Maminka.czVýživa a stravování

Pozor na novoroční diety: 9 možných rizik rychlého hubnutí

Martina Machová 30.  12.  2014
Rozhodla jste se v příštím roce shodit „těhotenská kila“? Poradíme vám, čemu se vyvarovat, aby vám vaše předsevzetí nepřineslo více škody, než užitku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První týdny nového roku jsou obdobím, které milují majitelé fit center, posiloven, osobní trenéři i výživoví poradci, neboť se v tomto čase snažíme dostát svým novoročním rozhodnutím a „začínáme se sebou konečně něco dělat“.  Taková předsevzetí jsou samozřejmě skvělá, zvláště pokud je dodržíme, a je-li cesta, kterou jsme si k jejich naplnění zvolili v souladu se zásadami zdravé a trvalé redukce hmotnosti.

Jaký váhový úbytek je optimální?

Výživová poradkyně Anna Kryštůfková tvrdí: „Optimální váhový úbytek se u rozumných diet pohybuje zhruba od 2 do maximálně 4 kilogramů za měsíc – samozřejmě s ohledem na výchozí váhu!“  Dále poradkyně dodává: „Během optimálního dietního režimu je lidský organismus schopen spálit přibližně 0,5 – 1 kg tuku za týden, větší redukce tuku obvykle není schopen. Je-li úbytek větší, nejedná se zpravidla pouze o tuk, ale také o vodu, kterou organismus samozřejmě časem doplní!“

Nicméně žádná dieta vám nezaručí pevné tělo a dobrou kondici, proto je dle odborníků naprosto nezbytnou součástí každého „redukčního plánu“ i pravidelný pohyb a postupná, avšak trvalá změna chybných stravovacích návyků. Posledním, mnohdy bohužel opomíjeným aspektem trvalého posunu hmotnosti směrem dolů, je dle Kryštůfkové i dostatečně silná psychologická motivace a případně i důvěra v osobního trenéra či výživového poradce.

9 možných rizik rychlého hubnutí

  1. Hubnete-li rychleji, než doporučují odborníci, vystavujete se riziku, že se organizmus po nějaké době minimálního přísunu kalorií „vyleká“ a začne se chovat velmi úsporně. To má dva hlavní důsledky, začnete hubnout pomaleji a po přechodu na normální stravovaní velmi rychle přiberete (tzv. jo-jo efekt).
  2. Během rychlého hubnutí až hladovění dochází u určitého procenta osob k nepříjemnému podráždění žlučníku.
  3. Rychlé hubnutí a drastické diety jsou velmi nevhodné pro kojící matky. Nejenže ohrožují jejich vlastní zdraví, ale z části i zdraví dítěte. „Je prokázáno, že při rychlém odbourávání tukových buněk se do mateřského mléka dostávají toxické látky. Ty jsou za normálních okolností uloženy právě v tukových zásobách. Pokud matka hubne pozvolna, nehrozí při kojení žádné nebezpečí,“ tvrdí například fyzioterapeutka Renata Větrovská.
  4. Při rychlém hubnutí dochází ke snížení obranyschopnosti organismu, ten je pak logicky náchylnější k infekčním i jiným onemocněním.
  5. Drastické diety dále nesvědčí také ženám v menopauze, nevhodně sestavená dieta totiž může urychlovat odvápňování kostí.
  6. Velmi rychlá ztráta kilogramů ohrožuje pokožku vznikem strií (pajizévek).
  7. Přestože je vláknina zdravá a u vysokého procenta populace nedostatková, může být její skokové enormní navýšení ve stravě (ve formě potravinových doplňků) pro organismus škodlivé, neboť dochází k horšímu vstřebávání některých důležitých látek (vápník, zinek, železo atd.). Velké dávky vlákniny někdy vedou k zažívacím problémům, zejména k nadýmání a průjmům. Nikdy tedy u doplňků stravy s obsahem vlákniny nepřekračujte doporučené dávkování.
  8. Je-li proces redukce hmotnosti velmi rychlý, může v některých případech docházet ke zvýšení hladiny tzv. zlého cholesterolu (LDL) v krvi.
  9. Důsledkem drastické diety spojené s enormní sportovní aktivitou bývá překyselení organismu a narůstající riziko vzniku močových kamenů.
Témata: Výživa a stravování, Hubnutí, Zažívací problém, Doporučené dávkování, Váhový úbytek, Renata Větrovská, Navýšení, Trvalá změna, Dietní režim, Osobní trenér