Maminka.czŠkolák

Předvánoční nákupy hraček - nákupní rádce podle věku dítěte

Monika Kváčková 20.  12.  2011
Předvánoční nákupy hraček - nákupní rádce podle věku dítěte
Vánoce už jsou za dveřmi a vy ještě pořád marně tápete, co hezkého nadělí Ježíšek letos vašim ratolestem? Hračky bývají obvykle běžným i vděčným řešením. Jak ale vybírat tak, aby dárek za pár týdnů nezkončil v koši?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ten, kdo si myslí, že dítě si může hrát s čímkoliv, je na omylu. Pravdu ale nemají ani ti rodiče, kteří zahlcují dětské pokojíčky nejnovějšími modely předražených a přetechnizovaných „značkových“ hraček.

„Pořídit dětem kvalitní, osvědčené a bezpečné hračky, na jejichž vzniku se podílejí dětští odborníci, znamená investovat do zdravého psychického, tělesného i citového vývoje dítěte. Dítě se chce dívat a rozhlížet, chce a potřebuje vnímat tvary a barvy, slyšet zvuky. Jedním slovem objevovat svět.",vysvětluje dětská psycholožka, PhDr. Dana Simandlová.

ČTĚTE TAKÉ: I dárky na poslední chvíli se mohou vydařit... pokud máte plán

Vybrat vhodnou hračku, odpovídající věku a dovednostem dítěte, není v dnešní době televizní reklamy a přeplněných obchodů vůbec jednoduché. Ve spolupráci s internetovým obchodem s edukativními hračkami a knihami Chytrá hlavička, jsme pro vás připravili malý přehled jaké hračky nakupovat v konkrétním věku dítěte:

Hračky pro děti do 6 měsíců

Malý kojenec ještě nemá vyvinutou jemnou motoriku, proto ho zaujmou především hračky, které si může prohlížet a také slyšet. Baví ho předměty pestrých, kontrastních barev, které se samy pohybují a vydávají zvuky. Vhodné jsou hrazdičky, závěsné kolotoče, chrastítka, pískátka a měkké hračky.

Tip redakce: Hrazdička 3 v 1. Mnohostranná hrazdička poskytne dítěti tu správnou stimulaci v jednotlivých stupních jeho vývoje. Lze ji využít nejen v leže na zádech, ale i na bříšku a je velmi snadno složitelná a přenosná.

Hračky pro děti od 7 do 12 měsíců

Větší kojenec si umí zapamatovat známé tváře i své oblíbené hračky nebo obrázky. Napodobuje zvuky a začíná chodit. Hračky, které má od narození ho ještě baví, ale je vhodné je rozšířit o stojící chrastítka, měkké míče, pohyblivé hračky, vkládačky, první knížky, velké kostky a kyblíčky a bábovky. Radost u děťátka vyvolá také chodítko nebo hopsadlo.

Tip redakce: Dřevěné hrací centrum. Dřevěná kostka, která skýtá hodiny veselé a interaktivní zábavy. Slouží jako vkládačka, počítadlo, posunovací korálky, vše v různých tvarech a barvách, rozvíjí jemnou dětskou motoriku.

Hračky pro batolata od 12 do 18 měsíců

Vaše děťátko již chodí a teď bude všude s vámi a ve všem vás bude napodobovat. Je šťastné, když může zkoumat věci, které zároveň zlepšují jeho motorické schopnosti. Rádo si prohlíží obrázky a poslouchá zvuky kolem. Vynikající pro celkový rozvoj jsou knížky s barevnými jednoduchými ilustracemi, hudební hračky, skládačky a vkládačky, autíčka, věci k vybarvování, kostky na skládání a do sebe zapadající hračky jako jsou pyramidy z kroužků.

Tip redakce: Dřevěné barevné kostky. Dřevěné barevné kostky si možná pamatujete už ze svého dětství. A dá se z nich postavit vše, po čem vaše děťátko zatouží.

Hračky pro batolata od 18 měsíců do 2 let

Dítě v tomto věku se o hračky nerado dělí, má své oblíbené věci a rádo si hraje s takovými hračkami, se kterými může svobodně manipulovat, napodobovat činnost dospělých a má potřebu do něčeho bouchat a postavené výtvory zase bourat.

