Maminka.czTěhotenství

Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?

Simona Procházková 8.  8.  2018
Zažívací problémy se nevyhnou téměř žádné nastávající mamince. Na vině jsou doslova revoluční hormonální změny, které probíhají v organismu a kvůli kterým se zpomaluje celý trávicí systém a zároveň je mnohem citlivější. Ať už vám zkomplikuje každodenní život zácpa, pálení žáhy nebo nadýmání, existují způsoby, jak podobné nepříjemnosti alespoň zmírnit. Jak si můžete pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ranní nevolnosti a zvracení

Podrážděný žaludek a nevolnosti provázejí začátek těhotenství často, rozhodně nejde o nijak výjimečný stav. Některé ženy právě díky tomu záhy poznají, že se nejspíše „něco“ děje (příznaky se objevují od 5. týdne těhotenství). Ty šťastnější pociťují „jen“ nechutenství nebo si stěžují na tzv. žaludek na vodě, jiným se přidává nauzea (nucení na zvracení) a zvracení. Těhotenská nevolnost neboli gestóza vás potrápí nejčastěji ráno po probuzení, kdy máte v těle po spánku nižší hladinu krevního cukru. Mnohé ženy ale nepříjemné stavy provázejí po celý den. Potíže zpravidla ustávají s koncem prvního trimestru, existují ovšem i maminky, které s nimi bojují až do porodu. A příčina?  Díky rostoucímu životu ve vašem těle prudce narůstá humánní choriový gonadotropin (hCG) a zvyšuje se hladina hormonu estrogenu. Díky nim můžete být přecitlivělá na vůně a pachy, na které organismus přirozeně reaguje nevolností.

Na těhotenské nevolnosti pomáhá sušenka po ránu, ale i banány nebo zázvor

Jak si můžete ulevit? Z postele vstávejte pomalu, mějte na nočním stolku připraveno něco malého k zakousnutí (máslové sušenky, piškoty, suchar), přes den jezte častěji a po menších porcích, odpusťte si kořeněná, tučná a smažená jídla a dodržujte pitný režim (pozor na kyselé ovocné šťávy a džusy, dráždí žaludek). K osvědčeným trikům na lepší trávení patří zázvor. Jeho éterické oleje podporují zažívání, zklidňují a uvolňují sliznici žaludku a střev. Zkuste sušený, kandovaný, ve formě lízátka, bonbonů, čaje či sirupu.

Nadýmání a plynatost

Je dobré vědět, že nadýmání je běžnou součástí procesu trávení. Do těla se dostávají plyny, část při polykání, další vznikají při rozkládání a vstřebávání potravy. Za normálních okolností se většinou bez problémů vstřebají zpět ve střevech. Intenzita nadýmání je podmíněna složením vašeho jídelníčku a také bakteriálním osídlením střev. Příčinou silného nadýmání během gravidity je nadměrná tvorba a hromadění plynů ve střevě, svůj podíl mají také hormony, zejména progesteron, který je důležitý pro zdravé udržení těhotenství v počátečním stadiu. Má ovšem zároveň vliv na ochabnutí hladké svaloviny střeva, což brání odchodu plynů. Trávení potravy trvá těhotnému organismu déle, takže probíhá více kvašení, a tím pádem se zvyšuje a zintenzivňuje také tvorba plynů.

Jak z toho ven? Hodně můžete ovlivnit, když budete přemýšlet nad tím, co jíte. Vyhýbejte se klasicky nadýmacím potravinám, jako jsou hrách, čočka nebo fazole (když už na ně dostanete velkou chuť, volte loupané varianty, případně je dlouho předem namáčejte, vodu pak slijte a uvařte je v čisté vodě), omezte konzumaci cibule, česneku, zelí, květáku, brokolice, pozor si dávejte také na hrušky a švestky, uzeniny, zrající sýry, pečivo z kynutého těsta a bublinkové nápoje. Pijte slabý mátový, fenyklový nebo heřmánkový čaj, pomůže kefír nebo zákys, v lékárně seženete volně prodejné léky proti nadýmání, bezpečný pro těhotné je například Espumisan.

