Maminka.czPsychomotorický vývoj

Pozor na narušitele motorického vývoje: Proč mohou škodit odrážedla?

Martina Machová 1.  3.  2020
Jací jsou nejvýznamnější „narušitelé“ motorického vývoje v kojeneckém a batolecím věku a proč? Jak může škodit častá jízda na odrážedlech a třeba i plovoucí podlaha?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podobně jako se staví dům od vyhloubení základů, pěkně patro po patru, tak se buduje i dětská motorika. Pokud se na domě postaví špatně základy nebo se nějaká část domu odbude či úplně přeskočí, časem se takový nedostatek zcela jistě projeví a nezbude nic jiného než dům spravovat a spravovat. Velmi podobně je to i s motorickým (pohybovým) vývojem! Pokud dítě nějakou etapu vynechá, pravděpodobně se to na funkci pohybového aparátu později projeví.

Jedna dovednost totiž připravuje tělo na další a další, některé svaly se musí nejprve posílit a naučit se správně zapojovat, aby se pak mrně naučilo kupříkladu správným způsobem sedat či chodit. Pokud je nějaká etapa přeskočena anebo si dítě osvojí určitý pohybový vzorec chybně, je velmi pravděpodobné, že si to v budoucnu (klidně třeba až v dospělosti) vybere svou daň. Například v podobě bolesti zad, skoliózy, bolesti kyčlí nebo třeba plochých nohou. Bohužel k tomu nevědomky někdy přispíváme i my, rodiče…

Příliš plná plenka i připoutání lezce do kočárku! To vše škodí vývoji. Co ještě?

5 významných narušitelů motorického vývoje

Sportovní kočárky, přesněji předčasně používané sportovní kočárky, mohou být za jistých okolností pro dětská zádíčka velkou zátěží. Tato situace nastává v případě, že dítko do kočárku posadíme v době, kdy si ještě není schopné sednout samo. Miminko by se mělo zkrátka posazovat až ve chvíli, kdy zvládne samostatný sed. Nejideálněji potom, co má bezvadně zvládnuté lezení a tzv. šikmý sed na obě strany. V opačném případě posazováním přetěžujeme lezením nepřipravené svaly a nechtěně svému potomkovi zaděláváme na problémy s páteří v pozdějším věku. Pokud se navíc kočárek pěkně otřásá na nerovném povrchu, „nenaposilovaná“ záda trpí dvojnásob. Dokonce můžeme takovým sedem zapříčinit vyklenutí dolních žeber a potíže s dýcháním.

Kdy přemístit dítě do sporťáku? Nejdřív na konci šestého měsíce

Hopsadla a chodítka děti milují a fyzioterapeuté nenávidí. Děti, které samy nechodí, zkrátka nemají co dělat v pomůcce, která „chůzi“ či postoj podobný chůzi simuluje. Pokud dítě nechodí a samo si nestoupne, tak na to jeho tělo zkrátka není připravené! Pobývání v těchto „báječných“ pomůckách přetěžuje nepřipravené svalstvo na trupu, kyčle, kolena i kotníky – což se pochopitelně může projevit mnohem později.

Začíná chodit? Nevoďte ho za ručičku a zapomeňte na chodítka

Odrážedla jsou velmi oblíbená, aby ne, mrňousek, který se nedávno naučil chodit, se na nich ke své radosti (i radosti maminky) umí pohybovat neuvěřitelnou rychlostí. Rodiče ale zpravidla netuší, že dítko, jezdí-li na odrážedle velmi často, nezdravě zatěžuje bederní část páteře a nevhodným způsobem přetěžuje a zapojuje kyčle, kolena a kotníky. Odrážedla tak přispívají k „xksové“ pozici nohou a „šmajdání“ vnitřních stran chodidel.

Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly

Plovoucí podlahy se za určitých podmínek mohou stát jakousi pastí, která staršímu kojenci brání v tom, aby se ve správný čas naučil lézt. A to je velká škoda! Neboť správně prováděné lezení má v motorickém vývoji dítěte naprosto nezastupitelné místo. Ostatně i pro dospělého je lezení velmi zdravým pohybem pro jeho páteř a svaly na trupu!

Největší chyby, které dělají rodiče v prvním roce života dítěte. Proč to tak vadí?

Vertikální nosítka bohužel představují značně nevhodný způsob, jak zejména nejmladší kojence nosit. Hlavička novorozence činí až čtvrtinu celkové hmotnosti děťátka, svislá poloha těla je pak pro nezpevněné svaly krčku velkou zátěží. Dalším problémem jsou při poloze bříškem k mamince i delší dobu zapažené ruce, příliš roznožené nožky, které se navíc volně pohupují při chůzi rodiče. No, představte si sebe v pozici miminka, jak dlouho byste takto pohodlně viseli? Přitulení k mamince je sice báječné, ale celé tělo trpí a následky v pozdějším věku mohou být velmi nepříjemné.

V půlroce se má plazit, v roce chodit. Znáte největší mýty o vývoji dětí?
Témata: Batole, Kočárek, Vývoj, Psychomotorický vývoj, Chodítka, Kyčel, Odraz, Podlaha, Motor, Lezení, Plovoucí podlaha, Batolecí věk, Narušitel, Ležení, Sval, Sed, Kočárky na Heureka.cz