Maminka.czKam s dětmi

Pozvánky na víkend: Zachraňte Ostravu nebo vyražte do vesnice Bororo

redakce 25.  7.  2014
Pozvánky na víkend: Zachraňte Ostravu nebo vyražte do vesnice Bororo
Víkend je za dveřmi, a pokud si zrovna nyní lámete hlavu s tím, co o víkendu podniknete, přestaňte. Máme pro vás několik tipů na místa, kde se můžou vyřádit, ale také leccos objevit a něco nového se naučit. A na svá dětská léta přitom zavzpomínáte i vy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odpoledne s Kájou Maříkem

Znáte zábavné příhody Školáka Káji Maříka? Pokud se na vaší tváři právě nyní objevil zasněný výraz, věřte, že nesmíte chybět v sobotu 26. července v Mníšku pod Brdy, alias Lážovem.

V 11:30 bude na budově Městského úřadu v Mníšku pod Brdy odhalena pamětní deska spisovatelce Marie Wágnerové-Černé, která pod pseudonymem F. X. Háj právě knížky hladící po duši napsala.

Odpoledne od 15:00 proběhne na Skalce akce pro rodiny s dětmi Odpoledne s Kájou Maříkem. Děti čeká čtení z knížky a spousta zábavy. Vstup na akci je bezplatný. Podrobnosti o akci najdete TADY.

Výstava fotografií „Pražské věže“

V pražské nákupní galerii Myslbek byla 24. července otevřena výstava Pražské věže. Na výstavě se podílelo i Muzeum hlavního města Prahy. Zastavte se v paláci Myslbek na chvíli během shánění školních potřeb a oddychněte si s dětmi. Máte tu jedinečnou šanci prohlédnout si fotografie dokumentující takové skvosty, jako je Staroměstská a Malostranská mostecká věž a Prašná brána. Výstava potrvá až do konce září 2014. Informace o akci najdete na www.ngmyslbek.cz

Výstavu MERKUR si užijí děti hlavně s tatínkem

Snad každý, když uslyší slovo MERKUR, si vzpomene na planetu naší sluneční soustavy, ale tatínkové snad i na nejznámější českou hračku stejného názvu. Pan Jiří Mládek propadl stavebnici Merkur už před více jak 30 lety. Jeho sbírku si můžete až do 31. července prohlédnout na zámku Slavkou Austerlitz u Brna.

Legendární stavebnice Merkur se už přes 90 let vyrábí na stále stejném místě, v Polici nad Metují v Královehradeckém kraji. Tuto fenomenální hračku pro malé i velké prostřednictvím jedné části velké sbírky pana Jiřího Mládka budou mít možnost spatřit také návštěvníci zámku Slavkov – Austerlitz.

A nezapomeňte si rezervovat na výstavu spoustu času, protože především tatínky budete mít problém dostat z herny, kde si s dětmi mohou zkoušet své konstruktérské schopnosti.

Štafetový běh maminek

V Křenicích u Prahy se vsobotu 26. července poběží štafetový běh maminek. Projekt MAMINY RUN není závod, ve kterém by se proléval pot. Je to spíše setkání maminek, které spojuje radost z pohybu na čerstvém vzduchu a které si chtějí užít pár hodin zábavy v krásném tričku s logem MAMINY RUN.Připravena je pětikilometrová trasa na kterou se mohou postavit, těhotné, maminky s kočárky, maminky s dětmi i bez nich, ale vítány jsou i babičky.

Štafeta odstartovala na Kladně 31. 5. v rámci festivalu českých maminek MAMINY CUP 2014 a od té doby je každých čtrnáct dní v jiném koutu republiky. Zapojená města a termíny jednotlivých běhů najdete na webu www.maminyrun.cz. Do Plzně štafetový kolík přenesla česká olympionička Kateřina Emmons a která tak myšlenku MAMINY RUN podpořila ve svém rodném městě.

Užijete si i v ZOO Dvůr Králové nad Labem

O víkendu 26. A 27. července proběhne v areálu ZOO Dvůr Králové nad Labem festival Doteky Afriky, který si klade za cíl seznámit návštěvníky s africkou kulturou. Informace o festivalu najdete v přiložené pozvánce.

Zábavná šifrovací hra pro děti a chytré mobily v Ostravě

Ostravu ohrožuje mocný talisman barona Rotshilda. Ten dříve město chránil, ale nyní může celé město zničit. Najít jej mohou jen skuteční hrdinové. Co musí udělat?

Je třeba si do mobilního telefonu stáhnout aplikaci (Android, iOS) Kód Salomon, která umožní i dětem proniknout do historie Ostravy. Pak už jen stačí pátrat v ulicích moravskoslezské metropole a talisman objevit osobně. Jde o první městskou šifrovací hru v Česku.

V rámci herního dne 26. července si mohou zájemci zahrát hru Kód Salomon nejen zahrát, ale také si pohovořit s týmem pořadatelů nebo si zasoutěžit o Tablet. Vyhraje ho ten, kdo vyřeší úkoly a rébusy z určeného scénáře a dospěje k reálnému talismanu nejrychleji.

Další informace jsou k dispozici na www.kodsalomon.cz a www.facebook.com/kodsalomon.
Bližší informace a přihlašovací formulář k hernímu dni zde: www.skrytepribehy.info.

Trailer ke hře:

V pražské ZOO otevřou rezervaci Bororo

Venkovní prostory Pavilonu velkých savců v pražské zoologické zahradě, který je umístěn v dolní části zahrady, se změnil v odpočinkovou a herní zónu pro rodiny s dětmi – Rezervaci Bororo. Součástí areálu je netradiční herní prvek s motivy amazonské vesnice, amfiteátr pro prezentaci tréninku zvířat a kavárna. Slavnostní otevření proběhne v neděli 27. července.

Záměrem je přiblížit dětem atmosféru života obyvatel pralesa, stromových domů, amazonské vesnice. Nejvýraznějším prvkem a hlavní atrakcí je netradiční zpracování víceúrovňové dětské stavby, která se s motivy indiánské domorodé vesnice vymyká běžnému ztvárnění obdobných staveb. Jedná se o obrovský herní systém, sestavený z mnoha drobných domečků, které jsou vzájemně propojeny žebříky, schůdky, stupátky a provazy. Každá jednotlivá úroveň herního komplexu je nositelkou speciální atmosféry, barevnosti a doplňkových prvků. Tvůrci návrhu jsou mladí výtvarníci Jakub Nepraš a Matěj Hájek.

Součástí nově vybudovaného prostoru, je kavárna Amazonie a působivý amfiteátr pro prezentaci tréninku zvířat. Komplex, slouží k zábavě i odpočinku návštěvníku, a to především rodin s dětmi. Rezervace Bororo je dočasnou stavbou, kterou by měl následně nahradit pavilon Amazonie, jež představí mimořádná zvířata jihoamerické Amazonské pánve.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Zámek Slavkov, Mníšek, Na Skalce, Zach, Slavkov, Pseudonym, Jiří Mládek, Dvůr Králové, Amazonie, Veš, Ostra, Spousta zábavy, Herní prvek, Zoo Dvůr Králové, Brdy, Výraz, Víkend, Zac, Android, Vik, Talisman, Olympionička, Celé město