Maminka.czNebezpečné výrobky

Pozor na tuto mast! Může způsobit záněty

Iva Endrychová 18.  3.  2014
Pozor na tuto mast! Může způsobit záněty
Pozorně se podívejte do lékárničky, zda tam nemáte mast Calcium pantothenicum od Zentivy. Státní ústav pro kontrolu léčiv ji stahuje z trhu. Mast může způsobit záněty a napomoci rozšíření plísní. Vraťte ji do lékárny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kalciová mast se použivá k léčbě porušené kůže, jako jsou popáleniny, oděrky, popraskané prsní bradavky nebo opruzeniny u kojenců. Lékaři ji také při aotpickém ekzému a dalších podráždění kůže. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v některých šaržích tohoto přípravku zjistil přítomnost mikrobů, kvasinek a zárodků plísní a Pseudomonas aeruginosa. "Nanesením masti kontaminované mikrobiální flórou na poškozenou kůži by mohlo způsobit přestup mikrobů do podkoží, následkem toho by mohlo dojít ke vzniku zánětu, který by se mohl i dále rozšiřovat," uvedla mluvčí úřadu Hana Pavlíčová.

SÚKL z trhu stahuje všechny šarže s platnou dobou použitelnosti. Pro lepší orientaci přikládáme tabulku. Šarže, ve kterých byla zjištěna kontaminace, jsou označeny hvězdičkou.

Pokud máte některou z výše uvedených šarží doma, odneste ji do nejbližší lékárny a dostanete zpátky peníze. Pokud máte od nákupu doklad, dostanete obnos uvedený na něm. Pokud jej už nemáte, dostanete částku, za kterou se přípravek nejčastěji prodává v současnosti. Lékárny přijímají i již otevřená a použitá balení. Přípravek lékarny přijímají až do konce května 2014.

Pokud zpozorujete zarudnutí pokožky, otok, pálení či zvýšenou bolestivost v místě, kam jste mast aplikovali, nebo jiné neobvyklé reakce, raději kontaktujte lékaře.

Témata: Nebezpečné výrobky, Způsob, SUKL, Muž, Nejbližší lékař, Mast, Zánět, Použitelnost