Maminka.czPeníze a kariéra

Pozor! Uzavřeli jste smlouvu přes telefon? Jste v pasti!

redakce 20.  6.  2011
Obchod přes telefon má své záludnosti! Sdružení Spotřebitel net varuje spotřebitele před obchodem po telefonu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řada zákazníků si v okamžiku ukončení telefonního hovoru ani neuvědomuje, že právě uzavřela smlouvu.

Až ve chvíli kdy je po nich požadováno plnění, se obrací na naše Sdružení s dotazem, zda je taková smlouva platná. Pokud pro konkrétní smluvní typ není požadována písemná forma, což je jen u minimálního množství smluv (např. koupě nemovitosti), je i takto uzavřená smlouva platná a vymahatelná, a to bez ohledu na cenu.

Problémem smlouvy uzavřené přes telefon je absence kompletních informací týkajících se výrobku, nebo služby. Vyškolení operátoři volí slova tak, aby výrobek, nebo služba vypadaly neodolatelně a v praxi dochází k zamlčování podstatných informací.

Nejčastější zamlčenou informací bývá automatické prodloužení smlouvy, ale setkali jsme se i s případem, kdy zákazníkovi byla vnucena služba mobilního operátora, který ani neměl v daném bydlišti zákazníka signál, nebo měl poměrně vysoké sankční a deaktivační poplatky.

Spotřebitel, přestože uzavřel smlouvu po telefonu, může podle § 53 občanského zákoníku od smlouvy odstoupit bez sankce a bez udání důvodu do 14ti dnů od přijetí plnění.

V případě však, že neodstoupí od smlouvy (doporučujeme písemně) a přijde mu poštou zásilka, je povinen ji vyzvednout. V případě, že tak neučiní, vystavuje se např. smluvní pokutě.

Nejohroženější skupinou obyvatel z hlediska možného podlehnutí „lákavé“ nabídce po telefonu jsou hodně mladí lidé a senioři, kteří si po ukončení telefonátu ani neuvědomí, že vůbec uzavřeli smlouvu.

Témata: Peníze a kariéra, Pás, Písemná forma, Pas, Past, Telefon