Maminka.czPorod

Předvánoční zázrak: Maminka novorozené Evičky netušila, že je těhotná. Porodila na urgentním příjmu chirurgie

Tereza Víchová 19.  12.  2021
„Doktore, asi ze mě něco leze”! Tohle byla jedna z posledních vět před porodem, kterou jedenačtyřicetiletá novopečená maminka stačila vykřiknout. V šoku asi nebyla jen ona, když přijela se silnými bolestmi břicha na chirurgii. Že je těhotná, do poslední chvíle netušila. Víte, jak to poznáte i bez testu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jen pár kilo navíc

Na facebookových stránkách plzeňské Fakultní nemocnice označují celý překvapivý porod za předvánoční zázrak. Paní Eva devět měsíců před tímto neuvěřitelným okamžikem žila naprosto normálně, neměla sebemenší příznaky těhotenství. Sportovala, pracovala naplno, a když začala mít pocit, že se jí trošku zvětšuje bříško, přidala více aktivit – na kole ujela klidně padesát kilometrů za den. Pár kil navíc bylo to jediné, co měla s budoucími maminkami společné. Necítila pohyby, neměla ranní nevolnosti, nenatékala jí chodidla, nezměnily se jí chutě.

Porod jako z filmu

Rodit, a ani o tom nevědět? O tom sní určitě mnoho žen, především těch, které strávily v bolestech třeba i několik dní. Paní Evu bolelo břicho a vydala se chirurgii:

„Když už jsem ležela na urgentním příjmu a ty bolesti byly skutečně nesnesitelné, v poslední vteřině jsem vykřikla: ´Doktore, asi ze mě něco leze!´ Jakkoli to může znít absurdně, opravdu jsme s manželem za celých devět měsíců neměli ani na okamžik podezření, že bych mohla být těhotná. A to jsme se o miminko pokoušeli několik let,“ popsala paní Eva. „Vlastně jen tchýně asi týden před porodem utrousila, jestli náhodou nejsem v tom. Ale to byla spíš narážka na kila navíc,“ dodala na facebooku.

VIDEO: Jak vybrat tu nejlepší porodnici?

Že Eva rodí, pochopil až lékař

Eva s manželem se o miminko roky snažili, takže předvánoční zázrak se skutečně konal. I pan doktor Robert Polák, který u porodu byl, to zhodnotil podobně:

„Porod krásné, zdravé holčičky je vždy velkým zázrakem. A v tomto případě to platí dvojnásobně, protože takové radosti na ambulanci chirurgie nejsou denním chlebem. Jsem si jistý, že na tento adventní zázrak nikdo z nás nezapomene. Přeji celé rodině mnoho štěstí.“

Teď nebudu chvíli na příjmu, rodím! Na mateřské byla tahle máma pouhé tři dny

Nevědět o těhotenství? Stává se to

Případy, kdy žena porodí, aniž ví o svém těhotenství, se čas od času objevují a spousta z nás jim snad ani nevěří. Před rokem třeba porodila osmnáctiletá Britka na nemocniční toaletě, k lékaři šla s bolestmi zad. Spousta maminek se také o svém těhotenství dozví později, třeba až v pátém měsíci, především o tom nečekaném. V termínu se totiž může běžně dostavit i „menstruace” - i když krvácení je slabší, než obvykle. Těhotné ženy, které mají nějaké kilo navíc, si rostoucího bříška nemusí dlouho všimnout a některé štíhlé zase třeba až do pátého měsíce nepřiberou.

Podle čeho poznat, že jste těhotná?

Některé indicie mohou dát o těhotenství vědět i bez toho, že by byl pozitivní test. Které to jsou?

  • Bolesti a tlak v prsou
  • Únava
  • Divné chutě
  • Změny nálady
  • Křeče
  • Špinění
  • Tmavší bradavky
  • Nevolnosti
  • Nadýmání a zácpa
  • Častější močení
Témata: Těhotenství, Porod, Příběhy, Miminko, Dítě je na světě, Zajímavosti, zázrak, Chirurgie, Bolest břicha, Urgentní příjem, Velký zázrak, Netušil, Kilo, Fakultní nemocnice, Nevolnost Nadýmání, Britka, Maminka, Facebook