Maminka.czZdraví

Předkožka: Přetahovat, nebo nepřetahovat? A na co si dávat pozor?

Michaela Láchová 18.  4.  2018
Přetahovat, či nepřetahovat? Toť otázka. Lékaři na ni mají stále značně rozdílné odpovědi, rodiče tak věčně řeší dilema, který názor je ten správný. A to tuplem, pokud se musejí tzv. fimózou zabývat i v době, kdy dítě opouští batolecí věk. A o co že se vlastně jedná?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud máte chlapečka, dřív nebo později začnete řešit přetahování předkožky. Nebo už to možná řešíte, stále si ale možná nejste jistá tím, jestli děláte správně. Tomu se prostě „klučičí mámy“ nevyhnou. I já jsem jednou z nich, a jak správně poznamenala moje kamarádka, když jsem jí kdysi oznámila, že čekám chlapečka: „Jéje, to budete řešit pindíky, tohle vám teda nezávidím…“

V prvních měsících po narození je předkožka úzká a navíc bývá z vnitřní strany přilepená k žaludu. Jedná se o zcela fyziologický jev, tato část předkožky je přitom sterilně uzavřena, a nehrozí tak případná infekce. Intimní partie novorozenců a kojenců tak nepotřebují žádnou speciální péči krom pravidelného omývání vodou během koupání.

„Při narození pokrývá předkožka celý žalud penisu, je pevně spojena s povrchem žaludu a u více než 96 procent chlapců ji nelze přetáhnout. Mezi 6–7letými dětmi nalézáme fimózu ještě u cca 8 procent hochů a mezi 16–17letými asi u 1 procenta. Zásadní je při hodnocení stavu předkožky věk jedince a jeho klinický stav,“ podotýkají MUDr. Josef Sedláček a doc. MUDr. Radim Kočvara Csc.

Až do tří let je úzká předkožka tedy fyziologická, jedná se o tzv. primární fimózu. Pokud nemá chlapeček například potíže s močením nebo jakékoli jiné, doporučují lékaři do tohoto věku příliš předkožku neřešit. Než tedy začnete s přetahováním, poraďte se se svým pediatrem. Většina z nich ale varuje před násilným přetahováním, které může způsobit praskliny po jejím obvodu a následné potíže v podobě jizevnaté fimózy.

Kdy se chlapečkům stahuje předkožka?

S přetahováním opatrně

Jestliže předkožku nelze přetáhnout, musíme odlišit, jestli je to pouze z důvodu jejího přilepení, nebo jestli se na tom podílí úzký okraj, který nelze přetáhnout přes širší žalud. Zúžená předkožka (tzv. fimóza) vyžaduje léčbu. „V urologické praxi většinou nezahajujeme léčbu fimózy před druhým rokem života,“ doplňuje Josef Sedláček.

Jedna věc je jasná: Je potřeba vše dělat s nejvyšší možnou opatrností. Jedná se o velice křehkou záležitost a neopatrnou manipulací můžete synovi jeho klenot poškodit a způsobit mu nepříjemné problémy do budoucna. Jak bývá napsáno na krabicích se sklem: Fragile! To je pravidlo, kterým byste se měla řídit. Násilné přetahování může způsobit poranění, které zadělá na často složitě řešitelné problémy v pozdějším věku a může způsobit i psychické potíže.

Pokud i po 2.–3. roce života (záleží na přístupu konkrétního pediatra) problémy se zúženou předkožkou přetrvávají, popřípadě i dřív, pokud váš chlapeček močí nápadně slabým proudem nebo ho trápí zánět v předkožce (otok, zarudnutí), pravděpodobně dostanete doporučení na dětskou urologii.

Kdy by měla jít předkožka zcela přetáhnout?

Otázky pro dětskou uroložku MUDr. Zuzanu Val'ovou:

Jak správně pečovat o intimní partie chlapečka od narození? 

Zásadní je pravidelná hygiena. Šetrná, bez agresivních přípravků.

 Od kdy je na místě začít s přetahováním předkožky?

