Maminka.czMaminka roku 2022

Představujeme finalistky Maminky roku 2022: Toto jsou Maminky hrdinky

redakce 4.  8.  2022
Do finále soutěže Maminka roku 2022 postoupilo devět statečných a inspirativních žen (z každé kategorie vždy po třech), které vám postupně blíže představíme. Tady jsou příběhy, které vás nejvíce zaujaly v kategorii Maminka hrdinka. Co nám řekly samy finalistky a jaké jsou jejich první pocity?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Magda Paloušová
První místo: 32 714 hlasů

Jsem maminkou tří dětí. Nejstarší Eliška, které je devět let, má Angelmanův syndrom, což je těžké kombinované postižení, které potřebuje čtyřiadvacetihodinový dozor. Eliška je hodně aktivní a veselá, ale mentálně na úrovni miminka. Nemluví a potřebuje pomoc se sebeobsluhou. Eli má ještě sedmiletou sestru Sofinku a čtyřletého brášku Matýska. Mám štěstí, že mám skvělého manžela Honzu. Před půlrokem mi však diagnostikovali karcinom prsu a musela jsem začít podstupovat silné chemoterapie, po kterých mi bylo velmi zle. Teď mám za sebou čerstvě operaci prsu, i přesto se těším ze života a nezapomínám se usmívat.

Klepněte pro větší obrázek


Co říkáte na to, že jste se dostala až do finále?
Stále nemůžu uvěřit, že jsem semifinále kategorie Maminka hrdinka vyhrála. Velmi si vážím gesta mé kamarádky, která mě do této milé soutěže přihlásila, a jsem vděčná za každý hlas, který jsem dostala. A že jich nebylo málo.


Na co se nejvíc těšíte?
Nejvíc mě těší, že můj příběh inspiruje další maminky. Ozvaly se mi i ty, které osobně neznám, a fandily mi. A taky se těším na novou zkušenost a zážitky, které mě čekají. Ať už je to natáčení medailonků nebo galavečer s předáváním cen. I když mám trochu obavy z toho, být středem pozornosti.

VIDEO: V redakci se rozhodovalo o semifinalistkách

Nina Otáhalová
Druhé místo: 32 535 hlasů


Na konci roku 2020 jsem byla těhotná s dvojčátky, ale o jedno z nich jsem přišla. Doma jsem měla devítiměsíční dcerku a pracovala jsem několik hodin denně z domu. Byla jsem vyčerpaná, cítila jsem, že je toho moc. Po Vánocích přišly bolesti zad, postupná slabost, brnění končetin, zkracování svalů. Začala jsem mít problémy s chůzí, nemohla jsem se otočit, vstát. Po dvou týdnech nevědomosti mě hospitalizovali a diagnostikovali mi vzácné onemocnění AIDP (akutní zánětlivá demyelinizační polyneuropatie). V nemocnici se můj stav dále zhoršoval a já postupně ochrnula na nohy, trup, částečně na ruce a na půlku obličeje. Nechodila jsem, nemohla se posadit, nedokázala jsem zvednout hlavu, špatně jsem polykala. Ochrnutí naštěstí není trvalé a já si řekla, že se nevzdám! Chtěla jsem se postavit zpátky na nohy, postarat se o svou malou dceru a přivést na svět druhou. Byl to boj, ale během sedmi měsíců jsem se naučila opět sedět a jíst, česat si vlasy, chodit. Nakonec jsem zvládla dojít k oltáři po svých a porodit krásnou zdravou holčičku.

Klepněte pro větší obrázek


Co říkáte na to, že jste se dostala až do finále?
Jsem opravdu šťastná, že jsem se do finále dostala. Taky jsem velice překvapená z toho, jak moji přátelé a široké okolí hlasovali. Takový zápal jsem opravdu nečekala.

Na co se nejvíc těšíte?
Nejvíce se těším, až se se všemi osobně setkáme, popovídáme si a přiblížíme si své životní příběhy. Nejen s finalistkami samotnými, ale i s patronkami. Věřím, že si finálový den opravdu užijeme. 

Lucie Mihoková
Třetí místo: 31 237 hlasů


Před téměř třemi roky mi byla diagnostikována roztroušená skleróza (RS). Byl to velký šok, jelikož jsme s přítelem chtěli rodinu. Nemoc začala netypicky, kdy mě hřála půlka těla. Bohužel lumbální punkce RS potvrdila. Naštěstí jsem na pokoji ležela s paní, která měla děti, a uklidnila mě, že pokud budu stabilní, mohu se o děti pokusit. Jsem veselá kopa, a díky tomu jsem nepropadla panice. Nejdřív jsem začala užívat kortikoidy, které mě na dva měsíce vyřadily z provozu. Pak mi lékaři nasadili biologickou léčbu. Abych mohla mít miminko, musel můj zdravotní stav zůstat minimálně rok stabilní.
Dnes mám tříměsíčního syna Olivera, který je naprosto v pořádku. Magnetická rezonance potvrdila, že i po porodu je vše, jak má být.

Klepněte pro větší obrázek


Co říkáte na to, že jste se dostala až do finále?
Je to příjemný pocit, když vím, že jsem lidi zaujala svým příběhem a posílali mi hlasy. Mám z toho velkou radost a zároveň jsem samozřejmě napnutá, co se bude dít dále.


Na co se nejvíc těšíte?
Těším se, že poznám zajímavé lidi. Já jsem vždy byla společenská, nyní s miminkem tomu už tak dlouho nebylo :-) A proto se já i Oliver těšíme na malou změnu a rozptýlení.

Těšte se na finálový slavnostní galavečer, který se uskuteční 26. října. Budete ho moct sledovat on-line a svými hlasy rozhodnete o celkové vítězce. 

Více se dozvíte na webových stránkách projektu Maminka roku.

VIDEO: NEJ okamžiky loňského vyhlašování

Témata: Miminko, Inspirativní ženy, Výběr, projekt, Eliška, Maminka roku 2022, Maminka hrdinka, Olive, Oliver, Ochrnutí, Finalistka, Maminka, Vyhlašování, Finále, Kategorie, Soutěž, Nina Otáhalová, Hlas