Maminka.czMaminka roku 2022

Představujeme finalistky Maminky roku. I s roztroušenou sklerózou se dá žít naplno a otěhotnět, říká Lucie Mihoková

Představte si, že jste zdravá, máte přítele a plánujete rodinu. Zničehonic vás začne hřát půlka těla, lékaři vás podezírají, že přeháníte. Až po sérii vyšetření si vyslechnete zprávu, že máte roztroušenou sklerózu. Přesně tohle si zažila Lucie Mihoková, která je dnes šťastnou maminkou půlročního Olivera. Více se dozvíte ve videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 „Ženám s diagnózou roztroušená skleróza bych doporučila najít si činnost na odbourání stresu, přidat do jídelníčku ryby a nenechat se odbýt u lékaře.“ Čerstvá maminka Lucie Mihoková se do soutěže Maminka roku přihlásila sama, protože chtěla rozšířit povědomí o roztroušené skleróze.

Prvotní příznaky byly přitom velmi netypické. „Začalo to tím, že mě hřála levá noha, potom se to rozšířilo do levé půlky zad a odešlo to levou rukou. Nejprve jsem si myslela, že mám něco zablokované. Po sérii vyšetření na neurologii včetně magnetické rezonance, která na nic vážného neukázala, mi provedli lumbální punkci. Ta už dala jasný výsledek – roztroušená skleróza,“ popisuje začátky své nemoci Lucie. Když se diagnózu dozvěděla, byla v šoku a první, co udělala, bylo, že začala googlit. A jak to tak bývá, narazila na ty nejhorší prognózy, které ji vyděsily.

Představujeme finalistky Maminky roku. Nemoc dcery ani rakovina Magdu Paloušovou nezlomily

„Naštěstí se mnou v tu dobu ležela na pokoji v nemocnici maminka, která měla již dvě děti, a ta mě uklidnila, že i s roztroušenou sklerózou může žena žít plnohodnotný život a mít děti,“ vzpomíná Lucie. Lékaři jí doporučili, aby plánování těhotenství odložila, dokud nebude její nemoc stabilní. Následovala léčba kortikoidy, které ji vyřadily na dva měsíce z provozu. Navázala biologická léčba.

Klepněte pro větší obrázek

„Když jsme nemohli mít miminko, pořídili jsme si pejska, což byl takový můj antistresový popud, díky kterému jsem začala víc sportovat a lépe jíst. Po roce jsem podstoupila další magnetickou rezonanci, ta ukázala, že je vše v pořádku,“ říká Lucka.

Brzy se jí podařilo otěhotnět a raduje se z půlročního Olivera. „Porod musel proběhnout císařským řezem, protože přirozený porod se při mé diagnóze nedoporučuje. Navíc se mladý pán v bříšku neotočil. Nevýhodou roztroušené sklerózy je, že se může kojit maximálně půl roku, takže jsme museli pomalu přejít na umělé mléko.“

Roztroušená skleróza ji kromě návštěv lékaře neomezuje, až na únavu způsobenou injekcemi, které jí při pravidelných kontrolách aplikují.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Rodina, Inspirativní ženy, Roztroušená skleróza, Maminka hrdinka, Maminka roku 2022, Oliver, Olive, Injekce, Luci, Finalistka, Série vyšetření, Maminka, Diagnóza, Lékař, Štáb, Lucie