Maminka.czTěhotenství

Pravda a lež o těhotenských vitaminech

Zuzana Labudová 6.  4.  2010
Pravda a lež o těhotenských vitaminech
Když ve vás roste nový človíček, tělo to samozřejmě zaznamená. Řekne si o více živin i vitaminů. Můžete o ně rozšířit jídelníček nebo je dodat speciálními tabletami. Jaká možnost je lepší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strava v těhotenství má odpovídat zásadám zdravé výživy. Měla by obsahovat všechny důležité složky, bílkoviny, sacharidy i tuky, a také stopové prvky, minerály a vitaminy.
Komplikované je dodat tělu vše potřebné při vegetariánské stravě, proto je lepší, když žena po čas těhotenství a také kojení maso konzumuje. Přednost má samozřejmě maso bílé a sladkovodní i mořské ryby, a to nejlépe vařené, dušené nebo grilované.

Důležité jsou rovněž mléčné výrobky, ideálně v zakysané formě, tedy kefír, podmáslí, jogurty. Bez omezení můžete jíst vaječné bílky, žloutků si můžete dopřát až pět týdně. Denně je vhodné sníst pět porcí zeleniny (nezapomeňte na olivový olej kvůli vitaminům rozpustným v tucích) a alespoň tři porce ovoce, pokud máte potíže se zácpou, jezte častěji kompot.

Vhodné je celozrnné pečivo a chléb, luštěniny, brambory a rýže, z těstovin dejte přednost bezvaječným. Z tuků upřednostňujte slunečnicový a olivový olej, ideálně extra panenský. Omezte naopak potraviny slazené řepným cukrem, tučná a smažená jídla, játra a další vnitřnosti a výrobky z bílé mouky - to vše vám přinese jedině nadbytečné kilogramy, které budete po porodu těžko shazovat.

Důležitý je pitný režim - alespoň dva litry tekutin denně, nejlépe vody, neslazených ovocných čajů, ředěných 100% džusů, přidat můžete také minerálku (kvůli vysokému obsahu hořčíku se doporučuje Magnesia).

Dobrou chuť

Za předpokladu, že se stravujete podle zásad racionální výživy, nepotřebujete doplňovat vitaminy ani minerály. Pokud si přece jenom nejste jistá, můžete si koupit multivitaminy pro těhotné a kojící anebo přípravky, které řeší určitý problém cíleně. V našich zeměpisných šířkách je například velmi frekventovaný nedostatek jodu či železa, což v přímořských zemích nehrozí. Jestliže jste měla problém s početím nebo se vám předchozí těhotenství nepodařilo udržet, bude pro vás výhodné užívat v prvním trimestru kyselinu listovou, která rovněž brání vývojovým poruchám plodů, především rozštěpům páteře.

Kombinace kyseliny listové a železa dokáže vyřešit velmi častý neduh českých žen - chudokrevnost. Na tu by vás měl váš gynekolog upozornit poté, co vám zkontroluje krevní obraz. V těhotenství vám prospěje také vyšší dávka vitaminu C, který posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím a pomáhá tělu v boji proti psychickému vyčerpání.

Jod je zase důležitý pro rozvoj budoucího intelektu miminka, pokud tedy nejíte mořské ryby, používejte alespoň jodizovanou sůl a prodiskutujte se svým gynekologem možnost doplňování jodu případnými potravinovými doplňky. Pro správnou stavbu zdravých kostí a zubů je nezbytný vápník. Aby se vápník mohl vstřebat, potřebujete také dostatek vitaminu D, jehož nejvýznamnějším zdrojem je sluneční záření (jeho dostatek vám zajistí již několik minut pobytu na slunci denně - nevyhýbejte se mu proto).

Je libo pilulku?

Pokud nechce každý den přemýšlet, zdali máte všeho dostatek, můžete si koupit některý z multivitaminových přípravků pro těhotné. Ale ani při jeho užívání nezapomínejte na pestrou a zdravou stravu. Možná jste zaslechla, že těhotným, které užívají vitaminové preparáty, se rodí nadprůměrně velké děti. Jasné odpovědi se ovšem nedočkáte ani od maminek, ani od odborníků. Farmaceutka PharmDr. Jana Řežábková například na serveru www.porodnice.cz jedné mamince odpověděla: „Při dostatečně pestré a kvalitní stravě opravdu není nutné užívat komplexní multivitaminové přípravky.

Prokázaný příznivý preventivní účinek má pouze užívání kyseliny listové v dávce 0,4 mg na den před otěhotněním a během prvního trimestru, eventuálně po celou dobu těhotenství. Důsledkem pravidelné vyšší nabídky vitaminů a minerálů může být vyšší porodní hmotnost dítěte.“ V jiné internetové diskusi se zase matka dvou malých dětí a zároveň lékařka svěřila, že žádné vitaminy během svých těhotenství neužívala, a přesto obě její děti měly nadprůměrnou porodní hmotnost.

Podobnou zkušenost má i spousta dalších maminek, takže vyvozovat nějaké obecné závěry lze jen těžko. Ideální tedy bude, pokud zrevidujete svoji stravu a pokusíte se ji co nejvíce přiblížit stravovacímu ideálu. Případné dotazy konzultujte s lékařem.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Vitamín rozpustný, PRÁV, Vít, Pravda, Vitamín, Řepný cukr, Lež, Psychické vyčerpání, Určitý problém, Jana Řežábková