Maminka.czZdraví

Pozor, zánět zvukovodu trápí děti hlavně v létě! Víme, jak ho poznáte a jak se léčí

Martina Machová 4.  8.  2017
Voda (zvláště nepříliš čistá), vlhko, písek či jiné nečistoty ve zvukovodu mohou být příčinou velmi nepříjemných potíží...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco v sychravých obdobích roku je u malých dětí poměrně častým neduhem zánět středního ucha, kterému velmi obvykle předchází rýma a nachlazení, v letních měsících může dětská ouška nepříjemně potrápit neméně nepříjemný zánět zvukovodu. Ten si bohužel se zánětem středouší v bolestivosti s ničím nezadá! I přestože mohou být bolesti u obou nemocí takřka identické, příčina obtíží je lokalizována na odlišném místě.

Zánět zvukovodu a zánět středního ucha se liší

Zatímco u zánětu středouší je problematickým místem oblast ucha za bubínkem, u zánětu zvukovodu je zdrojem nepříjemných obtíží snadno dostupný zvukovod. Laicky řečeno, temná a úzká chodbička začínající „dírou“ do ucha a končící u bubínku – membránovité přepážky, za níž se schovává sofistikovaný mechanismus, který nám umožňuje slyšet.

Zatímco odborník zánět zvukovodu pozná velmi rychle, laik si jej snadno splete s všeobecně známým zánětem středního ucha. Ostatně není se co divit! V drobné dětské hlavičce je vše tak maličké a blízko sebe, že pokud bolí ouško, mohou bolet i zoubky, uzliny, krk apod.

Nicméně zanícený zvukovod obvykle nedoprovází nachlazení, rýma a celkové zahlenění. Zánět zvukovodu si malý nešťastník mnohdy „doveze“ jako nechtěný dárek z dovolené u vody.

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

Příznaky a léčba zánětu zvukovodu

Příznaky zánětu zvukovodu mohou být rozmanité; od svědění přes pocit tlaku a zalehnutí ucha po velmi silné bolesti s výtokem ze zvukovodu. Ucho bývá citlivé i na pouhý dotek, vchod do zvukovodu může být dle lokalizace zánětu zarudlý a oteklý.

Zvýšená teplota až horečka jsou méně časté než u zánětu středního ucha. Onemocnění vyvolávají jak bakterie, tak kvasinky – od této skutečnosti se pak odvíjí i léčba. V nekomplikovaných případech je terapie pouze lokální, v závažnějších přichází ke slovu i celková antibiotika.

Pacientům však pochopitelně nehrozí nepopulární „píchnutí ouška“, bubínek je v případě zánětu zvukovodu takříkajíc mimo hru – tedy pokud se zánět nezanedbá a nepostoupí hlouběji do středního nebo dokonce vnitřního ucha.

Vznik zánětu zvukovodu může vyvolat či usnadnit:

  • dlouhodobý pobyt (pohyb) ve vlhkém nebo naopak velmi prašném prostředí
  • koupání ve znečištěné vodě
  • drobné poranění během nešetrného čištění ucha a „šťourání v uchu“ špinavými prsty
  • nevhodná technika čištění ucha (maz bývá zatlačen hlouběji a dochází k ucpání zvukovodu)
  • čištění ucha pomocí nejrůznějších kosmetických prostředků (krémů, emulzí, mlék)
  • vniknutí drobné částečky do zvukovodu (kupříkladu zrnka písku z pláže)
  • větší tělísko ve zvukovodu (např. malé časti stavebnice, hraček apod.)

Jak zánětu zvukovodu předcházet

Ano, prevence existuje a je vcelku jednoduchá! Do dětských oušek nepatří vatové tyčinky, a to ani tehdy, chcete-li uši vysušit po plavání. Maz ouška chrání a uši mají samočisticí schopnost, kterou není vhodné narušovat.

Po plavání je dobré uši vysušit; vytřepat vodu a vlhkost nechat vsáknout například do měkkého ručníku. V každém případě je vhodné se vyvarovat koupaní, přesněji snad potápění ve znečištěné vodě – ať už přírodní nebo bazénové.

Video: Nejčastější chyby v péči o dětské zuby

7 nejčastějších letních dětských nemocí. Pozor na úpal, zánět uší nebo „letní“ angínu
Nemůže v horku spát? 10 osvědčených tipů, jak zařídit, aby usnulo jako dudek
Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami
Témata: Zdraví, Nepříjemná potíž, Střední ucho, Vlhko, Zvuk, Malý nešťastník, Malé dítě, Znečištěná voda, Technika, Zánět uší, Jak, Zánět nosohltanu, Nekomplikovaný případ, Bazén, Zvukovod, Samočisticí schopnost, Zánět, Zvýšená teplota, Dětský zub, Čištění, Ouško, Špinavý prst, Píchnutí, Svědění, Zahlenění, Zdraví na Heureka.cz