Maminka.czMaminka roku 2021

Představujeme finalistky Maminky roku 2021: Anna Růžičková se na svém blogu věnuje dětskému spánku

Alice Rossi 17.  9.  2021
Letošní ročník projektu Maminka roku už zná své finalistky. A my vám je postupně představíme. Anna Růžičková je finalistkou v kategorii Maminka blogerka. Její blog a instagramový profil Spánek miminek je maminkami velmi vyhledávaný. Kde vznikl první impulz k jeho vzniku? A čím je blog výjimečný?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Anna Růžičková se rozhodla, že se ve svém blogu bude věnovat dětskému spánku, což je jedno z nejdůležitějších témat, které řeší snad každá maminka. Má ona sama recept na šťastný dětský spánek?

Blog o spánku – to není úplně typická blogerská věc. Kde vznikl první impulz k jeho vzniku?

O spánek jsem se vždy zajímala, ale s narozením syna jsem začala studovat ten dětský a našla v tom velkou vášeň. V České republice nemáme žádné instituce, které by poradkyně vzdělávaly, takže vše probíhá dálkově s kanadským institutem, o což je to náročnější. Se založením instagramového profilu jsem to pouze zkusila, pro svou zábavu a kontakt v době covidu. Počet sledujících se zvyšoval rychlostí blesku a dnes už je na Instagramu krásná komunita.

Čím je váš blog specifický a výjimečný?

Klepněte pro větší obrázek

Výjimečný je určitě mou upřímností a množstvím informací o spánku, které se snažím rodičům předat zdarma. Je to hlavně podpora a ujištění. Miluji, když mi některá z maminek napíše, že se díky profilu uklidnila a uspávání už není boj. Nebo když mi tatínek napíše, co má nakoupit do výbavičky a jak může pomoci své manželce v začátcích i později. Blog na Instagramu není typickým insta perfektním účtem, ale naopak ukazuje různé situace, které se běžně dějí a jsou normální. Rodiče se vzájemně povzbuzují, hledají zde pochopení a odpovědi na své otázky. Snažím se zde předávat energii a sílu, protože je rodičovství někdy náročné a každý máme občas pochybnosti o tom, jestli jsme dobří rodiče.

Jaký je nejčastější problém ve spánku miminek?

V naší odborné spánkové komunitě se říká, že neexistuje žádný spánkový problém, pokud nejde o zdravotní problém. Vždycky říkám, že co je pro jednu rodinu nepřípustné, vadí jí to, nechce v tom pokračovat, je pro druhou rodinu naprosto přirozené a příjemné. Proto je vždy potřeba se zamyslet nad tím, zda mám v konkrétní situaci opravdu s něčím problém, nebo je to jen pochybnost kvůli tlaku okolí. Dobrým příkladem je brzké ranní vstávání. V jedné rodině je budíček v 6.00 něco šíleného, ve druhé je to ideální čas pro vstávání. Pokud se zamyslím nad tím, co nejčastěji řeším s maminkami, tak je to jednoznačně uspávání. Ať už zdlouhavé, nebo uspávání s pláčem.

Jaké jsou obecně rozšířené mýty o dětském spánku?

Největším mýtem je, že děti nepotřebují uspávat. Takový ten zažitý vzorec: polož dítě do postýlky a ono usne samo. To jsou praktiky spánkového tréninku a vyplakávání, které já od začátku blogu nepodporuji. Dítě potřebuje naši regulaci, aby mohlo zregulovat sebe a v klidu usnout. Je něco naprosto odlišného, když dítě pláče samo v postýlce, bez naší podpory, a když nám pláče v náruči, protože potřebuje uvolnit emoce a naši podporu. Dalším častým mýtem je, že děti uspáváním rozmazlíme, že nebudou samostatné. Přitom je prokázáno, že dokonce i společný spánek je velice prospěšný, protože nezávislost se rodí právě ze závislosti.

Představujeme finalistky Maminky roku 2021: Toto jsou Maminky blogerky

Které z finalistek dáte svůj hlas?

O pořadí jednotlivých soutěžících v semifinále jste rozhodli právě vy. Z každé kategorie postoupily do finále tři soutěžící s největším počtem hlasů – celkem tedy 9 finalistek.

Odborná porota, složená ze zástupců inzertních partnerů soutěže, redakce časopisu Maminka a VIP patronek, vybere vítězku z každé kategorie. Absolutní vítězka soutěže Maminka roku 2021 bude zvolena diváckým hlasováním, jehož parametry budou upřesněny během přímého přenosu.

Finálové hlasování a samotné slavnostní vyhlášení soutěže se uskuteční 21. 10. 2021. Přímý přenos bude možné sledovat na www.maminka.cz
Vítězkám soutěže Maminka roku 2021 budou rozdány ceny v celkové hodnotě 800 000 Kč.

Témata: Miminko, Instagram, Spánek, projekt, Maminka blogerka, Maminka roku 2021, Maminka, Nejdůležitější téma, Česká republika, Semifinále, Finalistka, Anna Růžičková, Profil, Rychlost blesku, SPA, Blog, Soutěž