Vhodné jsou různé zatloukací hračky, do kterých se dá bouchat dle libosti, rozvíjejí jednak koordinaci, jednak umožňují vybití přebytečné energie. Dále jsou oblíbené třídící hračky a vkládačky, které dítěti pomáhají poznávat tvary a zároveň rozvíjejí manuální zručnost. Radost dítěti udělají všechny hudební hračky, dětské telefony, velké navlékací korále a modelovací hmoty.

Tip redakce: Multifunkční koník. Multifunkční koník Baby Tipony je houpačkou, později odrážedlem a nakonec tříkolkou. Navíc obsahuje kšíry pro bezpečnost děťátka.

Hračky pro děti od 2 do 3 a 1/2 roku

V tomto věku dítě již relativně zvládá řeč a neustále si osvojuje nové dovednosti. Velmi rádo staví a bourá, skládá a rozkládá, potěšení bude mít ze všech věcí, které mu umožní ukázat, co všechno už umí. Vhodné jsou stavebnice všech druhů, barvy a modelovací hmoty, dětské nářadí a věci denní potřeby v domácnosti, jednoduché puzzle a skládačky.

Jednou z nejoblíbenějších činností v tomto věku je převlékání se do různých rolí a předstírání skutečné činnosti. Při hraní si na kutila, výpravčího nebo maminku si děti rozvíjejí obrazotvornost, fantazii, slovní zásobu a mnohdy i manuální zručnost.

Tip redakce: Modelína s vykrajovátky. Popusťte uzdu své fantazii a začněte modelovat, tvarovat a formovat své nápady z modelovací hmoty. Popocí vykrajovátek a formiček mohou děti také tvořit veselé tvary. Až přijde čas na úklid, vše se dá jednoduše sbalit do kyblíku.

Hračky pro děti od 3 a 1/2 roku do 5 let

V tomto věku je pro děti velmi důležitá společnost ostatních dětí, která podporuje v dětech zvídavost a učí se chování v kolektivu. Dovede si však už hrát i samo a u činnosti, která ho zaujme už vydrží i několik desítek minut.

Oblíbené jsou stavebnice, puzzle, soubory různých konstrukčních modelů a autíček, panenky a příslušenství, sportovní náčiní a interaktivní knihy s doplňovačkami a omalovánky. Ze společenských her můžete vyzkoušet pexeso, domino nebo člověče nezlob se.

Tip redakce: Magická magnetická tabulka. Tužkou lze namalovat na tabulku libovolný obrázek a následně ho smazat a namalovat jiný. Tabulka navíc obsahuje razítka různých tvarů, které lze na tabulku přiložit a obrázek tak doplnit o kolečka, srdíčka nebo hvězdičky.

Hračky pro děti od 5 do 7 let

Dítě předškolního věku i malý školák projevuje rostoucí zájem o čtení, psaní a jednoduché počítání. Dychtí se dozvědět vše o světě a jeho fungování a rádo se zapojuje do činností dospělých. Zaujmou ho interaktivní knihy, složitější stavebnice, společenské a deskové hry, zmenšené provedení přístrojů světa dospělých a hudební nástroje.

Tip redakce: Co je to? - Moje první encyklopedie. Zábavná knížka plná vážných otázek. Že je to p Kde jsem byl, než jsem se narodil? Je špatné, když někdo lže? Proč nemůžeme dělat všechno, co bychom chtěli? Jak víme, co je správné a co špatné? O rodině, člověku, pocitech, společnosti, přátelství i odpovědnosti – o tom všem pojednává další z řady dětských encyklopedií Larousse, plná vtipných ilustrací a zvídavých otázek. Vede děti k samostatnému uvažování a přináší řadu otázek, na které jednoznačná odpověď neexistuje. To ale neznamená, že bychom si je s našimi dětmi neměli klást. Naopak, jen tak se dozvíme více o světě kolem nás i sami o sobě.

Čtěte také: Hračky, které nemůžeme vystát, ale děti je milují...

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Praktické rady, Kojenec, Nákupy, Chodítka, Obrazotvornost, Nákup, Laro, Sportovní náčiní, Věk, Řád, Hra, Nejoblíbenější činnost, Manuální zručnost, Malý kojenec, Play Doh, Odpovídající věk, Encyklopedie, Hráč, Rostoucí zájem, Edukativní hračka, Věk dítěte