Maminka.czÚrazy

Trampolíny, semeniště nebezpečí. Po izolaci stoupá počet vážných úrazů, říká chirurg

redakce 27.  9.  2021
K největšímu počtu dětských úrazů dochází v posledních letech na tolik oblíbených trampolínách. Pusťte dítě jen na takovou, která má ochranné polstrování na pérech a vnitřní ochrannou síť – ta zcela zamezuje doskoku do prostoru pružin a zároveň brání i nárazu do stojny ochranné sítě. Ke zranění na trampolíně dojde nejčastěji v situaci, kdy na trampolíně řádí více dětí najednou, narazí do sebe a vyrazí si třeba zub nebo zlomí nos. “Dětští traumatologové obecně pokládají trampolíny za nebezpečné”, říká v rozhovoru primář Oddělení dětské chirurgie a traumatologie Karel Harvánek z Fakultní nemocnice Bulovka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké jsou nejčastější dětské úrazy?

Nejčastější dětské úrazy jsou různé zhmožděniny, oděrky a ranky, tedy úrazy spíše lehké. Po pádech pak dochází ke zlomeninám (častěji na horní končetině). Nelze zapomenout na pády na hlavu a údery do hlavy, kdy kromě zhmoždění měkkých tkání hlavy často dochází k otřesu mozku. Nitrolební krvácení naštěstí vzniká jen zřídka. V domácím prostředí se pak vyskytují popáleniny, zejména u batolat a předškolních dětí. Jsou to popáleniny přímým dotykem s horkým předmětem (např. sáhnutí na kamna, žehličku apod.) nebo polití horkým nápojem stržením ze stolu nebo kuchyňské linky (káva, čaj, polévka).

Jak jim předcházet?

Nejúčinější prevencí dětských úrazů je skutečný dohled na dítě.  Nestačí být přítomen s dítětem v bytě. Je nutno zabránit v lezení z jedné úrovně na druhou. Není možné ponechat například kojence ležet na gauči bez dozoru nebo ponechat dítě v otevřené postýlce. Chybou je ponechat horký nápoj bez dozoru na stole nebo kuchyňské lince. Nejlepší je odložit pití kávy nebo čaje na období, kdy dítě například spí.

Jsou děti po roce distanční výuky nešikovnější? Projevilo se to na úrazech?

Po roce distanční výuky jsme zejména v období bezprostředního uvolnění pozorovali prudký nárůst úrazů. V prvních 2 měsících byl nárůst až o 500% oproti stejnému období před covidem. Vyskytovaly se ve zvýšené míře zejména závažné zlomeniny, které bylo nutno operovat.  Tento fakt lze hodnotit jako nepřímý důkaz určité nešikovnosti v závislosti na předešlé inaktivitě.

Je pravda, že se děti paradoxně nejčastěji zraní doma?

Toto platí pro kategorii kojenců a batolat, případně dětí předškolního věku. Děti školního věku se zraňují spíše mimo domov a to při sportovních či nesportovních akivitách.

Čeho by se měli rodiče vyvarovat, aby děti doma ochránili?

Neměli by ponechávat kojence a batolata na gauči bez dohledu nebo v postýlce s otevřenou zábranou. Neměli by ponechat dítě v blízkosti horkých nápojů.

Co trampolíny? Jak jsou nebezpečné?

Možnost zakoupit domácí trampolínu vedla k nárůstu úrazů z tohoto sportovního náčiní. Jsou to zejména poranění končetin, ale i páteře. Nejhorší je, když je na trampolíně dětí více a různé váhové kategorie. U lehčích dětí se pohyb na trampolíně pak stává nekoordinovaným, z čehož pak vyplývá nekoordinovaný pád s neblahými následky. Dětští traumatologové obecně pokládají trampolíny za nebezpečné.

Trendem jsou také koloběžky, jak často dochází ke zranění na nich?

Děti se na koloběžkách zraňují méně než na bicyklech. Přesto dochází ke zraněním i na koloběžkách a to k poranění nitrobřišních orgánů od řídítek koloběžky.

9 zásad bezpečného skákání

1. Nikdy nenechávejte děti skákat bez dozoru.

2. Respektujte pokyny výrobce ohledně počtu dětí na trampolíně. Ideální je, pokud dítě skáče samo.

3. V případě skákání na větší trampolíně nedovolte, aby společně skákaly velmi odlišné váhové (i věkové) kategorie.

4. Důsledně používejte sítě a podložky, které kryjí pružiny a rám. Tyto pomůcky pravidelně kontrolujte.

5. Nikdy dětem nedovolte na trampolíně jíst, žvýkat žvýkačku nebo cucat bonbón, potravinu by mohly vdechnout a hrozila by zástava dechu!

6. Trampolínu umístěte pouze na rovném povrchu.

7. Učení složitějších a potencionálně nebezpečných prvků, například kotrmelců a salt, přenechejte školeným instruktorům.

8. K trampolíně neinstalujte žebřík ani schůdky, děti by to lákalo k samostatnému používání trampolíny bez vašeho dozoru.

9. Zaveďte časový limit, kdy může každé dítě skákat, předejdete nejen úrazům z nepozornosti, kdy jsou děti rozdováděné, nebo přetažené, ale i potencionální dehydrataci a také přetěžování pohybového aparátu.

VIDEO: Co by měly zvládnout tříleté děti?

Témata: Děti, Sport, Pohyb, Cvičení, Úrazy, Trampolína, Pružina, Ochranná síť, Vaz, Dozor, Úraz, Tramp, Dětský úraz, Sport na Heureka.cz