Maminka.czBatole

Pozor na zimní úrazy!

Lucie Kaufnerová 8.  1.  2010
Už se těšíte, až vyrazíte s ratolestmi na sáňky či na lyže? Vaše děti čeká v zimě nepochybně spousta zábavy, ale bohužel na ně číhá i nebezpečí v podobě všemožných zranění. Poradíme vám, jak jim lze předcházet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se vypravíte s dětmi na svah, určitě nemyslíte asi na nic jiného, než jak si užijete pohodové zimní odpoledne. Většinu z vás v té chvíli zřejmě nenapadne, že by se vašim dětem mohlo při sáňkování třeba něco vážného přihodit. Pokud ovšem máte za sebou zkušenost se zlomenou rukou, otřesem mozku nebo třeba roztrženým rtem, máte se mnohem víc na pozoru. Pokud ovšem dodržíte několik pravidel, můžete rizika dětských úrazů aspoň částečně eliminovat.

Základem je správné oblečení

Než půjdete se svým dítkem vstříc zimnímu dobrodružství, měla byste se zastavit u jeho šatníku a zkontrolovat, jestli v něm má všechno, co potřebuje. Dětem od jednoho do dvou let stačí obvyklá základní zimní výbava, kterou uplatní na procházkách nebo sáňkování. Její součásti, zejména bunda a oteplováky, by měly být dostatečně teplé a silné, aby aspoň částečně tlumily nárazy.

Pokud ale chcete svého tříletého drobečka vzít na lyže nebo brusle, už se vyplatí uvažovat o speciálním oblečení navíc. Malým lyžařům se bude hodit kukla pod přílbu, která zabrání nárazům větru nebo sněhu a minimalizuje následky v podobě omrzlých tvářiček. Čerství bruslaři by zase měli mít co nejpevnější nepropustné rukavice – většinu času totiž stráví s rukama přímo na ledě. Všem začínajícím sportovcům se bude hodit termoprádlo.
Při obyčejných procházkách (a to hlavně v mlze, v dešti a při sněžení) nebo při odpoledních návratech ze školky, kdy už je téměř tma, doceníte pestřejší oblečení s reflexními prvky.

Zásada první:

Teplé a vrstvené oblečení slouží nejen jako štít před nástrahami počasí, ale pokud je dostatečně pevné, i jako základní ochrana před různými typy úrazů. Kvalitní zimní oblečení je první krok ke zvýšení bezpečnosti vašich dětí.

Hurá na sjezdovku!

Taky vás fascinují a možná i trochu děsí prckové, kteří se bez strachu a zábran řítí ze svahu, jako by zcela postrádali pud sebezáchovy? A je jich čím dál víc. Jako by se v dnešní době sportovně založení rodiče předháněli, kdo postaví své dítko na lyže dřív… Stejně jako se posunuje stále níž věková hranice lyžařů na sjezdovkách, výrazně se zlepšuje kvalita jejich vybavení včetně ochranných pomůcek. Málokteří rodiče by pustili svého potomka na svah bez přílby a někteří z nich jej vybaví i dalšími užitečnými chrániči. Ovšem je třeba připomenout, že i s tímto vybavením se rizikům lyžařských úrazů úplně nevyhnete.

„U těch nejmenších se nejčastěji setkáváme s povrchovým poraněním a zlomeninami končetin, ale v horším případě i s krvácením, poraněním lebky, klíční kosti či vnitřním zraněním,“ říká pediatrička MUDr. Alexandra Vidnerová a dodává, že při úrazech hraje roli často nedisciplinovanost dětí, ale i rodičů. Nepřeceňujte schopnosti svých malých lyžařů. Možná je to baví a jednou z nich budou zkušení sjezdaři, ale ve čtyřech letech nejsou schopni předvídat, co se může na sjezdovce stát. Neumějí odhadnout rychlost a také si neuvědomují, že jsou pro ně potenciálně nebezpeční všichni lyžaři a snowboardisté prohánějící se kolem nich.

Reálné nebezpečí potvrzuje i náčelník horské služby ve Špindlerově Mlýně Adolf Klepš: „Při pádech se děti většinou vážněji nezraní. Horší je, dojde-li ke střetu s dospělým lyžařem, což je stále častější. Dítě má jinou perspektivu pohledu, je roztržité a může dělat při jízdě nepředvídatelné věci. Díky malé výšce má také úplně jiný odhad než dospělý. Jestliže dojde ke srážce dospělého a dítěte, bývají následky pro děti velmi vážné, někdy trvalé. Rozdíl váhy a výšky hraje pro dospělého. Je potřeba děti také hlídat, aby se nerozjely ze svahu příliš rychle a nekontrolovatelně, nevjely do lesa a nenarazily na překážku.

