Maminka.czMateřství

Přednášky o těhotenství, porodu a rodičovství on-line. Už od pondělí!

redakce 11.  10.  2020
Udělejte si jasno v otázkách kolem těhotenství, porodu, rodičovství nebo třeba očkování. Od pondělí 12. října až do konce měsíce si na webu můžete užít spousty přednášek a webinářů v rámci Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství, který se kvůli koronaviru koná on-line.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"České zdravotnictví se rádo chlubí svými úspěchy v oblasti porodnictví a neonatologie, zejména jednou z nejnižších úmrtností novorozenců. O čem se ale mluví podstatně méně, je (ne)svoboda matek v porodnicích. V zemích, kde jsou ženy více respektovány, přitom mají statistické výsledky srovnatelné, některé i lepší, dlouhodobě například severské státy," upozorňují organizátorky festivalu ve své tiskové zprávě. 

Máma sedmi dětí: Žijeme si jako v pohádce

Česká republika v roce 2016 dosahovala perinatální úmrtnost 4,9 promile (zdroj: ČSÚ). Stejného čísla dosáhlo Dánsko, kde ovšem mají ženy na výběr z široké nabídky a péči komunitních porodních asistentek k porodu v nemocnici, v porodním centru i doma zajišťují kraje. Podobně je na tom Švédsko, kde na rozdíl od Česka pečují o většinu rodiček jen porodní asistentky a mezi rodiči, porodními asistentkami a lékaři panuje důvěra a vzájemný respekt.

Svobodná volba především

Světová zdravotnická organizace vydala v roce 2018 nový souhrn doporučení pro normální porod, kde zdůrazňuje především respektující přístup s důrazem na lidská práva. Nový souhrn nese název Doporučení WHO pro péči během porodu pro dosažení pozitivní zkušenosti s porodem (v českém překladu naleznete zde: https://bit.ly/3lqPeRw).

Na to vše chce opět upozornit Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, který letos už po patnácté pořádá Hnutí za aktivní mateřství. Tématem letošního Světového týdne respektu k porodu je právě zdůrazňovaná svobodná volba žen: Respekt k mému rozhodnutí!

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět



Ve středu 7. října proběhla úvodní debata RESPEKTUJTE MOJE ROZHODOVÁNÍ! Nad ústředním tématem letošního Světového týdne respektu k porodu debatovali psychosomatická lékařka Helena Máslová, první místopředsedkyně Pirátské strany, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku a členka Výboru zdravotního a Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Olga Richterová a předseda Výboru pro zdravotnictví a sport zastupitelstva Hlavního města Prahy a starosta Ďáblic Miloš Růžička (STAN).
Moderoval zakladatel APODAC – Asociace pro porodní domy a centra Martin Nemrava. Hnutí za aktivní mateřství a příjemkyně péče zastupovala ředitelka festivalu Lucie Ambrožová.

Diskutovalo se nad velmi důležitým tématem, letošní nouzový stav mu přidal na aktuálnosti. Předsedkyně pořádajícího Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová k tomu říká: „Může rozhodování v tak zranitelném období, jakým je těhotenství a porod, výrazně narušit nouzový stav? I bez něj je svobodná volba v českém porodnictví a zejména v českých porodnicích značně komplikovaná. Dobře připravená rodička, která má znalosti a představy o zdravém, bezpečném porodu, musí v nemocnici věnovat energii nejen tomuto přirozenému a náročnému procesu, ale navíc být ve střehu ohledně časté a škodlivé rutiny a po porodu zejména nesmyslné separace od svého dítěte.

Aneta Krejčíková: Antonii jsem rodila doma, ale není to pro každou ženu

Část odborných rad pak musí čerpat jinde, protože spolehlivost nemocničních pokynů kupříkladu ohledně kojení je velmi kolísavá až tristní. Chceme ujistit rodiče i zdravotníky, že respektování svobodné volby péče při porodu je bezpečné a lze nastavit vhodná pravidla i během stavu nouze. Ochranná opatření se nesmí stát překážkou bezpečí, to by přece bylo absurdní.“ Záznam debaty RESPEKTUJTE MOJE ROZHODNUTÍ! naleznete zde: https://bit.ly/2GJRHaF

On-line festivalový program nabízí webináře více než čtyřiceti osobností, které kromě porodu a těhotenství samotného zahrnou řadu souvisejících témat, jako je kojení, poporodní bonding, harmonické partnerství, dilemata týkající se výchovy, očkování, různých přístupů ke vzdělávání a mnohá další. Festival o těhotenství, porodu a rodičovství ON-LINE je plný inspirativních témat, která mohou sledovat posluchačky a posluchači  odkudkoli a kdykoli v průběhu několika dalších týdnů.

Celý program festivalu naleznete na www.respektkporodu.cz/online

Hnutí za aktivní mateřství pořádá Festival o těhotenství, porodu a rodičovství již po patnácté, tentokrát proběhne velmi netradičně v termínu od 12. října do 12. listopadu. Festival, který se obvykle koná v rámci Světového týdne respektu k porodu, organizátorky letos již podruhé v důsledku celorepublikových nouzových opatření přesunuly do on-line prostoru. 

Záštitu akci poskytli Hlavní město Praha, Miloš Růžička, předseda Výboru pro zdravotnictví a sport a „piráti“ Ivan Bartoš a Olga Richterová.

„Pečlivě jsme připravily festivalové prostory, aby byly prostorné, vzdušné a vybavené zapůjčenými profi čističkami vzduchu, které slibují filtrovat i viry všeho druhu, zapojily jsme i venkovním prostranství před budovou obecního domu Ďáblice, kde je nedaleko k dispozici krásná obecní zahrada s hřištěm. Bohužel jsme byly nuceny v důsledku aktuálních nařízení přesunout celý festival do on-line prostoru v posunutém termínu mezi 12. říjnem a 12. listopadem. Těhotné ženy a jejich rodiny se tak můžou těšit na svou porci informací nejen o porodu, ale i o rodičovství a vychutnají si vše z pohodlí domova,” zve na festivalový program ředitelka festivalu Lucie Ambrožová.

A i když se na festival, jehož je náš časopis Maminka partnerem, nemůžete vydat osobně, i v on-line verzi se máte na co těšit. Podrobný program zde na webu festivaluJen se schválně podívejte na nabídku přednášek, je vážně skvělá. 
 
Připravená je i dárková hra s krásnými cenami od našich partnerů. Festival podporuje mimo jiné i herečka Aneta Krejčíková, která je rovněž partnerkou našeho celoročního projektu Chci si rodit po svém
 

TIP NA VIDEO: Co vás může všechno u porodu překvapit?

Štítná žláza může bránit otěhotnění. Jak se to projevuje a co s tím?
Lilia Khousnoutdinová: Synovu placentu jsem pohřbila pod ořech, na dceřině roste lípa

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Těhotenství, Koronavirus, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Rodičovství, Gynekologie a porodnictví (poradna), Jen pro maminku, Mateřská, Očkování, Početí, muž u porodu, Chci si rodit po svém, on-line, Štítná žláza, Dánsko, Festival o porodu, Petra Sovová, Respekt, Stan, Neonatologie, Helena Máslová, Volby, Švédsko, Česká republika