Maminka.czVýživa a stravování

Pozor na sůl v dětském jídelníčku. Vysoké množství může být nebezpečné

Erika Pilátová 24.  3.  2017
Solíte málo, nebo moc? Co dělá sůl s ledvinami dětí? A potřebují ji ve stravě? Jaké množství může ohrozit zdraví dítěte? Podívali jsme se soli na zoubek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příliš mnoho soli škodí

Můžete být důsledná, jak chcete, ale vždycky se najde nějaká „dobrá duše“, která vám to tak trochu kazí. Třeba babičky nebo tetičky s dobrým úmyslem, že děťátku dopřejí konečně něco dobrého. Jenže sůl dobrá není, to víme všichni. A tyhle špatnosti se v případě dětí napravují velmi těžko.

Miminka ještě nemají zralou funkci ledvin, proto pro ně může být vysoké množství soli velmi nebezpečné. Pro kojence může být gram soli na kilogram váhy dokonce ohrožením života. Když s příkrmy teprve začínáte, není vůbec nutné do nich sůl přidávat. Děti si oblíbí jak sladkou, tak slanou chuť velmi rychle a redukovat ji je pak někdy náročné.

Podívejte se na video, které potraviny obsahují moc soli a nejsou vhodné pro děti

Přestože příkrmy není nutné dosolovat, dělá to spousta maminek s tím, aby dětem víc chutnalo. A babičky k tomu ještě rády dodají historku, ve které upozorní na to, že vy jste v tomhle věku už dávno jedla běžná jídla.

Je to naprosto zbytečné. Děti, které neznají chuť soli, ji ani nemůžou vyžadovat. I když vám nebo vašemu okolí může připadat neosolené maso nebo zelenina bez chuti, pro děti to neplatí.

Mají vlastní chuťové buňky, které nejsou závislé na „bílých drogách“, jako jsou sůl nebo cukr. Slanější jídlo začnou děti vyžadovat někdy kolem druhého roku, ale to samo o sobě není důkazem toho, že sůl skutečně potřebují.

Tato změna přichází s tím, že začínají jíst jídla jako ostatní členové domácnosti nebo se snadněji dostávají k dobrotám v podobě tyčinek nebo brambůrků, do té doby zakázaným.

Bohužel to platí i pro pamlsky, které mají na obale uvedeno, že jsou pro děti. Mnohdy obsahují stejně velké množství soli jako podobné pochutiny pro dospělé. Kolem dvou let věku už ale není řešením připravovat dva druhy jídel. Množství soli může zredukovat celá rodina nebo si můžete dosolovat pokrmy až na talíři.

Témata: Zdraví, Děti, Video, Časopis Maminka, Předškolák, Výživa a stravování, Školák, Batole, Kojenec, Štítná žláza, Pamlsky,, Byt, Dobrá duše, Dobrý úmysl, Minulé století, Vysoké množství, Slané jídlo, Nebe, Muž, Špatnost, Stravovací návyk, Kožní onemocnění, Výživová poradkyně, Ostatní člen, Školní automat, Zdraví na Heureka.cz