Zásada druhá:

V žádném případě nepouštějte děti na sjezdovku bez přílby! Minimálně do 15 let by měla být přílba na lyžích samozřejmostí. Mějte svého malého lyžaře neustále pod kontrolou a usměrňujte jej.

Bez bobů a sáněk se neobejdete

Jsou totiž bezesporu nejoblíbenější zimní zábavou dětí všech věkových kategorií. Při divokých jízdách na všemožných vozítkách si děti a někdy i dospělí užijí spoustu legrace. Ale stejně jako na lyžích, i tady se mnohdy ratolesti spouštějí z kopce nebezpečně rychle, až téměř nekontrolovatelně. Podle lékařských statistik se většina dětských úrazů stává právě při bobování. Zvláště riziko poranění hlavy je několikanásobně vyšší než na lyžích. Náčelník horské služby radí rodičům, aby oblékali svým dětem přílby nejen na lyže, ale právě i na boby či sáně. „Všechny tyto sněhové samohyby jezdí rychle, jsou špatně ovládatelné a v případě nárazu do čehokoli je malá dětská hlavička nejzranitelnější,“ varuje před reálným nebezpečím Adolf Klepš.

Při jízdě na bobech může vašeho divocha potkat cokoli. Nemusí to být jen sedřený obličej od zmrzlého sněhu, překousnutý ret nebo boule na čele. V některých případech může dojít i k vážnějšímu poranění nebo dokonce stavu, kdy je nutné vyhledat první pomoc. Umělohmotné boby jsou zrádné a zvlášť nebezpečné, pokud děti jezdí na terénu s různými hrboly a výmoly. Při větší nerovnosti totiž „pekáč“ nadskočí a dítě dopadá zády buď na jeho tvrdou hranu, nebo přímo na zem. Když už se rozhodnete pořídit svému broučkovi nějaké z těchto sněhových „vozítek“, mělo by mít určitě brzdy a dítě by se mělo naučit je spolehlivě ovládat.

Zásada třetí:

Pozor na boby – umělohmotná vozítka všeho druhu jsou neřízené střely. Mějte proto celý svah pod kontrolou. Pokud je více dospělých, jistěte vrchní i spodní „dojezdovou“ část kopce.

Zamrzlé rybníky lákají i ty nejmenší

Možná máte kousek od domu rybník, který v zimě doslova ožívá bruslaři. Potom je ve dnech, kdy teplota klesá hluboko pod bod mrazu, o zábavu postaráno. Bruslení baví odmalička kluky i holky. Těm nejmenším můžete pořídit takzvané „kačenky“, tedy brusle se dvěma noži, které se připevňují na boty. Od tří let už se mohou vaše ratolesti učit jezdit na klasických bruslích s jedním nožem. Než si zvyknou na led pod nohama, dělá jim problém hlavně udržet rovnováhu, a tak tráví první hodiny na bruslích z větší části přímo na tvrdém, studeném ledě. Zateplené a voděodolné kalhoty, případně kombinéza, jsou důležité stejně jako kvalitní pevné rukavice. Ty chrání děti nejen před chladem, ale hlavně před ostrými noži bruslí všech ostatních.

Pokud chcete eliminovat nebezpečí vážného úrazu, dejte svému drobečkovi na brusle přílbu – nemusí být speciální hokejová, dobře poslouží i lyžařská. Hlava je stále velice křehká! Hodí se také pevné chrániče na kolena a lokty. Hned potom, co led opustíte, raději ihned brusle odstraňte dětem z dohledu. Přece jen jsou jejich hrany dost ostré, a zvláště pokud se kolem pohybuje více dětí, je riziko setkání třeba tvářičky vašeho dítěte s bruslí někoho cizího poměrně vysoké. Na větších stadionech jsou rizika úrazů o něco menší než na rybnících. Po ledě se sice prohání více bruslařů, ale většinou je zde vyčleněna samostatná část pro děti. Nemělo by se tedy stát, že by došlo ke střetu tříletého dítěte třeba s patnáctiletým klukem, který při divoké honičce s kamarádem nekouká napravo ani nalevo.

Zásada čtvrtá:

Děti mohou ohrozit i nabroušené nože ostatních bruslařů. Proto byste nikdy neměla podcenit, zejména u těch nejmenších bruslařů, ochranu rukou. Na led tedy pouze s pevnými rukavicemi!

