Maminka.czPuberta

Předčasná puberta: Dcera dostala menstruaci už v šesti letech. Čím to?

redakce 5.  7.  2020
Leontýnčino tělo se začalo předčasně probouzet do dospělosti již v 6 letech. Kdy by měly maminky zbystřit a znaky předčasné puberty u svých ratolestí konzultovat s lékařem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Leontýnce bylo 6 let, když začala menstruovat. Dívenka byla velmi vyplašená, její maminka Karolína však ještě víc. „Lea byla na toaletě a najednou začala strašně plakat, prý jí teče krev! Dcerku jsem jemně prohlédla, uklidňovala a přemýšlela, kde se mohla uhodit. Nic ji ale nebolelo, jen malinko bříško. Ihned jsem volala exmanželovi, u kterého strávila víkend, jestli si něčeho nevšiml. Prý ne, ale ať raději jedu k lékaři.

Dcerka mezitím rozrušením usnula a já se nakonec rozhodla, i po dohodě s exmanželem, ji nebudit. Zítra půjdeme k pediatričce a uvidíme. Dcerka lehce krvácela i ráno. Okamžitě jsem volala lékařce, prý máme ihned dorazit. Doktorka dcerku prohlédla, při tom se trochu zvláštně vyptávala, co dělala o víkendu, kde a s kým si hrála. Dcerka vyprávěla, že byla u tatínka a jak si hráli. Lékařka lehce povytáhla obočí, Leu poslala do čekárny a mě vyzpovídala.

Předčasná puberta může být důvodem malého vzrůstu

V průběhu hovoru řekla, že to může být předčasná puberta, ale že se jí to moc nezdá, že Leuška má sice zvětšená prsa, ale nemá ochlupení. Prý by ale mohla být porušena panenská blána – třeba úrazem, hrou anebo také něčím jiným… Což řekla opravdu významně a vypsala nám žádanku na endokrinologii a gynekologii. Pak už šlo vše ráz na ráz. Dcera je na svůj věk poměrně vysoká a mohutná, výraznější hrudník jsem dávala na vrub tomu, že během zimy, kdy byla často nemocná, nabrala pár kilogramů.

Menstruace: Co vše byste o ní měli vědět

Značně různorodá směs vyšetření (měření kostního věku, ultrazvuk vaječníků a prsou, krevní testy, magnetická rezonance a další) nakonec potvrdila, že Leušky tělo se předčasně probouzí do dospělosti. Lékaři se nějakou dobu nemohli shodnout, zda kvůli nastupujícímu zpomalování růstu nasadit hormonální léčbu, či ne. Nakonec léčbu přeci jen nasadili a já velmi doufám, že udělali dobré rozhodnutí a vše se srovná.“

(Karolína S., 35 let)

Když tělo pospíchá

„Předčasné dospívání je všeobecný pojem zahrnující nejen předčasnou pubertu, ale i další poruchy. Hovoříme o něm tehdy, začne-li vývoj pohlavních znaků u dívek před osmým rokem (vývoj prsů, pohlavních orgánů nebo pubického ochlupení = ochlupení v okolí pohlavních orgánů nebo axilárního ochlupení v podpaží) a před devátým rokem u chlapců (vývoj pohlavních orgánů, ochlupení),“ dočteme se například v informační brožuře Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

ČTĚTE TAKÉ: První menstruace? Všechno tohle by vaše dcera měla vědět

Dle odborníků se rozlišuje úplné a tzv. neúplné předčasné pohlavní dospívání, kdy dochází k vývoji jen některého pohlavního znaku. Předčasná puberta se mnohem častěji vyskytuje u dívek než u chlapců.

Příčiny, důsledky a úskalí

„Pokud puberta nastupuje u dívek před 8. rokem a u chlapců před 9. rokem, je nezbytně nutné vyhledat odborného lékaře a určit příčinu předčasného dospívání,“ tvrdí odborníci z Motola.

Příčina bývá často bohužel nejasná, určitou roli může hrát také dědičnost, vzácněji bývá spouštěčem závažnější onemocnění. Například cysta či nádor na mozku nebo na vaječníku. Předčasné dospívání může být též důsledkem jiného onemocnění či jeho léčby. Rizika, která s sebou předčasná puberta přináší, souvisí především se zpomalením růstu kostí.

Dítě nejprve předčasně vyspívá a roste, ale růst se předčasně zastaví a dítě již dále neroste. Dalším úskalím je fakt, že dítě svým zjevem působí jako mnohem starší, což samozřejmě budí u dětí i dospělých pozornost, a to ne vždy příjemnou a vítanou. Navíc ruku v ruce se změnami fyzickými jdou pochopitelně i změny psychiky, to s sebou u takto malých dětí přináší řadu náročných situaci pro rodiče i děti samotné.

V kolika letech by dívka měla poprvé navštívit gynekologa?

Lze ji „vyléčit“?

Moderní medicína si s předčasným dospíváním samozřejmě umí poradit. Průběh léčby se odvíjí od typu onemocnění, jeho příčiny, dále též od věku dítěte i dalších okolností. Podstatné též je, zda je předčasné dospívání tzv. úplné, či neúplné. Každý případ tedy vyžaduje individuální přístup a spolupráci odborníků z několika oborů. V některých případech není dokonce nutné nasazovat hormonální léky! U méně závažných případů lze nechat stavu volný průběh a malého pacienta pouze pečlivě a pravidelně sledovat.

Z vaší dcery bude žena. Připravte ji na nejdůležitější milníky
Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?
Témata: Zdraví, Děti, Školák, Dospívání, Dcera, Menstruace, Puberta, letec, Rozrušení, Moderní medicína, Leuška, Léčba, Volný průběh, Hormonální lék, Krevní test, Dívenka, Dobré rozhodnutí, Pár kilo, Malý pacient, Magnetická rezonance, Malé dítě, Dostal, Onemocnění, Hormonální léčba, Leušky, Zdraví na Heureka.cz