Maminka.czČasopis Maminka

Pozóóór, jedu!

Lucie Kaufnerová 13.  7.  2009
Pozóóór, jedu!
Znáte to… obyčejné procházky s neurčitým cílem ty nejmenší výletníky moc nebaví. Ale zkuste jim vzít s sebou odrážedlo nebo tříkolku a uvidíte, že se budou náramně bavit a navíc se posunete o víc než pár desítek metrů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vašemu prckovi je už skoro rok a půl, běhá po zahradě za míčem a dojdete s ním, kam chcete.

Ovšem samozřejmě za předpokladu, že se nejedná o několikakilometrovou procházku, ale cestu do obchodu pro rohlíky, případně na blízké dětské hřiště. Pokud naplánujete delší procházku, je vždy jistější vzít s sebou golfáče, do kterých svého chodce usadíte, když ho začnou bolet nožičky. Druhou možností, kterou dnes maminky volí možná ještě častěji, je posadit dítko na odrážedlo nebo případně na tříkolku. Na hřišti budete co by dup a dokonce poměrně rychle. Já jsem tato všemožná posunovátka, z nichž nejoblíbenější byla odrážedla-motorky, nosila a vozila svým dětem snad všude. Na procházky po okolí, pro urychlení cesty na nákup, k babičce na víkend i na rodinný výlet. Patřila dlouho k vybavení, které nesmělo v kufru našeho auta chybět… Existuje řada typů, tvarů a barev. Odrážedla ve tvaru autíček, kol, motorek, zvířátek, jiná pro holčičky, jiná pro kluky. Záleží jen na vás, jaké se vám líbí z hlediska velikosti, funkce či barvy. Nejdůležitějším kritériem výběru je však věk malého „řidiče“.

1,5–2,5 roku

Pestrá vozítka pro nejmenší

Malý šikula, který se už obratně pohybuje po svých, po určité době začne zkoumat, jak si běhání po domě nebo po zahradě o něco víc užít. Když přijde takové zpestření v podobě autíčka, na které si může sednout a hrát si na velkého řidiče, je nadšený.

Přibližně od roku a půl už můžete koupit svému děťátku to nejmenší odrážedlo. Vybrat si můžete z pestré nabídky autíček se čtyřmi koly a volantem, malých „motorek“ se čtyřmi nebo třemi kolečky nebo dřevěných odrážedel. Malý jezdec se na takovém odrážedle vyřádí jak doma na chodbě, tak na zahradě. Nevýhodou těchto nejmenších vozítek jsou ve většině případů menší plastová kolečka, takže nejsou příliš vhodná na nerovné povrchy. Ale řidič si zase posedí na pohodlném širokém sedátku a na některých autíčkách se může dokonce opřít.

2–3 roky

Malým motorkářem

Kolem dvou let jsou mezi dětmi (i maminkami) nejoblíbenější různobarevné plastové motorky se třemi většími kolečky. Jsou velmi praktické, většinou stabilní a lehké na poponášení v ruce. Malý jezdec se na nich povozí nejen na terase a asfaltových cestách, ale i v trávě nebo na polní pěšince. Procházky budou pro malé divochy o hodně zábavnější! Motorku s sebou můžete vzít třeba i do zoologické zahrady a určitě uvidíte o hodně více zvířátek, než kdyby dítko ťapalo po svých. Velkou výhodou odrážedel-motorek je to, že vydrží i několik sezon a děti se s nimi jen velmi nerady loučí.

Ale pozor, je potřeba hlídat, aby se váš „motorkář“ nerozjel až příliš rychle. Při jízdě z prudkého kopce, kde vyčnívají všelijaké hrboly, nebo při „hrknutí“ z obrubníku hrozí překlopení přes řídítka. Dětská lékařka MUDr. Jarmila Kavanová měla již ve své ordinaci několik rozbitých tvářiček a vyražených zoubků jako následek divočení na odrážedlech.

2–4 roky

Věčné tříkolky

Staré po rodičích i nové moderní typy jsou založené na stejném principu. Když děti dorostou do věku, kdy jsou jejich nožičky už dostatečně dlouhé a silné na to, aby mohly použít k jízdě vlastní pohon, je tříkolka skvělá možnost, jak se naučit šlapat. Například moje děti měly se šlapáním při svých prvních pokusech na kole s přídavnými kolečky velký problém. Starší tříkolka u babičky tento proces o poznání urychlila. Děti si princip šlapání rychle zažijí a pak nemají na větších kolech problém.

3–4 roky

Příprava na kolo

Chtěly by už vaše dětičky vyrazit na kolo, ale přitom se jim moc nechce šlapat? Pak je ideální pořídit jim odrážedlo, které vypadá jako kolo bez šlapek. Malí cyklisté budou nadšení, protože budou jezdit na kole jako dospělí, a navíc se díky „terénním“ kolečkům budou moci prohánět jak po chodníku, tak i po lesních cestičkách.

Toto odrážedlo je velmi užitečný pomocník v přípravě na jízdu na klasickém kole, protože děti naučí držet rovnováhu.

Některé typy těchto kol jsou navíc vybavené zvonkem, holčičkám můžete zase pořídit kolo s nákupním košíkem.

3+

Hitem jsou koloběžky

V současné době je vidět na chodnících, na hřištích a v parcích stále více koloběžkářů. Na koloběžce to baví nejen malé děti přibližně od tří let, ale i dospívající kluky.

Výběr je tedy velmi široký. Hlavním kritériem rozhodování, jaký typ své ratolesti pořídit, je tedy věk, a potom i to, jestli na ní bude malý koloběžkář vyrážet na asfaltový povrch, nebo do přírody. Pro nejmenší cyklisty, tedy pro malé jezdce kolem tří let, jsou nejvhodnější koloběžky s většími kolečky a také speciální, které mají vpředu dvě kolečka a vzadu jedno, aby děti lépe udržely rovnováhu.

Pokud se rozhodnete pořídit svým ratolestem jakékoli vozítko, myslete především na jejich bezpečnost!


Maminčin odborník MUDr. Jiří Půlpán Soukromá ortopedická ordinace, specializace na konzervativní ortopedii, akupunkturu a chiroterapii www.ortopedie-pulpan.com Mají odrážedla negativní vliv na správný vývoj dětských nožiček?

Není prokázáno, že by jízda na odrážedle nějak výrazně zasahovala do vývoje motorického systému dítěte. Větší riziko představuje možnost nepříjemného pádu a následných poranění. Maminky by také neměly posazování dětí na všelijaká vozítka příliš uspěchat. To znamená, že chodítka by neměly používat děti, které ještě nesedí stabilně bez opory, a na odrážedlech by neměly jezdit ty, které se ještě nenaučily chodit. Obecně platí, že každý pohyb je zdravý, ale nic by se nemělo přehánět.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Malý jezdec, Rodinný výlet, Malý šikula, Jed, Cestička, Užitečný pomocník