Maminka.czPředškolák

Představa vašeho dítěte o kvalitně stráveném čase versus ta vaše

Michaela Karavarakis 25.  4.  2013
Nic na světě se neliší tak diametrálně jako představy rodičů a jejich dětí o tom, co je pro ně v tom kterém věku ta nejlepší zábava. A pokud jste ještě neměli čest být s tímto fenoménem konfrontováni (vaše miminko dosud nedorostlo), historie káže, že brzy budete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představa ročního dítěte o kvalitně stráveném času:

Venku bývá oblíbeným zdrojem zábavy cpát si do pusy kamínky, lézt nahoru a dolů po schodech, důkladně (tj. prsty i pusou) prozkoumávat kola kočárku, na pískovišti si sypat písek na hlavu, přelézat obrubník pískoviště sem a tam, snažit se vylézt na skluzavku z opačného konce, lézt po čtyřech k cizím psům a nabízet jim dětské sušenky, cumlat si špičky bot a zapomenout nesmíme ani na fascinaci nebezpečně vyhlížejícími květinami a bobulemi všeho druhu a touhu po jejich okamžité konzumaci.

Doma, jelikož tam už rodiče všechny opravdové zdroje zábavy sobecky odstranili z jeho dosahu, musí si dítě vystačit s alternativními zdroji potěšení nebo doufat ve šťastnou náhodu. K těm patří například příležitost samostatně se nakrmit neboli rozpatlat si obsah misky po obličeji a všude v dosahu.

Další oblíbenou domácí činností je lezení do myčky, vytahování nejlépe špinavých příborů, stoupání si na otevřené víko myčky a díky nově nabité výšce reorganizace kuchyňského pultu. Potěšení skýtá i lezení na pohovku, balancování na jejím okraji a slézání. Rovněž tak vytahání obsahu nezajištěných zásuvek či poliček ve skříni dokáže na deset patnáct minut posloužit jako dobrá zábava.

Versus vaše představa (než jste pochopila realitu):

Procházka s kočárkem idylickými zákoutími doplněná o krátkou zastávku na hřišti. Ta je vyplněná společným nacvičováním chození, přesypávání písku z jedné bábovičky do druhé – samozřejmě pod vaším bdělým dozorem, případně vození na kolotoči. Jakýkoli kontakt špinavých rukou s pusou je eliminován na minimum dudlíkem, který dítě po celou návštěvu hřiště jedinkrát nevyplivne.

Představa dvouletého dítěte o kvalitně stráveném čase:

V domácím prostředí už prozkoumalo vše, co mu bylo nabídnuto, takže nyní začíná prozkoumávat věci a místa, které primárně nebyly určené k jeho používání, ale o to větší skýtají zábavu. Například lezení na koš se špinavým prádlem, rozsvěcení a zhasínání (neustále, opakovaně, po dobu třeba deseti minut), máchání se ve vodě (samozřejmě pod tekoucím proudem), „pomáhání“ vám s vařením a s úklidem včetně sypání prášku do pračky i lití aviváže.

Na hřišti pak nejradši leze po prolejzačkách určených těm nejstarším dětem, z nichž některé jsou tak vysoké, že na své dítě nemáte šanci ani dosáhnout, natož ho v případě potřeby sundat. Jste tudíž odkázáni na to, až samo sleze, případně musíte potupně vyšplhat za ním.

Versus vaše představa (než vaše dítě dorostlo dvou letům):

Čas strávený doma je rovnoměrně rozdělen mezi čtení knížek s důrazem na rozvíjení slovní zásoby, společné hraní oblíbených dětských her úměrných potomkovu věku a samozřejmě samostatné hraní, které nejenže podporuje a rozvíjí dětskou fantazii, ale umožní vám v klidu si vypít aspoň jedno kafe denně, případně zahloubat se na deset patnáct minut do knížky. Venku chodíte nejlépe hezky za ruku, dítě už chápe, že na silnici může jedině s vámi, a vzdálenost do krámu, kterou vy sama běžně ujdete za 5 minut, vám netrvá 20 jako před půl rokem, ale jen 15.

Představa tříletého dítěte o kvalitně stráveném čase:

Nespokojí se už jen tak s něčím. Úspěšnost návštěvy hřiště se posuzuje nejen podle množství oblíbených atrakcí (z pohledu rodiče jsou to ty nejvíc nebezpečné), ale i podle množství dětí odpovídajícího věku. Posouvání limitů pokračuje a nabírá na intenzitě. Domečky v rozích některých pískovišť například již neslouží jako místo, kde se nakupujícím (rodičům) prodávají nejrůznější komodity z celého světa (všechny samozřejmě ve formě písku, kamínků, případně trávy), ale stávají se objekty šplhání a zdolávání, u čehož je přítomnost dospělých spíše kontraproduktivní. Věcem se vymýšlí nové účely a způsoby použití a vůbec nejlepší je, když rodiče nejsou nikde v dosahu (či doslechu), aby tomu mohli zabránit.

Versus vaše představa (než jste kapitulovala před skutečností):

Vaše dítě teď už dokáže pochopit spoustu věcí a pro vás začíná bezvadné období, kdy ho můžete skutečně rozvíjet, ukazovat mu nové a neznámé, představovat mu svět, učit ho a dělat mu zkušeného průvodce.

Témata: Děti, Předškolák, Dobrá zábava, Představa, Vaše dítě, Čas, Odpovídající věk, Společné hraní, Vytahování, Vaš, Case, Bobule, Domácí činnost