Maminka.czPředškolák

Pozor na rotaviry!

redakce 12.  4.  2010
Rotavirová gastroenteritida je vysoce nakažlivé, opakující se onemocnění, které nejčastěji postihuje děti mezi 6. – 24. měsícem věku. Může být provázena těžkými průjmy, opakovaným zvracením, bolestí břicha a dalšími příznaky, které se mohou projevovat po dobu 2 – 7 dní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V akutních případech může docházet až ke dvaceti epizodám průjmů a zvracení denně, což může vést k velmi těžké ztrátě tekutin a následné hospitalizaci dítěte.

U dětí do dvou let je rotavirová gastroenteritida jednou z nejčastějších příčin hospitalizace. Pokud je dítě nutné hospitalizovat, v nemocnici stráví průměrně tři až šest dnů.

Z průzkumů v roce 2009 vyplynulo, že v České republice je proti rotavirům naočkováno pouze 1 – 2 % dětí. V porovnání s ostatními zeměmi ve střední Evropě v oblasti prevence jednoznačně zaostáváme.

Nejlepší prevencí je očkování

Více než 95 % případů rotavirové gastroenteritidy je v Evropě způsobeno pěti typy rotavirů. Jejich spektrum se liší nejen v jednotlivých evropských zemích, ale také v různých ročních obdobích.

Prevence gastroenteritidy v podobě důsledného dodržování hygienických zásad (např. časté mytí rukou, pravidelná dezinfekce hraček a povrchů) má pouze částečný efekt na šíření infekce. Jedinou skutečně účinnou ochranou proti rotavirové gastroenteritidě je včasné očkování.

Více informací naleznete na www.rotarix.cz.

Rotavirová infekce v šesti bodech

1. Téměř 95 % dětí prodělá rotavirovou gastroenteritidu před svými pátými narozeninami, nejvíce případů je u dětí do dvou let věku.

2. Rotavirová gastroenteritida je vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří převážně orální cestou.

3. Rotavirová infekce se může projevit středně až velmi těžkými průjmy, opakovaným zvracením, bolestí břicha a horečkou.

4. V akutních případech dochází k život ohrožující dehydrataci dítěte a je nutná hospitalizace.

5. Prevence onemocnění prostřednictvím zvýšených hygienických opatření není dostatečná. Pokud rodiče nechtějí riskovat nákazu rotaviry, je vhodné nechat dítě včas očkovat.

6. Vakcína RotarixTM poskytuje spolehlivou ochranu proti rotavirové gastroenteritidě. Vakcína je určena pro kojence od 6. týdne života a podává se dětem orálně ve dvou dávkách.

GlaxoSmithKline – specialista v oblasti očkování

Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) patří mezi největší celosvětové farmaceutické společnosti s vlastním výzkumem a vývojem nových léků. Posláním společnosti GlaxoSmithKline je zlepšit kvalitu lidského života tím, že umožní lidem být aktivnější, cítit se lépe a žít déle.

Více informací najdete na www.gsk.cz.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, Nový lék, Ostatní země, GSK, Rotarix, Rotavirová infekce, Zdraví na Heureka.cz

Video