Maminka.czTěhotenství

Předčasné odlučování placenty je komplikace, která většinou končí císařským řezem. Dá se tomu zabránit?

Ivana Ašenbrenerová 4.  5.  2023
Placenta neboli plodové lůžko je velice důležitá součást reprodukčního systému. V těhotenství totiž jejím prostřednictvím získává plod kyslík a výživu. Bez zdravé placenty by se nenarodilo zdravé miminko. Bohužel někdy nepracuje tak, jak by měla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Placenta se nachází v děloze a za normálních podmínek je uložená v horní části dělohy, nebo je vpředu či vzadu. Někdy se ale nachází v dolní části dělohy, kdy překrývá děložní branku, což může bránit přirozenému porodu. Bez placenty by se nemohl plod správně vyvíjet, je tedy opravdu nezbytná. V některých případech se ale nevyvíjí správně.

Nejčastější problémy s placentou

Nejspolehlivějším způsobem, jak zjistit, jestli placenta funguje správně, je ultrazvukové vyšetření. To přesně zjistí, jestli placenta roste tak, jak má, zda roste pomalu nebo je zpomalený vývoj plodu. Dvěma hlavními důvody nesprávné funkce je abnormální uložení placenty (takzvaná vcestná placenta) nebo předčasné odlučování placenty.

VIDEO: Terezu z Ostravy zachránili lékaři ve FN Ostrava unikátním zákrokem. Po porodu dcerky začala silně krvácet.

Když se placenta předčasně odlučuje

Předčasné odlučování placenty se vyskytuje u 0,5 až 1,8 procent těhotenství a může být různě závažné podle rozsahu odloučené placentární plochy od děložní stěny. „Prokázanými rizikovými faktory, respektive stavy, u kterých předčasné odlučování pozorujeme, jsou hypertenze v graviditě včetně preeklampsie, traumata, užívání drog především kokainu, vrozené poruchy krevní srážlivost, některé vrozené vývojové vady dělohy, patologie v uložení placenty, jako je nízko nasedající lůžko, a v neposlední řadě rizikově uložené myomy v okolí placenty,“ vysvětluje Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jilemnice.

Lze této komplikaci předejít?

Pokud se ptáte na prevenci, bohužel předčasnému odlučování lůžka se dá jen těžko předejít. „Ovšem lze snižovat pravděpodobnost této vážné těhotenské komplikace především ovlivněním či eliminací rizikových faktorů,“ říká gynekolog a porodník Radek Müller. Jak lze tedy snížit pravděpodobnost? „Například správnou korekcí vysokého krevního tlaku v těhotenství, šetřicí režim u nízko nasedající placenty nebo péče hematologa u prokázaných takzvaných trombofilních mutací,“ radí lékař.

5 porodních překvapení: Placenta, odchod stolice, očistky... Co dalšího vás může zarazit?

Jak poznáte, že se placenta odlučuje?

K předčasnému odlučování placenty obvykle dochází po 20. týdnu těhotenství, tedy v poslední trimestru. Může k tomu ale dojít kdykoliv v těhotenství. Příznaky odloučení záleží na tom, jak moc velká plocha placenty byla odloučená. Někdy se na to přijde až po porodu placenty. V případě většího odloučení se objeví obvykle krvácení, bolesti břicha a podbřišku nebo děložní stahy.

Kdy je nutné rodit císařem?

Pokud vám lékař diagnostikuje předčasné odlučování placenty, neznamená to ještě stoprocentní jistotu, že budete muset rodit císařským řezem. „Záleží na několika okolnostech. Jednak v jakém období gravidity k tomu došlo, za druhé k jak rozsáhlému odloučení placenty došlo. A za třetí, jak dramaticky se celá situace vyvíjí,“ vyjmenovává Radek Müller. U některých drobných placentárních odloučení, především v okrajích placenty, lze někdy zvolit „vyčkávající“ postup a stav sledovat. „Pak lze porodit i vaginální cestou, pokud je matka a plod v pořádku. Většinou jde ale o dramatickou situaci, kdy časový faktor porodu hraje zásadní roli a pak se přistupuje k ukončení porodu akutním císařským řezem,“ dodává gynekolog.

Překotný porod: Co dělat, když nestíháte dojet do porodnice?
Témata: Těhotenství, Porod, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady v těhotenství, Císařský řez, Placenta, překotný porod, komplikace, Nemocnice Jilemnice, Ostrava, Výživa, Radek Müller, Lůžko, Plod, Děloha