Maminka.czZdraví

Pozor! Vítr může snížit pocitovou teplotu i o několik stupňů!

Martina Machová 16.  1.  2013
Ač se teplota na vašem venkovním teploměru pohybuje lehce pod nulou, přesto se můžete při procházce ve větrném počasí cítit tak, jako by bylo minus deset. Vítr totiž citelně snižuje tzv. pocitovou teplotu i o několik stupňů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Větrné zimní počasí je záludné; teploměr ukazuje vcelku přijatelnou teplotu, vy na základě tohoto údaje obléknete sebe i dítko a vyrazíte ven. Energií překypující batole chvilku ťapká, cosi sbírá, zahazuje, pobíhá a nakonec odpočívá v otevřeném kočárku. Oblečené je dobře, úměrně teplotě na venkovním teploměru, jenže ten naprosto netuší, co vítr umí! Vítr je zloděj. Lupič tepla, které si naše tělo pracně vytváří.

Proč nám bývá větší zima, když fouká

Každý z nás má v bezprostředním okolí těla jakousi vzdušnou izolační vrstvičku zvlhčeného zahřátého vzduchu. Tato neviditelná košilka je za větrného počasí opakovaně atakována větrným prouděním. Čím je vítr dravější, tím více tepla našemu tělu opakovaně „ukusuje“. Navíc se z naší pokožky neustále odpařuje vlhkost, k čemuž je opět zapotřebí teplo. A tak nás vítr uvrhá do jakéhosi začarovaného kruhu, kdy se požadavky na „dodávku tepla“ stále násobí. V takovém počasí se pak snadno cítíme promrzlí, i když jsme oblečení dle pokynů teploměru, který bohužel není schopen tento jev zaznamenávat. Na co je krátký teploměr, na to nejsou krátcí lidé, ti si již pro tyto případy vytvořili tzv. kalkulačku větromrazového indexu. Ta vám po zadání dvou jednoduchých údajů poskytne hodnotu pocitové teploty, která zohledňuje silnější proudění větru. A tak se například dozvíte, že teploměr sice ukazuje jeden stupeň nad nulou, ale vítr sníží pocitovou teplotu až o šest stupňů!

Kalkulačka „větromrazového indexu“

Naprosto jednoduchou kalkulačku „větromrazového indexu“ najdete například na:
www.srh.noaa.gov/ssd/html/windchil.htm. Do kalkulačky zadáte pouze dvě veličiny; vzdušnou teplotu (zjistíte na venkovním teploměru) a aktuální rychlost větru (zjistíte velmi rychle na www.old.chmi.cz).

Vyrážíte-li s dítky v zimě na delší procházku, výlet, kolo či běžky, možná pro vás bude kalkulačka „větromrazového indexu“ praktickým pomocníkem.

Témata: Zdraví, Praktický pomocník, Pocit, Muž, Teplo, Vítr, Lupič, Košilka, Vít, Zimní počasí, Zdraví na Heureka.cz