Maminka.czNebezpečné výrobky

Pozor na tyto hračky! Obsahují nebezpečné látky

Iva Endrychová 7.  11.  2014
Při nákupu hraček buďte obezřetní. Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před dalšími nebezpečnými hračkami. Níže uvedeným hračkám se při nákupu vyhněte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny hračky děti nepotěší. I když vypadají dobře a děti by byly určitě z nové hračky nadšené, raději šáhněte v regálu o kus vedle.

Největším a stále omílaným problémem je obsah ftalátů, „které se mohou uvolňovat při kontaktu s ústy a kůží dítěte a mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ varuje opakovaně Ministerstvo zdravotnictví.

Pokud už doma máte níže uvedené hračky, vraťte je prodejci, měl by vám za ně vrátit peníze.

ALLIGATOR

značení dle dolepené etikety: Plastový model krokodýla, ITEM NO: MH122, EAN: 8234567122000 (kód neexistuje)

Klepněte pro větší obrázek

Krokodýl o rozměrech cca 30 × 9 cm z měkčeného plastu se zahnutým ocasem, s výstupky na hřbetě a s otevřenou tlamou s pískacím otvorem. Záda krokodýla jsou světle hnědá s šedými pruhy, břicho smetanově bílé (zde je vyražena informace o zemi původu), tlama se zuby bílá, spodní čelist uvnitř červená.

Hračka se prodává volně, nebalená, s visačkou kolem krku a s nápisem ALLIGATOR včetně tematického obrázku na přední straně. Na zadní straně visačky je dolepena bílá etiketa s českým názvem výrobku, kódem výrobku a neexistujícím čarovým kódem (EAN), značkou shody CE, piktogramem Zeleného bodu, uvedením neexistující firmy jako dovozce, uvedením země původu, upozorněním na obsah malých částí a s tím souvisejícím upozorněním na nevhodnost výrobku pro děti do 3 let (vyjádřeno také piktogramem), symbolem nabádajícím k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“) a symbolem recyklace.

POLICE WAGON, POLICE EMERGENCY, HIGHWAY PATROL, NO.5899-B

značení dle dolepené etikety: Puška, ITEM NO: D8518 4d6*108, EAN: 8598518014012 (kód neexistuje)

Klepněte pro větší obrázek

Dětská policejní sada obsahující 3 černé plastové náboje s oranžovou přísavkou, pušku, terč, kompas, píšťalku, pouta a 3 figurky zvířat. Součásti sady jsou umístěny v blistru připevněném na barevný karton. Na přední straně kartonu je uveden anglický název výrobku, kód výrobku (NO.5899-B), země původu, značka shody CE, piktogram Zeleného bodu, slovní (AGES UP 3+) a grafické upozornění (piktogramem) na nevhodnost výrobku pro děti do 3 let a další informace v několika cizích jazycích.

Na zadní straně výrobku se nachází bílá etiketa s českým názvem výrobku (puška), kódem výrobku a neexistujícím čarovým kódem (EAN), značkou shody CE, piktogramem Zeleného bodu, uvedením neexistující firmy jako dovozce a země původu a varováním před nebezpečím spolknutí malých částí v češtině a slovenštině a s tím souvisejícím upozorněním na nevhodnost výrobku pro děti do 3 let (vyjádřeno také piktogramem), symbolem nabádajícím k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“) a symbolem použitého materiálu.

Knight, GREAT ARRANGEMENT, GRAND SHOW, NO.90311A

značení dle dolepené etikety: LUK A ŠÍPY s doplňky, 21B903-11A, EAN: 6919071130032 (kód neexistuje)

Klepněte pro větší obrázek

Dětská sada obsahující plastový luk, šípy a další doplňky umístěné v blistru připevněném na barevný karton. Na přední straně kartonu je uveden anglický název výrobku, kód výrobku, země původu, značka shody CE, piktogram Zeleného bodu, slovní upozornění na určení výrobku pro děti od 3 let výše (3 AND UP) a upozornění formou piktogramu (je v rozporu s uvedeným anglickým textem, protože vyjadřuje nevhodnost výrobku do 3 let věku dítěte včetně) a anglické upozornění, že vlastnosti, barvy a obsah výrobku se mohou lišit od ilustrací.

Dále se na přední straně výrobku nachází anglické varování před nebezpečím udušení kvůli obsahu malých částic a s tím související nevhodnost výrobku pro děti do 3 let (toto je opět v rozporu s textem „3 AND UP“).

Na zadní straně výrobku se nachází bílá etiketa s českým názvem výrobku, kódem výrobku a neexistujícím čarovým kódem (EAN), značkou shody CE, piktogramem Zeleného bodu, uvedením dovozce, pokyny k používání, informací, že barvy a obsah se mohou lišit od vyobrazení, varováním před nebezpečím spolknutí nebo vdechnutí malých částí a s tím souvisejícím upozorněním na nevhodnost výrobku pro děti do 3 let (vyjádřeno také piktogramem) a symbolem nabádajícím k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“).

Témata: Nebezpečné výrobky, Spolknutí, Etiketa, Obsah, Krokodýl, Hráč, Hra, De Sad, Slina, Čárový kód, Nebe, Hračky, Značení