Maminka.czTěhotenství

Pražské porodnice diskriminují těhotné ženy

redakce 23.  6.  2010
Porodnice v Praze jsou nuceny registracemi řešit přebytek rodiček a zachovat tak kvalitu péče, ale jejich postup odporuje hned několika právním předpisům, stejně jako psychologickým potřebám rodících žen. Ministerstvo zdravotnictví tomu už několik let nečinně přihlíží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Fronty těhotných žen v pražských porodnicích v časných ranních hodinách začínají patřit k standardům prenatální péče. V pražském Podolí po každodenní registraci dvanácti žen na určitý termín porodu zavírá porodnice okénko a další čekající ženy přejíždějí narychlo jinam, v naději na registraci, která je jim umožněna pouze v jediný konkrétní den jejich těhotenství.

Těhotné si vcelku pochopitelně chtějí registrací zajistit jistotu, ale ta je pouze relativní. Pokud se v porodnici sejde více rodiček, mohou být i přes registraci odmítnuty. Pak musí v porodních bolestech cestovat po Praze a doufat, že je přijme jiná porodnice, nebo vyjíždět mimo Prahu a věřit, že neporodí v autě.

Situace si všimla už i mnohá média. Opomíjejí ale fakt, že těhotné ženy se stávají obětí protiprávní manipulace. Zákony říkají jasně, za jakých okolností může zdravotník pacienta odmítnout. Obecně to je možné v případě překročení kapacity zařízení, kdy pacientům hrozí nedostatečná péče. Ani v tom případě však porodnice nesmí nikdy odmítnout rodící ženu, tím spíš, má-li trvalé bydliště ve spádové oblasti porodnice. Např. oblíbená porodnice v Podolí by tak měla automaticky vyhovět všem ženám z některých částí Prahy 4.

Odmítnutím rodičky porodnice nejenže narušují její zákonné právo na volbu zdravotnického zařízení, ale riskují i občanskoprávní žaloby či dokonce trestní stíhání konkrétních zdravotníků. „Porodnice často posílají ženy do jiné porodnice s poukazem, že porod ještě neběží. Pokud se ale během cesty porod nečekaně zkomplikuje, hrozí porodnici občanskoprávní stíhání. Zdravotník, který ženu nepřijal a odeslal jinam, může být v krajním případě i stíhán podle trestního zákoníku pro ublížení na zdraví z nedbalosti, protože neposkytl potřebnou péči,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Vítová, právnička spolupracující s o.s. Aperio. „Pokud porodnice vyžadují registraci v těhotenství s poukazem na svůj vnitřní řád, měly by vědět, že vnitřní řád nesmí zákonným předpisům odporovat, ani je obcházet.“

Přijmou mě, nebo pojedu jinam?

Řešení takové otázky cestou do porodnice může vést i k tomu, že porod začne váznout nebo se zkomplikuje. Stres a napětí totiž blokují přirozený průběh porodu, jak dokládají výzkumy. Své o tom ví i Petra, do Podolí, kde byla registrována, přijela na počátku porodu. Proběhla všechna vyšetření a vyplnění formulářů, a pak jí lékař oznámil, že porodnice je plná: „Poslali mě domů, se slovy, že až se to zhorší nebo odteče voda, ať si zavolám do Motola a dohodnu se tam s nimi. To bylo dost hrozné sdělení, zvlášť pro prvorodičku. Z ordinace jsem odcházela s pláčem.“ Jiné ženy registrované k porodu v Podolí dokonce při zdejším stop-stavu na doporučení zdravotníků přejíždějí mezi několika porodnicemi či jedou rodit mimo Prahu.

Co vedlo k tomu, že pražské porodnice praskají ve švech? „Problém je v systému porodnické péče, ačkoli svou roli hraje i babyboom. Řada žen z Prahy i středních Čech totiž považuje velké porodnice s moderním technickým vybavením a nákladnou péčí za nejbezpečnější místo pro porod. Přeplněné porodnice ale už mnoho bezpečí neposkytují – příkladem může být nedávný porod v sanitce před Bulovkou, která rodičku odmítla přijmout. Na druhou stranu se ministerstvo zdravotnictví zdráhá umožnit fungování porodních domů, kde by se zdravým rodičkám dostalo stejně bezpečné, ale efektivnější a osobnější péče,“ uvádí Eliška Kodyšová.

Nezbývá než se ptát, jak budou situaci skutečně řešit odpovědné orgány. Ministerstvo zdravotnictví se dosud otevřené diskusi o českém porodnictví bránilo. Přinese nová vláda i nové řešení problému registrací?

Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Vnitřní řád, Kateřina Vítová, Zen, Nové řešení, Porodní péče, Babyboom, Zdravý rodič, Eliška Kodyšová, Pór, Aperio, Disk, Dis, Nejbezpečnější místo, Ranní hodina