Maminka.czMiminko

Pozor na vibrační a hrací lehátka. Mohou brzdit vývoj miminek. Jak je používat správně?

Simona Procházková 7.  12.  2022
Usnadní vám každodenní život a miminka je většinou milují. Jsou pohodlná, houpou, hrají veselé melodie a ta s hrazdičkou plnou hraček dokážou zabavit na dlouhou dobu. Jak je správně používat, kdy se jim raději vyhnout a hlavně – mohou negativně ovlivnit vývoj dítěte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také na ně nedáte dopustit? V poslední době se hrací lehátka a křesílka stala téměř povinnou výbavou každé domácnosti s kojencem. Máte díky nim miminko stále na očích a volné ruce k tomu, abyste zvládla uvařit, pověsit prádlo, otevřít pošťačce nebo si dojít do sprchy. Ratolest v lehátku si jednoduše přenesete s sebou tam, kam zrovna potřebujete. Navíc má tento vynález tu úžasnou vlastnost, že díky jemným vibracím, houpací funkci a barevným hračkám dokáže malého křiklouna až zázračně rychle utišit a zklidnit. Lékaři ale takové nadšení nesdílí…

VIDEO: Než se dítě posadí, mělo by zvládat tohle!

Maximálně hodinu denně

„Maminky se mě často ptají, proč by mělo lehátko škodit, když v děloze je dítě také schouleno do klubíčka a má ohnutá záda. Ano, zhruba do třetího měsíce věku kojenec, který většinu času prospí, v takovéto poloze opravdu nijak nestrádá (doporučeno je i nošení v klubíčku), a pokud ho do lehátka uložíte na pár minut několikrát denně, jeho vývoj tím výrazně neohrozíte. Ale čtyřměsíční dítě už potřebuje prostor, volnost pohybu a trávit co nejvíce času na pevné podložce. Začíná se více hýbat a musí se naučit vnímat, jak reaguje jeho tělo. Na měkké posteli či v lehátku toto základní učení stagnuje,“ vysvětluje MUDr. Jana Mašátová.

Pozor na vibrace

Dlouhodobější pobyt v lehátku brání dítěti v jeho přirozeném pohybovém rozvoji a stagnuje vývoj všech motorických schopností. Tato poloha samozřejmě není dobrá ani pro vývoj páteře. Ne všechna lehátka jsou polohovací a u některých nemáte možnost nastavit intenzitu vibrací. Příliš silné vibrace jsou pro miminko nepřirozené, dráždí nervovou soustavu a dochází k nepříznivým pohybům celého tělíčka, včetně vnitřních orgánů. Jemné vibrace mohou mít naopak uklidňující až uspávací efekt. Ale myslete na to, že takto zavedený uspávací rituál se snadno může proměnit ve zlozvyk.  

Začíná chodit? Nevoďte ho za ručičku a zapomeňte na chodítka

Kdy se jich raději vyvarovat?

Podle názoru fyzioterapeutky Mgr. Bc. Gabriely Vestfálové ulehčují lehátka život maminkám, nikoli však jejich dětem. „Každé dítě hodnotím zcela individuálně, proto nelze jednoznačně vymezit, pro koho jsou lehátka vhodná pro občasné užívání, a pro koho nikoli. Určitě bych se ale zcela vyvarovala vibrací u předčasně narozených a dráždivých dětí, dalším rozhodujícím faktorem by pro mě bylo, jaký svalový tonus miminko má, a také bych zohlednila jeho aktuální věk. Užívání lehátek bez vibrací bych omezila na nezbytně potřebnou dobu, jako jsou například příkrmy u dětí, které ještě neumí sedět,“ zdůrazňuje Mgr. Vestfálová.

Užitečný pomocník, nebo zbytečná vymoženost?

Řada dětských lékařů i fyzioterapeutů se shoduje na tom, že jde spíše o jeden z výdobytků dnešní doby, které maminky využívají zejména pro svůj vlastní komfort a pohodlí. Lehátka sice úplně nezatracují, ale důrazně doporučují používat je spíše jako občasné „nouzové“ řešení než jako běžnou dennodenní záležitost.

Jak ale najít tu správnou míru? Několikatýdenní kojenec potřebuje jen pohodlnou postýlku s kvalitní matrací, nic víc. Spát i odpočívat by měl na rovném povrchu, a pokud ho často „tvarujete“ do nosítek, lehátek, autosedaček „vajíček“ a podobně, příliš mu tím neprospíváte.

Polohování miminka: na bok, nebo na bříško? A jak to střídat? Odpovědi má fyzioterapeutka

Na zemi je nejlépe!

Jakmile se vaše ratolest začne více pohybovat, zvedá hlavičku a zkouší se otáčet na bok a bříško, pokládejte ji co možná nejčastěji na bříško na zem. Nikam vám nespadne a má dostatek prostoru pro trénování motoriky, posilování svalů i pozorování okolního světa. Právě poloha na bříšku má zcela nezastupitelnou roli v psychomotorickém vývoji dítěte.

Hrajte si s ním, dodávejte mu co nejvíce podnětů a motivujte ho k pohybu. Podávejte mu hračky, zpívejte, broukejte, chrastěte, pohoupejte ho raději v náruči než v křesílku nebo autosedačce. Učte ho poznávat svět všemi smysly. V lehátku si prcek rychle zvykne na super rozhled a může zlenivět.

Starší děti se pak často chtějí v křesílku samy posadit, dostat se výše a nevhodně při tom zapojují přímé břišní svaly místo šikmých, které potřebují umět využívat pro otáčení a trénování svalové souhry.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Kojenec, Po porodu, Miminko, Praktické rady, Psychomotorický vývoj, Vývoj, Chodítka, Gabriela Vestfálová, Jana Mašátová, Hračky, Křesílko, Vývoj dítěte, Vibrace, Lehátko, Zdraví na Heureka.cz