Maminka.czDěti

Praváci versus leváci: Jak je na tom vaše dítě?

Barbora Vajsejtlová 22.  9.  2017
Možná odmalička bere všechno výhradně do pravé ruky. Možná je jasný levák. Anebo pořád tápete, protože je mu úplně jedno, kterou ruku používá. Kdy bude jasné, jestli máte doma praváka, nebo leváka? A co to pro vás vlastně znamená?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dlouho jsem používala obě ruce stejně a bylo mi úplně fuk, do které jsem zrovna chytila tužku. A také si pamatuji, jak z toho byl můj dědeček upřímně nešťastný. Vyrostl v době, kdy se levorukost považovala za jakýsi druh úchylky, a byl proto přesvědčený, že mi moje nevyhraněnost zničí život.

Proto kdykoli jsem popadla tužku levou rukou, jemně mi ji přendal do pravé a dohlížel na to, abych kreslila tou jedinou správnou. Ať už výsledkem jeho vytrvalé snahy nebo výsledkem čehokoli jiného, proplouvám životem jako zapřísáhlý pravák a levou rukou nejsem schopná se ani učesat.

Od té doby se toho spousta změnila. S definitivní platností se potvrdilo, že leváci skutečně nejsou zvláštním živočišným druhem. Učitelky v mateřských školách se už nesnaží přeučovat děti na pravorukost. A nevyhraněná lateralita už není téměř sprostým slovem. Víte ale, co vlastně určuje, jestli z vašeho dítěte bude pravák, nebo levák? Kdy bude definitivně jasná jeho orientace a co z toho pro vás plyne?

Zkřížená lateralita: Když je dominantní pravá ruka a levé oko...

Přelomové čtyři roky

I když už na leváky není pohlíženo skrz prsty, praváci mají ve světě výraznou převahu. Podle statistik je devět z deseti lidí pravorukých. O tom, co určuje, zda bude vaše dítě pravák, nebo levák, se mezi odborníky stále vedou vzrušené debaty.

Předpokládá se, že dominantní ruka je určená už před narozením, protože například mnohem víc miminek si už v matčině děloze cucá pravý palec než levý. Jenže tím se zase nevysvětluje skutečnost, že většina tříletých dětí ještě plynule střídá obě ruce a nemá dominantní ruku vyhrazenou.

Podle výzkumu provedeného na Pennsylvania State University, který shrnuje výsledky doposud provedených studií, je u pravoruké a levoruké orientace nejvýznamnější genetika. Evoluce to zkrátka zařídila tak, že u většiny lidí jsou řeč a jazykové schopnosti spojené s levou hemisférou a protože levá hemisféra kontroluje pohyby pravé ruky, píšeme zkrátka častěji pravou rukou.

V případě vašeho dítěte ale budete muset mít trpělivost, než budete moci s jistotou říci, jestli máte doma praváka, nebo leváka. Podle výzkumu z roku 2014, jehož výsledky byly publikovány v magazínu Developmental Psychobiology, naprostá většina ročních dětí sice sahá po jídle pravou rukou, ale při uchopování hraček preferují ruku levou. Dominantní ruka se projeví až ve věku kolem čtyř let. Do věku čtyř let vás proto nemusí vůbec vzrušovat, že bere tužku střídavě do pravé či levé ruky. Je také klidně možné a zcela normální, že několik týdnů preferuje jednu ruku a pak zase druhou.

Do 1. třídy nastoupí asi 10 tisíc leváků. Život jim usnadní obrácené pravítko nebo pastelky

Zásadně nepřeučujte!

Pokud se ukáže, že máte doma malého leváka, v žádném případě se ho nesnažte předělat na praváka. „Přeučování leváků na praváky, ke kterému se po řadu let přistupovalo, může mít velmi závažné důsledky,“ upozorňuje psycholožka Eva Malá.

Přeučování vede k rozrušování přirozené dominance mozku a jeho důsledkem mohou být například potíže se psaním, čtením či koncentrací. Mnozí odborníci se kloní k názoru, že přeučování leváků na praváky v mnoha případech způsobilo opožďování řeči dítěte, koktavost či úzkostné stavy. Dítě bychom měli zásadně nechat psát tou rukou, která mu víc vyhovuje a na kterou je šikovnější.“

Trochu jiná situace nastává v okamžiku, kdy zjistíme, že dítě má nevyhraněnou nebo zkříženou lateralitu. U nevyhraněné laterality jde o to, že dítě nemá dominantní žádné oko ani ruku. Obě používá stejně.

