Maminka.czNovorozenec

Předčasně narozená miminka zítra oslaví svůj svátek

Nejmenší, ale nejstatečnější bojovníci světa – předčasně narozená miminka slaví svůj mezinárodní svátek. 17. listopadu se na jejich počest obarví do purpurova mnohé metropole. Pražská oslava, kterou spolupořádá rodičovská organizace NEDOKLUBKO proběhne už zítra na Žofíně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V České republice se slaví Světový den předčasně narozených dětí od roku 2010.

Protože i já osobně mám sama ze sebou předčasný porod, kdy jsem trnula strachy o svého chlapečka, který byl sice mezi těmi mrňousky a opravdovými miminky do dlaně největší, jsem velmi ráda, že se na tyto děti myslí a jsou organizace, jako právě Nedoklubko, které pomáhají rodinám v této těžké situaci.

Pro rodiče, kteří si touto nelehkou situací právě procházejí, jsou tyto oslavy zase pozitivní nadějí do budoucnosti, že z těch jejich bezbranných uzlíčků vyrostou zdravé a šťastné děti.

Péče o nedonošence je náročná psychicky i fyzicky. Pomoc potřebují i jejich rodiny

Žofín se v pátek zbarví na purpurovo

V souvislosti se Světovým dnem předčasně narozených dětí pořádá 11. listopadu 2016 již po šesté rodičovská organizace Nedoklubko a reklamní agentura Bonuss-CZ oslavy na Žofíně, které jsou určeny zdravotníkům, rodinám s dětmi, ale i široké veřejnosti.

Oslavy budou zahájeny tradičně odbornou konferencí ve spolupráci s Českou neonatologickou společností ČLS JEP pod záštitou ministra zdravotnictví ČR Svatopluka Němečka. Odborným garantem konference je MUDr. Lumír Kantor, Ph.D., primář novorozeneckého oddělení FN Olomouc a předseda ČNeoS ČLS JEP.

Odpoledne organizátoři chystají setkání rodin předčasně narozených dětí s lékaři a sestřičkami, které vyvrcholí slavnostním purpurovým lampionovým průvodem k purpurově nasvícené Prašné bráně.

Celé oslavy budou zakončeny slavnostním večerem s předáváním cen purpurového srdce osobnostem české neonatologie ve Velkém sále paláce Žofín.

Více informací o akci najdete na stránkách Benefiční akce.

Rada k předčasně narozenému dítěti
Vývoj předčasně narozeného dítěte
Malí nedočkavci. Co vás čeká, když se narodí předčasně
Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, svátek, Rodičovská organizace, Mimi, Žofín, Nedoklubko, Odborný garant, Světový den, Slavnostní večeře, ČLS JEP, Lampionový průvod, Ministr zdravotnictví, Lumír, Lumír Kantor, Neonatologie, Kantor, Novorozenecké oddělení