Těhotenské nevolnosti: víme, jak na ně! 5 tipů, co jíst

Zácpa

Pravdou je, že i když jde o hodně choulostivé téma, o kterém se příliš nahlas nemluví, zácpou trpí téměř každá těhotná žena. „Mezi hlavní příčiny vzniku řadíme nejčastěji hormonální změny spojené se samotným těhotenstvím. Zvýšená hladina hormonu progesteronu snižuje pohyblivost a tonus střeva. Tím se v těle zvyšuje vstřebávání (resorbce) vody ve střevech a následně dochází k zahušťování obsahu střev,“ vysvětluje gynekolog a porodník MUDr. Petr Holba, zástupce primáře GynCentrum Praha. Druhou nejčastější příčinou je pak samotné mechanické působení tlaku zvětšující se dělohy na tračník, tlusté střevo a konečník a následné zpomalení odchodu stolice.

Existuje prevence? Některými opatřeními sice můžete potíže zmírnit, někdy jim ale bohužel zabránit nelze. Výrazně může pomoci dostatečný pitný režim. Káva, kakao a černý čaj se nepočítají, ty naopak zácpu spíše podporují. „Je vhodné snažit se vypít alespoň tři litry tekutin za den. Pomoci si můžete například minerálními vodami typu Magnezia nebo Zaječická. Minerály v nich obsažené na sebe váží vodu, a pomáhají tím změkčit stolici,“ říká MUDr. Petr Holba. Za vyzkoušení stojí i bylinné čaje, třeba z heřmánku či lipového květu.

Doporučuje se zařadit do jídelníčku potraviny s vyšším obsahem vlákniny – zejména tedy ovoce, zelenou zeleninu, obilniny (ovesné vločky, otruby), ořechy a celozrnné pečivo. Sáhnout můžete i po kompotovaném ovoci, kefíru a bílých jogurtech s živými kulturami.

Muž natočil časosběrné video o těhotenství své ženy

Léčebné účinky na podporu střevní mikroflóry má lněné semínko. Přidejte si ho rozemleté do jogurtu, případně si připravte odvar (lžičku semen pár minut povaříte v půl litru vody, pak scedíte), peristaltiku střev zlepšují jahody, rajčata a okurky, které mají mírně projímavé účinky.

Pálení žáhy

Kdo nezažil, nepochopí, jak obtěžující až bolestivé to může být! Jak již bylo řečeno, v těhotenství se kvůli působení hormonů celý zažívací a trávicí systém zpomaluje. V důsledku toho se svaly žaludku a jícnu (trubice vedoucí z úst do žaludku) uvolňují, a proto se trávicí kyseliny, které většinou zůstávají v žaludku, snadněji vrací zpět až do jícnu a úst. Tyto kyseliny vás pálí v krku a v ústech zůstává nepříjemná chuť natrávených potravin a žaludečních šťáv. Dá se tomu zabránit? Pár tipů můžete zkusit. Předcházet pálení žáhy je možné tak, že budete jíst častěji a malé porce, každé sousto poctivě rozžvýkáte a s jídlem nebudete spěchat.

Zakažte si ostrá, kořeněná, smažená, tučná a kyselá jídla. Omezte čokoládu (ano, bohužel), kávu a nápoje s kofeinem, stejně tak veškeré perlivé nápoje a také kyselé džusy. Nikdy nejezte těsně před tím, než si jdete lehnout, večeře by měla být alespoň hodinu (lépe dvě) před usnutím. Některým maminkám pomáhá, když před spaním vypijí skleničku mléka nebo mléčného nápoje, mléko totiž neutralizuje kyselý obsah žaludku. Jako první pomoc proti nepříjemnému pocitu v ústech pomohou zázvorové bonbony nebo žvýkačka.

Aromaterapie: Může zpříjemnit těhotenství a usnadnit porod či kojení
Těžké nevolnosti jako měla Kate: Co je způsobuje a co uleví?
Homeopatika na těhotenské neduhy
Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Praktické rady, Pitný režim, Zázvorový bonbón, Bílý jogurt, Nízká hladina, Zástupce primáře, Žaludeční šťáva, Běžná součást, Čistá voda, Velká chuť, Lněné semínko, Pár tipů, Osvědčený trik, Každodenní život, Počáteční stadium, Ústava, Kynuté těsto, Zažívací problém, Květa, Pálení žáhy, Pálení, Nadměrná tvorba, Zdraví na Heureka.cz