Maminka.czSoutěže

Pozor na nejčastější chyby při vývoji dítěte, které rodiče rádi dělají + soutěž

Reklama 3.  4.  2017
První rok v životě dítěte je období, ve kterém se utvářejí základy pro jeho další vývoj. Schopnosti a dovednosti, které se dítě v prvním roce naučí, jsou zásadní pro jeho budoucí život. Přirozený pohyb dětí je spojen s objevováním a zkoumáním. Bohužel se ale stává, že rodiče mají občas tendenci jednotlivé vývojové kroky uspíšit. Jakých chyb se rodiče nejčastěji dopouštějí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V prvním roce toho stihne dítě opravdu mnoho. Od okamžiku, kdy nedokáže ovládat pohyby svých rukou, paží, nohou i celého těla, se propracuje k tomu, že se dovede batolit po bytě nebo domě, či dokonce chodit. Učí se objevovat svět kolem sebe. A to už je opravdu velký kus práce.

Vhodná stimulace dítěte podporuje a rozšiřuje jeho touhu po poznání. Důležitým prvkem je také osobní pozornost. Ovzduší plné lásky, péče a společně strávený čas podněcují malého zvědavce k učení.

Klepněte pro větší obrázek

Pohybový vývoj dítěte je v prvním roce úzce spojen s vývojem nervové i svalové soustavy. Určité pohybové programy jsou lidem dány již při narození a postupem času se vyvíjejí a zdokonalují. Proto je důležité neomezovat děti v pohybu. Pro rodiče je však často pohodlnější, a z jejich pohledu bezpečnější, upoutat dítě do sedačky, kočárku či chodítka.

Dalším nepříjemným zvykem, který dítěti ve vývoji nepomůže, je chůze za ruku. Když už dítě samo vstává a pokouší se o první krůčky, potřebuje oporu a pomoc, aby nabralo jistotu. Ze začátku ho tedy můžete jemně přidržovat. Pokud ale dlouhodobě dítě držíte za ručičky, zvykne si na oporu a nebude nucené samo udržovat správnou rovnováhu. Tím se celý vývoj chůze zpomalí. Dítěti pomáhejte vždy opatrně, jemně a jen na co nejkratší dobu, než samo získá jistotu. Pro pohybový vývoj je důležitá především fáze lezení, a čím déle bude tato fáze trvat, tím lépe.

Klepněte pro větší obrázek

Psychický vývoj dítěte jde ruku v ruce s pohybovým. Aby bylo vaše miminko v co největší pohodě, nemělo by být vystavováno stresovým situacím, příliš častým změnám prostředí nebo velkému množství osob, které se v jeho blízkosti objevují. Zásadní je pro správný vývoj dostatečné množství spánku. Nejen přes noc, ale i během dne.  Podle pediatra MUDr. Pavla Dvořáka PhD., hraje v kvalitě spánku každého miminka klíčovou roli plenka: „Miminka stráví spánkem zhruba polovinu každého dne. Zvláště v noci je důležité, aby měli naši nejmenší plnohodnotný spánek, který co nejméně narušuje pocit nepohodlí z mokré plenky. Klidný spánek po celou noc tak klade velké nároky na kvalitu plenky, kterou rodiče používají.“ Tento požadavek dokonale splňují nové Pampers Active Baby-Dry, které bez obtíží zajistí sucho přes celou noc, až po dobu 12 hodin. Mariola Mirek, zástupkyně značky Pampers, k tomu říká: „Nové pleny Pampers Active Baby-Dry s třemi absorpčními kanálky dokáží rovnoměrně odvádět tekutinu, a tak zajistit sucho až po neuvěřitelných 12 hodin. Miminko se probouzí suché a bez nafouknuté plenky.“

Spokojené a zdravě vyvíjející miminko je přáním všech rodičů.

Soutěžní otázka:

Jak dlouho zajistí pocit sucha nové Pampers ActiveBaby-Dry?

c) až 12 hodin

Balení plen Pampers a roční předplatné časopisu Maminka vyhrála Lenka Schandlová z Kamenice nad Lipou, gratulujeme!

Soutěž probíhala ve dnech od 3. 4. 2017 do 9. 4. 2017, pravidla naleznete zde.

Témata: Soutěže, Pleny, Pleny na Heureka.cz