Větším problémem je takzvaná zkřížená lateralita, kdy je dominantní oko jiné než dominantní ruka. „V takovém případě je lepší navštívit s dítětem odborníka, který zjistí, které oko je dominantní. Obvykle se pak jemně navozuje dominance té ruky, která odpovídá dominantnímu oku,“ říká psycholožka.

Nejhůře jsou na tom děti se zkříženou lateralitou, protože kvůli ní mohou mít problémy s rozpoznáváním pravé a levé strany. Obvykle jim také dělá problémy psaní a někdy i čtení. Zkříženou lateralitu u dítěte můžete odhadnout i sami (i když konečný verdikt vždy nechte na odborníkovi).

Všímejte si, do které ruky bere dítě předměty, a potom ho nechce nakouknout do klíčové dírky nebo mu dejte do ruky papírovou trubičku a požádejte ho, aby se skrz ni podívalo.

Oko, ke kterému ji přiloží (nebo kterým se do klíčové dírky podívá), je pravděpodobně jeho dominantní. Pokud dítě preferuje jiné oko a jinou ruku, je možné, že se ho týká právě zkřížená lateralita.

„V  případě zkřížené laterality je vždy vhodné navštívit pedagogickopsychologickou poradnu. Tam dítě nejen vyšetří, ale doporučí i nápravná cvičení,“ doporučuje psycholožka. Zkříženou lateralitu u dětí ale rozhodně nepodceňujte. Australská studie z roku 2009 ukázala, že děti, které jí trpí, dosahují výrazně horších výsledků v psaní, čtení, ale i v sociálním vývoji, hrubé i jemné motorice.

Obchody pro leváky

Na těchto adresách najdete nejrůznější pomůcky pro leváky:

www.obchodprolevaky.cz

www.prolevaky.cz

www.aktivacek.cz

Co nevíte o levácích

  • Levorukost či pravorukost se sice dědí, ale vliv dědičnosti není tak velký jako třeba u výšky nebo inteligence. Pokud jsou oba rodiče leváci, je pravděpodobnost 26 %, že bude levák i jejich dítě.
  • Častěji jsou leváci mezi chlapci. Pokud máte dvojčata, je také pravděpodobnější, že budou leváci.
  • Mezi nejslavnější leváky patří Bach, Mozart, Beethoven, Barack Obama, fotbalista Pelé, Pink nebo třeba Angelina Jolie.
  • Ve výzkumech vychází leváci jako kreativnější a umělecky víc zaměření než praváci.
  • Podle výzkumu z roku 2016, jehož výsledky byly zveřejněny v magazínu Neuropsychology, mají leváci větší nadání pro matematiku.
Není pravák jako levák. Víte jak je rozeznat?

Vychytávky pro leváky

Následující věci usnadní život vašemu malému levákovi.

Kniha Leváci a jejich výchova

Vydal Portál, 159 Kč

V knize se dozvíte, jak rozpoznat leváctví, jak usnadnit vašemu malému levákovi život ve světě, který je přizpůsoben pro praváky. Vyvrací mýty o leváctví a přinese vám užitečné informace, rady i tipy.

Pracovní sešit Máme doma leváka?

Nakladatelství Dr. Josef Raabe, 65 Kč

Pracovní sešit vám pomůže zjistit, zda máte doma praváka, nebo leváka. Navíc pomocí řady úkolů a cvičení procvičíte s dítětem obratnost, koordinaci i citlivost zraku a sluchu.

Nůžky pro leváky

Používání klasických nůžek, které jsou navrženy pro praváky, je pro leváky velmi složité a děti leváky může úplně odradit od výtvarných činností. Nůžky, které jsou navrženy tak, aby respektovaly přirozený úchop leváků, seženete v obchodech pro leváky a stojí obvykle od šedesáti do sto padesáti korun.

Ořezávátko pro leváky

Spousta lidí si neuvědomuje, kolik předmětů běžné potřeby je navrženo pro praváky, a levákům tudíž nevyhovuje (otevíráky, vývrtky, škrabky, ale třeba i hudební nástroje). Váš předškoláček určitě využije i ořezávátko pro leváky, které pořídíte za 14–100 Kč podle jeho provedení a komplikovanosti.

Video: Víte, jak by mělo vaše dítě správně sedět a psát?

Kdy spolehlivě poznáte, že je vaše dítě levák?
Levák nebo pravák? Napoví už ultrazvuk
Mé dítě je levák, je to problém?

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Mateřská škola, Genetika, Lev, Fotbalista, Pracovní sešit, Nakladatelství, Naprostá většina, Obratnost, Aktivace, Pravák, Tříletá dítě, Angelina Jolieová, Papír, Plátno, Tužka, Velký problém, Evoluce, Užitečná informace, Vaše dítě, Nůžky, Sociální vývoj