Maminka.czMaminka roku 2022

Představujeme finalistky Maminky roku 2022: Toto jsou Maminky podnikatelky

redakce 11.  8.  2022
Do finále soutěže Maminka roku 2022 postoupilo devět statečných a inspirativních žen (z každé kategorie vždy po třech), které vám blíže představíme. Tady jsou příběhy, které vás nejvíce zaujaly v kategorii Maminka podnikatelka. Co nám řekly samy finalistky a jaké jsou jejich první pocity?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lucie Janauer, monkeymum.com, 1. místo – 47 150 hlasů

Klepněte pro větší obrázek

Jsem maminkou dvou malých rošťáků, autorkou knihy Teorie mateřství a zakladatelkou společnosti Monkey Mum, s. r. o. E-shop zaměřený na prodej produktů pro šetrné mateřství jsem založila, když byly staršímu synovi tři měsíce. Pracovní hovory a on-line schůzky jsem pravidelně absolvovala se synem a jeho hračkami na klíně.

S druhým synem v bříšku jsem odnosila a zabalila nespočet balíků a propracovala nekonečně nocí. Dnes prodáváme zboží zákazníkům po celé Evropě a vyvíjíme vlastní produkty, které mají dalším rodičům usnadnit rodičovství. Najdete u nás módu, dětskou výbavičku, kosmetiku, hračky, bezobalové produkty a mnoho dalšího. Moc ráda bych byla ostatním maminkám inspirací a motivací nebo i kontaktem pro radu ohledně podnikání. Protože i s opravdu malými dětmi lze podnikat a postavit se na vlastní nohy.

VIDEO: Maminka roku 2022: Patronka kategorie Maminka podnikatelka Aneta Krejčíková

Co říkáte na to, že jste se dostala až do finále?

Mám z toho obrovskou radost. Nejdříve mě moc potěšilo, že jsem byla vybrána mezi 15 vyvolených maminek. Po spuštění hlasování jsem si upřímně myslela, že mezi ostatními maminkami nebudu mít šanci. To hlasování bylo, zejména časově, dost náročné, ale když jsem viděla, jak moc mi celá má rodina i přátelé zasílají hlasy, tak jsem začala doufat, že dostanu šanci postoupit dále. A nakonec jsem z toho vyšla celkem dobře :-)

Na co se nejvíce těšíte?

Těšila jsem se na natáčení medailonku, a to bylo opravdu úžasné! Také se těším na celý den, kdy poznám ostatní maminky a tým časopisu Maminka a zase získám další zkušenosti a poznám nové lidi. Bude to první den za poslední 3 roky, co jsem nonstop s dětmi, kdy s nimi nebudu.

Brita Bendová, sviticipismena.cz, 2. místo – 41 050 hlasů

Klepněte pro větší obrázek

Před šesti lety jsem se svou kamarádkou Terezkou založila firmu Svítící písmena. Půjčujeme kovová písmena, číslice a nápisy na svatby, oslavy a různé eventy. Mezi sebou si říkáme, že „písmena“ jsou naše další dítě. Moje cesta za mateřstvím nebyla jednoduchá, na Adrienka jsme s manželem čekali skoro tři roky. Po dvou potratech jsem byla na genetickém vyšetření, kde mi zjistili špatný chromozom.

Otěhotnět a donosit zdravé dítě by přirozeně nešlo, proto jsme se rozhodli pro IVF. Po hormonální stimulaci mi odebrali a vyšetřili vajíčka, a jen jedno jediné bylo zdravé. Ale štěstí se na nás usmálo a za devět měsíců jsme se radovali ze zdravého syna. Jako maminka vím, jak je někdy těžké najít si čas a soustředit se na práci. Do soutěže jsem se přihlásila, abych ostatní maminky inspirovala a motivovala, že se na mateřské mohou realizovat i v jiných oblastech a mohou si plnit své sny.

Co říkáte na to, že jste se dostala až do finále?

Jsem úplně nadšená, že jsem se dostala tak daleko. Ani jsem v to nedoufala. Věřím, že každá z nás má čím inspirovat ostatní finalistky, a moc se těším na seznámení s nimi.

Na co se nejvíc těšíte?

Nejvíc se těším, až se spolu všichni seznámíme a až si společně vyslechneme naše příběhy. Bude tam devět silných a inspirativních žen a tři patronky k tomu. Bude to určitě krásný večer. 

Jana Linhartová, cookapy.cz, 3. místo – 35 807 hlasů

Klepněte pro větší obrázek

Když jsem byla těhotná, byla jsem hodně unavená a nedokázala jsem si představit, jak budu zvládat péči o dítě, když pořád jen spím. Syn od narození trpěl kolikami a v noci se hodně budil. Byla jsem strašně vyčerpaná, ještě do toho přišel covid a já začala být ze všeho v depresi. Byli to ale vlastně covid a syn, kdo mě dovedli k mému snu.

V té době mi pomohlo hlavně dobře a zdravě jíst. Začala jsem vařit recepty tak, že jsem používala libové maso a redukovala mouku, krémové polévky vařila bez jíšky a zákusky jsem dělala v raw kvalitě nebo jsem ubrala na množství cukru. Když už jsem receptů měla víc, napadlo mě, že bych mohla rovnou napsat kuchařku. Že by se mé recepty mohly líbit jiným maminkám nebo i tatínkům, kteří řeší, co si dát dobrého a výživného k jídlu. Nedalo mi to a chtěla jsem se posouvat dál. Udělala jsem si rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat nejen sobě a své rodině, ale i ostatním, protože tak mi to dává smysl.

Co říkáte na to, že jste se dostala až do finále?
Pro mne bylo fantastické už to, že jsem byla vybrána do semifinále, takže účast ve finále je vlastně už jen takovou třešničkou na dortu. Přála jsem si být součástí komunity maminek, které mají rády váš časopis, a to se mi splnilo. Nepovažuji to za samozřejmost a ráda bych ještě jednou všem poděkovala za jejich hlasy. Je škoda jen, že nemohly postoupit všechny maminky, protože inspirativní příběh má každá z nich. 

Na co se nejvíc těšíte?
Těším se na celý průběh soutěže, ať už se jedná o natáčení medailonku, focení a make-up nebo samotný průběh finálového večera. Nahlédnout do zákulisí takovéto soutěže je pro mne takové malé dobrodružství.

Témata: Mateřství, Syn, Maminka podnikatelka, Maminka roku 2022, patronka, podnikatel, Aneta Krejčíková, Terezka, Lucie Janauer, Finalistka, Kategorie, Bendová, Evropa, Teorie mateřství, Finále, Soutěž, Cook, Recept, Jana Linhartová, Maminka, Podnikatelka