Maminka.czBatole

Pozor na průzkumníky

Klára Kotábová 24.  3.  2010
Pozor na průzkumníky
Možná právě teď vybíráte kočárek a myslíte si, že se vás téma bezpečných krůčků vašeho dítěte zatím vůbec netýká. Nenechte se mýlit, na podrobnou přípravu není nikdy dost času.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pediatři se shodují v tom, že i přestože se situace v českých domácnostech za posledních několik let razantně změnila, kroutí nad některými případy hlavou. „Při první návštěvě u novorozence jsem paní upozornila, že by rychlovarnou konvici na podlaze mít postavenou neměla. Nechápavě nad mou připomínkou kroutila hlavou, já pak nad jejím přístupem o rok později, kdy se její dcera horkou vodou právě z této konvice opařila,“ vypráví MUDr. Stejskalová. Vy určitě patříte k těm zodpovědnějším matkám, které chtějí, aby jejich maličké robátko vyrůstalo v co nejbezpečnějším prostředí. Máme pro vás tipy, které vám pomohou snížit riziko a připravit domácnost na první nesmělé krůčky vašeho potomka i jeho „velké“ objevitelské výpravy.

Létání zakázáno

Nejčastějším úrazem malých dětí je podle statistik pád z výšky. Snažte se proto nábytek a police instalovat tak, aby se na ně nedalo snadno šplhat, před malým neposedou pečlivě zabezpečte schody, hlídejte pohovku, nedovolte mu, aby sám lezl do knihovny, na kuchyňskou linku, stůl nebo vratké židle. Náš tip: Vyzkoušejte si projít celý byt po čtyřech a dívejte se na jeho vybavení z výšky ročního dítěte. Jakmile budete mít pocit, že by mu mohl hrozit pád, překocení nábytku či jeho snadná manipulace s ním, snažte se nábytek na nějakou dobu buď přemístit jinam nebo přestavět tak, aby se k němu cestovatel snadno nedostal. Mějte vždy na paměti, že zlomenina prstu je sice nepříjemná, ale ve srovnání s dalšími možnými úrazy při pádu z výšky vcelku malicherná záležitost.

Neklouzat, upevnit!

Často za nebezpečné pády mohou i nevhodné podlahové krytiny, špatně upevněné kobercce či nezabezpečené drobnosti rozsypané po podlaze. Pokud máte doma starší a mladší dítě, naučte to starší co nejrychleji po sobě uklízet. Dítě, které se teprve učí chodit, může drobnou kostku nebo plyšáka na podlaze přehlédnout, uklouznout a způsobit si nepříjemné poranění. Neceloplošné koberce pečlivě fixujte k podlaze lepicími podložkami.

Zelená je tráva...

.. a také rostliny. Zodpovědně si v atlasech zjistěte, které druhy s vámi obývají byt, terasu či zahradu a těch jedovatých se bez milosti zbavte. Děti rády zkoumají ústy nové podněty a takové kuličky, které na první pohled vypadají jako borůvky… však víte.

Kuchyňské evergreeny

Horké nápoje v určitém období věku dítěte servírujte raději na „stojáka“, popáleninová centra jsou plná dětí, které na sebe převrhly nedělní kávu, na niž všichni dávali tak dobrý pozor. Nenechávejte zbytek horké vody v rychlovarné konvici, nikdy nevíte, kdy se k ní dostanou nenechavé ručky. Ostré předměty ukládejte do zásuvek s dětskými pojistkami, tak aby k nim neměly malé prstíky přístup, troubu po pečení zavírejte a nedbejte na přísloví babiček, která tvrdí, že každé dítě se musí alespoň jednou spálit o plotnu, aby na ni už nikdy nesahalo.

Hlídání z obchodu

Investujte do kvalitních chůviček, monitorů dechu, do čehokoli, o čem máte pocit, že vás uklidní a pomůže s péčí o dítě. Při jejich výběru, stejně jako při nákupu věcí pro dítě, dbejte pečlivě na evropské normy, spolu s prověřenými certifikáty. Pečlivě si zjistěte, z jakých materiálů jsou věci, které budou vaše zlatíčko obklopovat, vyrobeny a investujte do kvality.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Průzkum, Nejčastější úraz, Nepříjemné poranění, Průzkumník, Snadná manipulace