Maminka.czTěhotenství

Předporodní rituál: Dojemný přerod v matku, nebo ezoterický výstřelek? Přečtěte si příběh

Michaela Láchová 3.  8.  2021
Naprosto běžně pořádáme svatby, pohřby nebo oslavy narozenin. Proč tedy neoslavit přerod v ženy v matku? Pokud máte pocit, že tento druh oslavy není nic pro vás, přečtěte si příběh jogínky Alice, pro kterou byl naopak nezapomenutelným zážitkem. Třeba přesvědčí i vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství, příprava na mateřství nebo samotný porod je pro každou ženu velmi individuální. Některé se na mateřský mód naladí už při spatření dvou čárek na těhotenském testu, jiné potřebují čas a chtějí se se svým dosavadním životem pomyslně rozloučit. 

VIDEO: Lilia Khousnoutdinová poradí, jaké rituály vykonávat v šestinedělí

Nechat se opečovávat a hýčkat

Předporodní rituál „Žehnání matky" se zaměřuje na duševní stránku a dovede ženu přinutit zpomalit a ve společnosti nejbližších si uvědomit, do jak významného období právě vstupuje. Rituál si vybrala i jogínka a tvůrkyně Alice Mučinek. Nejen, že si přála zažít společnost jí blízkých žen, ale chtěla se také nechat na konci svého těhotenství opečovávat a hýčkat:

„Nechala jsem se inspirovat rituály dalších žen a požádala jsem své blízké přítelkyně, abychom spolu strávily společné odpoledne. Setkaly jsme se u nás doma a já připravila prostor k rituálu. Doprostřed obýváku jsem rozprostřela šátek s kruhovou červenou mandalou a vytvořila jsem oltářík s květinami, svíčkami a minerály. Kromě svých přítelkyň jsem pozvala také mou maminku a tetu. Moc to pro mě znamenalo, že přijely ženy z různých koutů a chtěly mě podpořit," říká Alice. Vzpomíná také na to, že se po přivítání posadily do kruhy a připomněly si příběhy, kdy se samy narodily. „Bylo to silné, dojemné, smutné a obohacující." 

Žehnání matky. Je tenhle rituál pro vás?

„Kouzla" s bavlnkou

Pak už nastala rituální část odpoledne, při které si Alice přála cítit podporu od svých blízkých. „Stouply jsme si do kruhu. Vzala jsem do rukou červenou bavlnku a ovázala si ji okolo zápěstí. Poslala jsem ji dál a to stejné udělaly všechny ženy, až se náš kruh spojil. Zůstaly jsme na okamžik propojené touhle červenou nití a já jsem věděla, že na mě myslí, že myslí na to miminko, které se k nám chystá, a že nám přejí vše dobré. Pak jsme bavlnku přestřihly a každá jsme si ji zavázala okolo ruky. Zůstala tam všem až do porodu jako připomínka toho, že prožívám důležitou chvíli v mém životě a že mi ženy mohou posílat energii a podporu."

Přání do sklenice

Další součástí rituálu pak bylo kolování sklenice s vodou. Kdy všechny ženy Alici popřály do nastávající role matky a svá přání pomyslně vložily do té vody. Tu nastávající maminka nakonec vypila. „Takto to zní možná příliš zvláštně, ale pro mě to bylo tak krásné! Mnohokrát jsem totiž během těhotenství zaslechla: „Hele, všechny to zvládly, tak ty to zvládneš taky.“ Ale tohle nejsou slova, která vám mají dodat odvahu a zbavit vás strachu. Mé milé však volily slova plná lásky a pochopení."

Těhotenská bříška jako oslava života? Podívejte se, jak jsou krásná!

Vzkazy pro těžké chvíle

Svou lásku a podporu jí vyjádřily také slovy, ale tentokrát na papír. Alice si lístečky schovala a přečetla je až ve chvíli těsně před porodem. Tenkrát to nejvíc potřebovala, protože už měla po oficiálním termínu porodu a v porodnici ji začali tlačit k vyvolání. „V ten okamžik mi ta jejich slova pomohla, věděla jsem, že to dopadne přesně tak, jak má," dodává Alice. 

Teď už budu mámou

Za nejdojemnější část rituálu považuje však cestu – spirálu vytvořenou z šátků. „Na této cestě opět stály milé sudičky. Kráčela jsem do středu. Šla jsem krok za krokem ke své nové roli matky a loučila se s jedním obdobím svého života. Na cestě jsem se zastavovala u každé z žen a tentokrát jsme dovolily našim očím, aby řekly vše potřebné. Podívaly jsme se na sebe, objaly jsme se a já došla až do středu, kde stála moje maminka. Ukáply nám slzy. „Ano, stává se ze mě máma, mami, děkuji ti,“ říkala jsem si v duchu."

Celý rituál byl zakončen skvělou masáží, které se Alice oddala naplno a nevnímala nic jiného než příjemné hlazení a laskavé doteky všech šesti žen. „Na závěr, aniž by zaznělo jediné slovo, moje milé ukončily svou péči položením svých dlaní na mé břicho. Cítila jsem nádherné teplo a obrovské požehnání pro mé miminko od šesti úžasných sudiček." 

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Tipy a rady v těhotenství, svatba, oslava, kouzla, Alice, Lilium Khousnoutdinová, Dojem, Rituál, Přerod, Výstřelek, Alica, Narozeniny, Sud, Pohřeb