Maminka.czČtení

Právě dnes začíná Týden čtení dětem. Podpoří ho i řada slavných tváří

Simona Procházková 1.  6.  2022
Již 12. ročník tradiční akce na podporu dětského čtenářství zve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení. Slavnostní zahájení proběhlo právě dnes, na Den dětí, na zámku ve Slavkově u Brna. Na co všechno se můžete během následujících sedmi dnů těšit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vtáhněte ratolesti do světa knih. Další ročník Týdne čtení dětem nabídne až do 7. června ve městech a obcích po celé republice desítky krásných a zábavných akcí, na kterých se bude číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet zážitky.

Poptejte se a porozhlédněte se ve svém okolí. Nejrůznější akce, autorská a společná čtení, hudební vystoupení, divadélka, soutěže a literární setkání budou probíhat v knihovnách, městských kulturních centrech, muzeích, ve školách i školkách.

VIDEO: Věta "Čti nahlas" by měla být tabu

Slavnostní zahájení se koná právě dnes na magickém místě – v historickém sále zámku ve Slavkově u Brna. Hosty a slavkovské školáky přivítal moderátor Lukáš Hejlík. Pozvání na slavkovský zámek přijaly herečka Kamila Janovičová, známá jako Anička z pohádky Tajemství staré bambitky, a populární spisovatelka Alena Mornštajnová. Nejčtenější česká spisovatelka se společností Celé Česko čte dětem spolupracovala také na sbírce povídek Kapuce od mikiny, která byla během zahájení rovněž představena.

Jak na to, aby děti bavilo čtení? Inspirujte se, jak vybrat správnou knížku

„Fandím projektu Celé Česko čte dětem," říká Zdeněk Král, skladatel a klavírista. „Mě rodiče ke čtení nevedli, ale tím, že četli sami, mě ke čtení inspirovali. Jednou o prázdninách jsme si dali s bratrem challenge, že přečteme každý co nejvíc knih. Za dva měsíce prázdnin jsem jich přečetl dvacet. Čtení a vycházení zajímavých knih není samozřejmost. Musíme si vážit toho, že tu možnost máme. Kniha nejen svou vůní, ale také obsahem má své kouzlo, které si nesmíme nechat v životě ujít," dodává Zdeněk Král. 

„Patřím mezi ty šťastné děti, kterým bylo v dětství čteno. I později, když jsem už uměla číst, jsem stejně chodila za sestrou, ať mi čte do noci Harryho Pottera. Byl to náš čas, který už nám nikdo nevezme. Celé Česko čte dětem už dlouho znám a vždycky jsem jim fandila. Pozvání do Slavkova na zahájení Týdne čtení dětem mě proto nadchlo. Jsem moc ráda, že budu moct přijet a sdílet s dalšími nadšenci lásku ke knihám i dětem,” říká herečka Kamila Janovičová.

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem​. Více se dozvíte ZDE.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Knihy pro děti, Harry Potter, Kniha, Pohádky, Knihy, Tipy na čtení, Čtení, Lukáš Hejlík, vystoupení, Zámek, Klavír, Celé Česko, Slavnostní zahájení, Slavkov u Brna, Den dětí, Česká republika, Slavkov, Tajemství, PRÁV, Sla, Celá republika, Čtenářství, Knihy na Heureka.cz

Video