Maminka.czHlídání dětí

Prázdniny: Kam s dětmi, když nemáte hlídání?

Michaela Karavarakis 24.  6.  2014
Prázdniny, hurá!!! Jenže pro vás, pokud už nejste na rodičovské dovolené, znamenají tyhle dva měsíce spíš o starost navíc. Státní školku či jesle vám 30 června zavřou a co pak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naštěstí v tom nejste sami, a proto najít řešení již není nemožné. Každý rok se spousta rodičů ocitá ve stejné situaci. Ten, kdo nemá funkční hlídací babičku či dědu s chalupou (a věřte, takových není mnoho), řeší každé léto úplně stejnou věc. Kam se svojí drahocennou ratolestí?

Příměstské tábory

Jedním z nejvíce využívaných způsobů, jak zajistit dítěti program přes prázdniny, jsou příměstské tábory. Pestrou nabídku najdete na stránkách vašeho místního mateřského centra, domu dětí a mládeže či jednoduše po zadání ‚příměstské tábory‘ a vašeho místa bydliště do vyhledávače. Běžně lze najít tábory, které berou děti od tří let věku.

Cena za jeden den se pohybuje okolo 300 korun (sežene ale přirozeně i mnohem dražší) a zahrnuje většinou jídlo na celý den, pití a program. Ten bývá opravdu nabitý: od soutěží a sportovních aktivit, po setkání se zajímavými osobnostmi, plus některé tábory mají i různé tematické okruhy a jim přizpůsobený program. Pokud se jede někam na celodenní výlet, může být poplatek o něco vyšší.
O vaši ratolest se postarají od rána (7-8.00) do večera (18-19.00).

Soukromé jesle či mateřské školy

Jejich nesporná výhoda spočívá v tom, že oproti státním zařízením na prázdniny nezavírají. Můžete se domluvit na jeden dva dny v týdnu a kombinovat to s babičkou (pokud funguje), slečnou na hlídání a svojí dovolenou (brát si třeba volno každý pátek).

Cenově vás to vyjde o něco dráže než tábor, ale pokud máte malé dítě, které potřebuje ještě například po obědě spát, nabitý celodenní program tábora pro něj nemusí být to pravé. Naopak soukromé školky či jesle nabízí klidovější program, dobré zázemí, spoustu pro vaše dítě nových hraček a zkušené pedagogy.

Slečna/paní na hlídání

Zkuste zadat ‚paní na hlídání‘ do svého internetového vyhledavače a uvidíte, co vám vyjede. Existují webové stránky vytvořené speciálně k těmto účelům, kde najdete jak inzeráty hlídacích paní a slečen s jejich profily (fotkou a výpisem zkušeností), tak si zde můžete podat svůj vlastní inzerát se specifikací – jestli preferujete starší paní či mladší slečnu, vypsat, jaké na ni budete mít nároky, atd. Výhodou vybírání ze stávajících inzerátů hlídacích paní a slečen je i to, že pod nimi si většinou můžete přečíst hodnocení jejich předchozích klientů. Nabídku paní na hlídání najdete také na stránkách mateřských center či nejrůznějších „miminkovských“ webů.

Ceny se pohybují okolo 100 korun za hodinu, ale někdy lze domluvit množstevní slevu. Výhoda paní na hlídání je zřejmá. Máte jistotu, že se bude plně věnovat jen vašemu dítěti a že program přizpůsobí výhradně jeho potřebám.

Ostatní

Po paní na hlídání se ale můžete poptat i ve svém okolí. Možná víte o něčí aktivní babičce, která by si ráda přivydělala, či kamarádce/sousedce na mateřské, které by nevadilo přibrat si na pár hodin denně ještě jedno dítě – samozřejmě za peníze. Některé maminky řeší děti a prázdniny tak, že si je berou k sobě do práce. Někde fungují dětské koutky, které nabízejí program pro děti v průběhu prázdnin podobně jako třeba soukromé školky či příměstské tábory.

Ať už se rozhodnete řešit nutnost hlídání jakýmkoli způsobem, přejeme vám i vašemu dítěti to nejkrásnější léto!

Témata: Děti, Hlídání dětí, Prázdniny, kam s dětm, Zadání, Celodenní program, Hlídací paní, Celodenní výlet, Dobré zázemí, Hlídání, Nesporná výhoda