Práce na rodičovské dovolené - práce na druhou

Na rodičovské dovolené dnes pracuje stále více maminek (potažmo tatínků). Má to spoustu výhod, ale zároveň tohle období prověří vaše nervy, organizační schopnosti a umění dělat kompromisy.
Práce na rodičovské dovolené - práce na druhou

Nuda rozhodně není to, co by vás na rodičovské dovolené mohlo potkat. Přesto stále častěji přemýšlíte nad tím, že si k péči o miminko seženete ještě nějakou „normální“ práci? Důvody mohou být různé. Potřebujete vylepšit rodinný rozpočet, nechcete ztratit kontakt se svou profesí, nebo se prostě jen potřebujete odreagovat a přijít na jiné myšlenky.

Krkavčí matka
Mít doma kojence a přitom se věnovat své profesi není dnes tak výjimečné, jako tomu bylo dříve. V očích mnoha lidí ale můžete být stále ještě krkavčí matkou, která si neměla pořizovat děti, když je hned odkládá a utíká do práce. Počítejte s takovými reakcemi. Snažte se je ignorovat a zapomenout na výčitky svědomí. Pokud je o vaše dítě dobře postaráno a vy mu věnujete dostatek lásky a pozornosti, strádat jistě nebude.

Vše si promyslete
Ať už máte v plánu dohodnout si se zaměstnavatelem částečný úvazek a plnění úkolů z domova, nebo máte svůj vlastní byznys, vše si nejprve důkladně promyslete. V první řadě zapomeňte na to, že budete na všech frontách stoprocentní a zvládnete na jedničku profesi, péči o rodinu, domácnost a budete mít čas také sama na sebe. Součástí vašeho života se stanou kompromisy. „Mojí noční můrou je nepořádek. Přes den jsem s dětmi a každou volnou chvíli, když spí nebo jsou na procházce s babičkou, vyřizuji urgentní pracovní záležitosti. Na uklízení mám čas jen o víkendech, takže přes týden to u nás často vypadá jako po výbuchu. Aby k nám přišel někdo jen tak na kafe, opravdu není možné,“říká Jana, pracující maminka dvou malých dětí.

Řekněte si o pomoc
Množství povinností musíte zvládnout především organizačně. Úkolů se na vás valí tolik, že je zkrátka nemůžete zvládnout sama. Zaměstnejte manžela a poproste o pomoc i své rodiče, příbuzné či přátele. V první řadě je potřeba postarat se o potomka a zajistit hlídání. Počítejte i se situacemi, kdy bude dítě nemocné nebo budete muset neplánovaně odejít na důležité jednání. Je dobré mít v záloze více možností, pro případ, že by chůva či babička hlídat z nějakého důvodu nemohly. Teplé večeře každý den? Zapomeňte! Pokud je to možné, zajistěte si i služby úklidové agentury nebo svěřte žehlení sousedce. Nedávejte si nepřiměřené úkoly a naučte se říkat ne. Tento fakt se týká nejen domácnosti, ale i práce.

Jak se nezbláznit
Když pracujete s malým dítětem, nemáte většinou nikdy hotovo. Když večer potomek konečně usne, místo abyste se věnovala knížce či manželovi, sedáte k počítači a pozdě do noci pracujete. Tím spíš mějte na paměti, že si musíte najít také čas na odpočinek a relax. Abyste mohla fungovat, je třeba pravidelně dobíjet energii. Čas, který investujete do sebe, je stejně důležitý jako čas věnovaný rodině, práci a domácnosti!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články