Pozor na žihadla!

Děti milují běhání bosky v trávě, je to příjemné i zdravé, ale bohužel pichlavé nebezpečí v podobě vos a včel by je mělo nazout do sandálků. Žihadla mohou být opravdu nebezpečná.
Pozor na žihadla!

Pokud jste až dosud na dítěti nepozorovali žádné alergie, neznamená to, že právě na žihadlo nemůže zareagovat. Proto je třeba být vždy připraven!

První pomoc

S letní sezonou byste měli navštívit lékárnu a doplnit příruční lékárničku o volně prodejná antihistaminika, a to jak ve formě prášků nebo kapek k vnitřnímu užití (např. Zyrtec, Claritin, Fenistil), tak ve formě mastičky (např. Fenistil gel) pro potření místa vpichu. Bez této výbavy byste neměli vyrážet do přírody. I když vaše dítě na včelí nebo vosí píchnutí alergické nebude, chladivý gel ho uklidní a otok se příliš nerozšíří. Jste-li doma, pak si můžete dopřát i ryze přírodní a staletími vyzkoušenou léčbu v podobě plátku cibule přiloženého na místo píchnutí. Stejně tak zabírá i okamžité ledování rány.

Pokud se však začíná objevovat otok nejen v oblasti vpichu, ale i v obličeji, dítě začne mít dýchací potíže, závratě a dělá se mu špatně, pak je třeba okamžitě volat lékaře. Po poradě s ním podejte antihistaminikum, pokud jste tak ještě neudělali, a ledujte. Každý rodič se v létě děsí spolknutí vosy nebo včely, které jsou přímo magicky přitahovány zmrzlinou, sladkými limonádami a lízátky. Je třeba dětem říct, aby i ony samy dávaly velký pozor, pokud něco takového jedí nebo pijí. Stane-li se však, že je vosa nebo včela přece jen spolknuta a píchne uvnitř krku, je nutné okamžitě volat pomoc a hned poskytnout první záchranu, tzn. podat antihistaminikum a krk zevně i zevnitř ochlazovat zmrzlinou, ledem nebo ledovou vodou. Dítě se snažte uklidnit, odneste ho pokud možno do chladnější místnosti a do příjezdu lékaře zůstaňte s ním, rozhodně ho nenechávejte samotné.

Jak odstranit žihadlo

Zatímco vosám po píchnutí žihadlo zůstává, včely o něj přijdou a za bodnutí zaplatí životem. Žihadlo z rány vyndejte nejlépe pinzetou, čistou jehlou nebo jej nehtem vyškrábněte. Udělejte to co nejrychleji po vpichu. Čím déle totiž žihadlo v ráně je, tím více se do ní dostane jedu. Rozhodně se nesnažte žihadlo z rány vymáčknout, protože tak do ní vpravíte ještě více jedu. Teprve po vyndání žihadla se snažte zmírnit otok. Je třeba ještě dodat, že pokaždé může být reakce na píchnutí jiná. Zatímco jednou bude otok maličký, jindy může být velký jako dlaň. Záleží totiž i na momentálním zdravotním stavu člověka, stačí být lehce oslabený, unavený, a hned je reakce razantnější.

Doufáme, že naše rady letos potřebovat nebudete, a kdyby přece jen ano, že se vše obejde bez komplikací.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články