Pozor, i na bačkůrkách záleží!

Dětská noha je ve vývinu, proto bychom botám pro své děti měli věnovat nejvyšší pozornost. A týká se to přezůvek do školky či bačkůrek na doma.
Pozor, i na bačkůrkách záleží!
Nejdůležitější u výběru dětské přezůvky musí být pohodlí a zdravotní nezávadnost. A platí to i u výběru a koupi přezůvek. Především pro děti s plochými nohami je vhodné koupit buď obuv zdravotní, nebo ji alespoň po konzultaci s odborným ortopedem doplnit o zdravotní ortopedické vložky. Pouze tak totiž zabráníme nebezpečnému prohlubování problému a následným závažným obtížím v dospělosti.
 
Dědit by se neměly ani bačkory
Určitě jste to ve svém okolí také zažili, bačkory se předávají z rodiny do rodiny, dědí je po sobě sourozenci, protože převládá mínění, že na tom nezáleží, vždyť jsou to „jen“ bačkory“. To je ale samozřejmě omyl. Vždyť v přezůvkách děti tráví i polovinu dne ať už ve školce, škole nebo doma. Takže i jejich výběru bychom měli věnovat velkou pozornost, i nekvalitní bačkora může dětské noze ublížit.
 
Největší chyby, které se při nákupu botiček, bačkůrky nevyjímaje, rodiče dopouštějí, je domněnka, že bačkůrka musí padnout úplně přesně. Nebo naopak, raději koupí botu větší, aby do ní dítko dorostlo a ušetřili tak za nákup dalších. Ale oboje je špatně. Bačkůrka dítěti musí pasovat akorát na nožičku, ale vpředu nesmí být moc úzká, tak totiž dochází k deformaci kůstek na prstech. Bačkůrka musí být optimálně padnoucí ve všech svých částech, nesmí nikde padat ani z nohy sklouzávat, a už vůbec nesmí být volná natolik, aby v ní dítěti nožka klouzala při chůzi vpřed a vzad. Dětské prstíky jsou tlakem mačkány k sobě. Děti si většinou sami nestěžují, jelikož v nízkém věku jsou kůstky chrupavčité a ne tolik bolestivé. Ale právě takovéto kůstky se snadno deformují a nutno dodat, že nezvratně. V dospělosti se potom objevují potíže jako vbočený palec či kladívkové prsty.
 
Příliš široké? Úzké? Špatně!
V příliš široké přezůvce nožka dítěti klouže při každém kroku. Při skluzu vpřed jsou velmi namáhány prsty a dochází k jejich bolestivosti. Správnou velikost přezůvky neměřte pouze stisknutím špičky přezůvky prstem, ale kontrolujte, jak bačkůrka padne při chůzi. Nezbytné je také nechat dítěti v prodejně s obuví vždy přeměřit nohu na k tomu určeném stupínku. Tak nejlépe poznáte přesné rozměry a vyberete tu nejvhodnější obuv. Pro menší děti se pat hodí šněrovací bačkůrky ke kotníčkům, které jim jednak nepadají z nohy a pak lépe fixují nožičku. Starší mohou mít už nízké a pantofle bychom měli pořizovat spíš až školákům druhého stupně. Menším dětem totiž klouzají z nohy, nedrží pevně nohu a pro vývin nejsou vhodné. I těm starším bychom ale měly dopřát pantofle kvalitní a to ortopedické. A poslední na co se při koupi musíme zaměřit, je podrážka. Ta by neměla být vysoká, ale především musí být protiskluzová třeba z tvrzené pryže.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Na materiálu záleží
Přezůvky musí být vyrobeny z prodyšného materiálu, který propouští vzduch a saje pot, nebo musí být vybaveny kvalitní stélkou. Stélka (tedy vnitřní část přezůvky) by měla být vyrobena nejlépe ze savých materiálů jako useň nebo textilie, nikdy by ale neměly být z plastu. Výjimkou jsou módní ortopedické plastové nazouváky, které byly vyrobeny ve spolupráci s ortopedy. Pokud tedy tyto – dětmi velmi oblíbené – barevné botičky chcete koupit, měli byste zamířit rozhodně do kamenného obchodu, nešetřit a koupit opravdu značkové zboží. Napodobeniny, které jsou k dostání na každé tržnici, sice stojí málo, ale dětské nožičce spíš ublíží.

Aby dlouho vydržely
Pomineme-li fakt, že bačkory se prostě ztrácí (vaše dítko je nechá v tělocvičně, nebo kdesi na cestě mezi školou a domovem), takže je občas budeme muset koupit dříve, než jsme původně mysleli, při dobré péči určitě vydrží déle. Nejrozšířenější jsou asi přezůvky textilní. Ty byste měli svým zlatíčkům alespoň jednou za týden vykartáčovat od prachu nebo setřít vlhkým hadříkem. Pokud jsou na nich horší skvrny třeba od jahod nebo té skvělé čokolády, co jí váš mazlík místo snědení rozpatlal, můžete použít i čistič na textil. Vhodné je použít i impregnace na textilní povrchy – bačkory se budou výrazně méně špinit. A ve fázi, kdy už nic nepomáhá, protože jsou bačkůrky od temper a dalších lahůdek, můžete je šetrně vyprat a to buď ručně nebo v pračce na 30 stupňů.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články