Maminka.czNedonošená miminka

Předčasně narození mají vyšší riziko psychických onemocnění, naznačují výzkumy

Martina Machová 9.  10.  2017
Předčasně narozené děti bývají velcí bojovníci – a co jim také zbývá? Začátky života nemají snadné; přicházejí na svět nezralí, extrémně zranitelní a často za dramatických okolností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedonošeňátka, která by si měla za normálních okolností ještě několik týdnů lebedit u mámy v bříšku, pak po narození obvykle očekává několikadenní až několikatýdenní odloučení od maminky, celá řada vyšetření a s nimi spojená častá manipulace a někdy i bolest.

K lékařské péči pochopitelně patří také léky se všemi svými přednostmi, ale i vedlejšími účinky. Lékaři bohužel nemají na vybranou – jejich úkolem je zachránit život v co nejvyšší možné kvalitě.

Tělo i duše jedno jsou…

Předčasný příchod na svět je vždy spojený s fyzickou nezralostí, zranitelností a určitou mírou zdravotních komplikací. Nevědomé vzpomínky a zkušenosti, ale i další problémy spojené s předčasným narozením se v některých případech mohou v pozdějším věku projevovat nejen na zdraví fyzickém, ale i duševním.

Tyto závěry potvrzuje například studie klinické dětské psycholožky Amy L. Conrad z univerzity v Iowě, závěry jejích pozorování naznačují, že u velmi nezralých nedonošenců (zejména narozených do 30. týdne těhotenství), se v pozdějších letech ve zvýšené míře projevují některé psychické poruchy.

Mezi těmito poruchami či odchylkami dominují zejména: ADHD a poruchy pozornosti, úzkostné poruchy, ale i hyperaktivita, poruchy učení (tzv. „dys“), poruchy autistického spektra atd.

Čím dříve, tím lépe!

Díky špičkové péči lékařů a lásce a nasazení rodičů se řada předčasně narozených dětí již v předškolním a školním věku nepotýká takřka s žádnými zdravotními omezeními. Nicméně školní povinnosti či nástup do předškolního kolektivu často přesměrují pozornost rodičů novým směrem – od fyzického zdraví, které bylo do té doby primární, k duševní kondici.

Od kdy se dá zachránit předčasně narozené dítě?

V mnoha případech se právě až při příchodu do kolektivu dětí (do školy a školky) začínají projevovat první nenápadné příznaky psychické poruchy, která byla do té doby „zastíněna“ starostlivou péčí o fyzické zdraví. Rodiče předčasně narozených dětí, zvláště extrémně nezralých dětí, by si tedy měli všímat nejen fyzického zdraví svých potomků, ale i jejich psychické kondice.

Čím dříve si určitých nedostatků všimnou, tím více mohou dítěti pomoci v překonávání jeho případného hendikepu a dosáhnutí maximálního možného rozvoje jeho schopností a dovedností.

Kde hledat pomoc a podporu

Video: Novorozená holčička po porodu líbá svou matku

Vědci vyvinuli umělou dělohu, která může pomoci předčasně narozeným dětem
GALERIE: Vymodlení kluci a holky - nedonošenci
Péče o nedonošence je náročná psychicky i fyzicky. Pomoc potřebují i jejich rodiny
Témata: Zdraví, onemocnění, Nedonošená miminka, riziko, raná péče, Předčasné narození, Špičková péče, Zdravotní komplikace, Vedlejší účinek, Kondice, Narození, Úzkostná porucha, Odloučení, Předškolní kolektiv, Pozdní věk, Rána, Velký bojovník, Psychická porucha, Předškolní věk, Psychické onemocnění, Školní povinnost, Zvýšená míra, Okolnost, Nový směr, Porucha, Zdraví na Heureka.cz