Mrzne, až praští

I když nejste sportovní nadšenci a svá mrňata hned od jejich prvních krůčků netaháte po svahu, teploty pod bodem mrazu vám mohou připravit i jiná nepříjemná překvapení. Zlomit nohu si vaše dítko může bez větších problémů i při procházce kolem domu nebo při cestě do školky. Podle traumatologů sice nejsou úrazy dětí po pádu na chodníku tak časté, protože mají pružnější tělo a pevnější kosti než starší lidé, ale obezřetnost a předvídavost je přece jenom namístě.

Zásada pátá:

Nepodceňujte mráz – chodníky se po mrazivé noci mění v kluziště, na němž se obtížně balancuje i vám, natož vašim čerstvým chodcům. Abyste omezila pády na minimum (úplně to nelze), pořiďte jim na zimu pevnou, vyšší obuv s drsnou podrážkou.

Omrzliny hrozí i u nás

Je chyba myslet si, že se v našich podmínkách nemůžete setkat s vážnějšími omrzlinami. Ty hrozí hlavně těm nejmenším. I když jim na tělo není zima, protože se při pohybu zahřejí, kůže na obličeji většinou v celém rozsahu krytá není a dostává pořádně zabrat. I o omrzlinách ví náčelník krkonošské horské služby své: „Co se týká úplně malinkých dětí, je určitě nutné ošetřit jim pokožku obličeje a rukou ochranným krémem (samozřejmě ne hydratačním), protože už jsem se několikrát setkal u malých dětí s vážnými omrzlinami.“ Jak omrzliny poznáte? Existují tři stupně – při prvním je kůže bledá, nafialovělá a málo citlivá a na postižených místech (většinou to jsou chodidla, prsty u nohou a na rukou, nos, uši) pocítíte svědění a píchání. Při druhém stupni naskakují puchýře a kůže je voskově žlutá a necitlivá. S třetím stupněm se lékaři u nás setkávají málokdy – zmrzlé části těla jsou velmi křehké a tkáň nenávratně odumírá. Pokud se dostane vaše promrzlé dítko do první fáze, je třeba dostat se co nejdříve do sucha a tepla a potom velmi pomalu zkřehlá místa zahřívat. Zásadně na poškozená místa nepouštějte ani fén, ani horkou vodu. Nadělají víc škody než užitku.

Zásada šestá:

Před procházkou nebo sportovní výpravou natřete dětem tváře (i uši, pokud nejsou celé kryté čepicí) kvalitním speciálním krémem, který je většinou volně prodejný v každé lékárně. Při teplotách hluboko pod bodem mrazu omezte pobyt na vzduchu, hlavně s těmi nejmenšími dětmi, pouze na „zdravé“ provětrání.

Tekutiny jsou i v zimě nezbytné

Dodávat tělu tekutiny je nutné nejen v létě, kdy si o to tělo samo řekne, ale po celý rok. V zimě je dostatek tekutin zvláště u dětí důležitý, a to nejen z hlediska vnitřního zahřátí organismu, ale také jako prevence proti vysoušení pokožky mrazem a ledovým větrem. Termosku s čajem byste proto měla nosit všude s sebou, kam s dětmi vyrážíte – ať už je to na sjezdovku, na kluziště nebo jen na procházku. Ale pozor! Tekutiny by neměly být moc horké. Zaprvé není obecně pro organismus jednoduché zpracovat příliš teplé tekutiny a zadruhé děti odmítají pít, pokud nápoj nedosáhne pro ně přijatelné, tedy maximálně pokojové teploty.

Zásada sedmá:

Teplé nápoje jsou pro zahřátí organismu při zimním dovádění důležité, proto na to myslete. Termosky s horkým čajem však nenechávejte v dosahu dětí, aby se neopařily.


Maminčin odborník MUDr. Monika Frydrychová specializace – dětská ortopedie, ambulantní lékařka Ortopedická klinika IPVZ a L F UK Na Bulovce, Centrum prof. Čecha nyní na mateřské dovolené

Nejčastějšími úrazy při zimních sportech jsou zlomeniny. Většina dětských zlomenin se zhojí bez komplikací a následků, ale zlomeniny, které zasahují do růstové ploténky kosti, mohou způsobit poruchu dalšího růstu kosti ve smyslu zkratu, přerůstu kosti nebo úhlových deformit. Při lyžování, bruslení, ale také sáňkování často dochází k poranění hlavy. Proto lze při všech těchto aktivitách jednoznačně doporučit nošení helmy, která riziko zranění snižuje až o 80 %.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Úrazy, Úraz dětí, Speciální oblečení, Špindl, Nejčastější úraz, Zimní úraz, Kukla, Zimní sport, Přilba, Vážné poranění, Dětská hlavička, Zimní oblečení, Dospělý lyžař, Správné oblečení, Ambulantní lékař, Dětská ortopedie, Bobování, Sjezdovka, Malý lyžař, Úraz, Dětský úraz