Maminka.czRodina

Předvánoční úklid - zvládněte ho letos s gracií

Martina Machová 10.  12.  2012
Předvánoční úklid - zvládněte ho letos s gracií
Nechcete se zbláznit z vánočního úklidu? Tak neuklízejte! Tedy pokud ustojíte, že pak budete bláznit z vánočního nepořádku. V případě, že poctivě uklízíte celý rok, možná by před vánocemi stačilo jen pár věcí doladit…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dětství mi předvánoční úklid dokázal na nějaký čas otrávit těšení se na Vánoce; nenáviděla jsem to fanatické smýčení, leštění a pastování i vyčerpávající drátkování, kvůli prchavému okamžiku, kdy nesmíte ani kýchnout, aby se nastolený řád nezhroutil jako komín z kostek. Udržet alespoň hodinu tento nadpozemský pořádek je zvláště v dětském pokoji zhola nemožné. Jako dítě jsem se zařekla, že já tedy na Vánoce uklízet nebudu! Jenže jsem bohužel vyrostla (i když ne moc) a uklízet jsem na Vánoce začala. Jak to udělat, abychom se z přemíry předvánočního leštění nezbláznili?

Uklízejte sama

Zní to sice jako výsměch všem zásadám rovnocenného partnerství, ale většina žen nejlépe a nejrychleji (a hlavně v klidu) uklidí, když je v bytě prázdno. Abyste však předešla pocitu hořkosti, že jste na vše sama, pokuste se s parterem dohodnout na nějakém „výhodném obchodu“ - on nebude muset uklízet, ale vymyslí pro drobotinu program na celý den a návrat spojí s velkým nákupem a pořízením stromečku. Večer si pak můžete otevřít šampaňské, jak jste vše oba úžasně a na jedničku zvládli (vy samozřejmě taktně přehlédněte, že obě batolata měla k obědu hranolky s tatarkou, obojí zapíjely kofolou, k svačině se servírovalo lízátko a tatranka, lítalo se venku bez čepice a v obchodě se zapomněly nové rukavice).

Rozdejte úkoly

Rychlý úklid bez negativních emocí v celé rodině chce dobrou organizaci, pokud se vám nepodaří ostatní členy domácnosti „uklidit“ mimo domov, rozdejte jim velmi konkrétní úkoly, na které stačí. Navíc si musíte být naprosto jistá, že po zásahu uklízejících nebudete muset uklidit ještě více. Nezapomeňte pak děti (i manžela) náležitě pochválit či dokonce odměnit. Vás sice nejspíše neodmění nikdo, ale vy jistě víte, že jste úžasná!

Dejte úklidu slavnostní šmrnc aneb víno, čokoláda a zpěv

V případě, že jste na všechno sama, zakupte si k úklidu kromě saponátů a speciálních utěrek ještě lahev dobrého vína a oblíbenou čokoládu. Úklid zahajte se sklenkou v ruce, čtverečkem čokolády v puse a motivačním, avšak kvalitním CD v přehrávači (koledu jsou zapovězené!). Sváteční úklid si žádá sváteční přístup!

Paní na úklid jako dárek?

Máte-li nějaké ty finance na víc, nechte si alespoň umýt okna nebo vyčistit koberce profesionálů – ušetříte si velkou část namáhavé práce. Pokud od manžela nebo rodičů dostáváte opakovaně naprosto nemožné dárky, můžete jim zkusit navrhnout, aby vám dle finančních možností zaplatili paní na úklid. Třeba jen na dva měsíce s tím, že paní začne již v půlce prosince. Dárek je to sice kontroverzní, ale užitečnější, než broušená váza nebo sada koberečků do koupelny.

Témata: Rodina, léto, Úklid, Předvánoční úklid, Saponát, Let, Úklidové pomůcky na Heureka.cz