Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Přebalování miminka: Porodní asistentka ukazuje krok za krokem, jak na to

Tereza Víchová swp 24.  8.  2022
Rutinní činnost, která čeká rodiče miminka několikrát denně a často i v noci. Přebalování miminka k oboustranné spokojenosti ale může být velká věda. A proto jsme pro vás v Porodnici Šumperk natočili bonusové video s přesným postupem krok za krokem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodní asistentka Andrea Galgánková radí přebalovat miminko pokaždé, když je počurané nebo pokakané. A důležité je zkontrolovat, jestli není začervenalá pokožka.

"Zadeček miminka je nejlepší omývat čistou vodou, mokré ubrousky jsou spíš varianta vhodná na cesty," říká Andrea Galgánková. Krém proti opruzeninám by se podle ní měl používat při každém přebalování.

Kde přebalovat miminko?

  • Připravte si předem místo, které bude určeno k přebalování. Levnou a skladnou variantou je samostatná podložka na přebalování, kterou umístíte na nábytek nebo postel. Její nevýhodou je chybějící prostor pro další přebalovací potřeby a také nutnost ji po použití schovávat. 
  • Druhou možností je přebalovací pult, který je však dražší a zabere více místa. Vybírejte takový, který bude pohodlný pro vás i dítě. Optimální je taková výška, u které může člověk být s narovnanými zády. Jeho součástí jsou koš nebo polička, kde můžete mít nachystány ostatní prostředky, a někdy i přímo vanička nebo přebalovací podložka.
  • Poslední, ale zároveň nejdražší možnou variantou je přebalovací komoda. K ní však patří vanička a zásuvky, kam můžete uložit třeba i oblečení, a pro miminko tak máte všechno pěkně pohromadě.
Co všechno vás čeká na prohlídce před porodem: A je nutné vaginální vyšetření? Natáčeli jsme v Šumperku

Víte, jak správně upevnit plenku, aby miminko neškrtila ani nebyla příliš volná? Podívejte se na video, v němž uvidíte přesný postup.

GRAFIKA: V jakém věku rodí české ženy poprvé?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Maminka v porodnici, Miminko, Kojenec, přebalování, Porodní asistentka, šumperk, Krok, Pohroma, Rutinní činnost, Dermatitida, Podložka, Oboustranná spokojenost, Vid, Andrea Galgánková, Přesný postup