Úplné oddělení předkožky od povrchu žaludu je proces, který probíhá nitroděložně a trvá až do konce prvního roku života dítěte. Proto péče o předkožku ve smyslu šetrného přetahování je teoreticky možná od prvního roku života, nicméně stav si nevyžaduje zvláštní péči.  

Při narození je u většiny dětí předkožka spojena s povrchem žaludu a v drtivé většině případů ji nelze volně přetáhnout.

Odlučováním povrchových epitelií žaludu a vnitřního listu předkožky se tvoří tzv. mázek neboli smegma, což spolu s nočními erekcemi  vede k postupnému spontánnímu uvolňování předkožky.

 Na co bychom si tedy při péči o předkožku především měli dávat pozor?

Rozhodně nedělejte nic násilím, o předkožku je třeba starat se velice šetrně.  Až 8 % chlapců ve věku  6–7 let má fimózu, což svědčí o tom, že rodiče buď péči zanedbali (jinak  řečeno – nechali to na samostatnosti dítěte), nebo (nešetrným přetahováním) přehnali.

Čeká nás obřízka?

Léčba je v zásadě dvojí: konzervativní nebo chirurgická. Potíže lze většinou vyřešit pomocí první varianty, která spočívá v rozvolnění předkožky pomocí lokální steroidní léčby. Lékař předepíše mastičku, která se aplikuje 1–3krát denně v rozmezí dvou týdnů až tří měsíců.

Relativní kontraindikací jsou plínky, a to z důvodu obavy z nadměrného vstřebávání steroidů. Mastičku proto lékař většinou napíše, až když potvrdíte, že se váš drobeček plenek zbavil. Současně se doporučuje nenásilné přetahování předkožky tak, aby nedocházelo k rupturám nebo ragádám.

V některých případech dojde po ukončení léčby a úspěšném přetažení předkožky k recidivě fimózy. V tom případě je možné steroidní léčbu opakovat, většinou v časovém odstupu 3–6 měsíců. Jestliže přetrvává, nezbývá než řešit zúžení operací.

Obřízka zůstává standardem v léčbě sekundární jizevnaté fimózy, jinak bývá operace indikována právě v případě, že je konzervativní léčba neúspěšná nebo se objevují recidivující infekce močových cest. Odstranění předkožky ale může být i přáním rodičů.

Obřízka je v řadě zemí nejčastější chirurgický výkon prováděný v dětském věku. Důvody k operaci mohou být krom zdravotní indikace též religiózní, společenské či kulturní. Z pohledu medicínského panuje dnes všeobecný konsenzus, že neexistuje absolutní zdravotní indikace k rutinnímu provádění obřízky u novorozenců.

Obřízka: Operace pro zdraví, nebo jen zbytečná bolest?

Když je předkožka volná a široká:

  • přetáhneme ji mírným tahem ke kořeni penisu
  • při koupeli žalud omyjeme, zbytečně nemydlíme
  • případně můžeme předkožku i žalud promastit dětským olejíčkem nebo mastmi k promašťování pokožky
  • hlavně opatrně, aby nevznikly trhlinky!

Máte-li jakékoli pochybnosti o zúžení předkožky, je dobré konzultovat dětského chirurga nebo urologa. Jeho pohled je šetrný a na rozdíl od kolegů, kteří nejsou specialisty na dětský věk, neprovádí rutinně rozlepení předkožkového vaku.

U některých chlapců trvá déle, než se předkožka zcela oddělí, což ale neznamená, že se nutně jedná o zdravotní problém. Řiďte se proto především jedním známým pravidlem: Opatrnosti není nikdy dost!

VIDEO: Video dětem ukazuje rozdíly mezi mužem a ženou

Detská obřízka
Pediatrie (poradna)

Detská obřízka

Obřízka: Operace pro zdraví, nebo jen zbytečná bolest?
Říznout a obříznout
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, mázek, Slabý proud, Přilepení, Batolecí věk, Močové cesty, Úzký okraj, Žalud, Fimóza, Hoch, Intimní partie, Mírný tah, Erekce, Druhý rok, Zúžená předkožka, Život dítěte, Dětský chirurg, Násilné přetahování, Dětský olejíček, Ukončení, Známé pravidlo, První rok, Předkožka, Zdraví na Heureka.cz