Maminka.czTěhotenství

Preeklampsie v těhotenství může ohrozit život matky i plodu!

Simona Procházková 4.  6.  2020
Jde o poměrně závažnou komplikaci, která se nejčastěji objevuje ve třetím trimestru, vzácnější je i raná forma na počátku gravidity. Naprosto zásadní je včasná diagnostika, aby průběh nemoci neměl fatální následky. Jak se projevuje, co způsobuje a dá se léčit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Umělé přerušení těhotenství nebo předčasný porod, to jsou v některých případech důsledky této nemoci, která postihuje nejčastěji prvorodičky v posledním trimestru těhotenství. Pokud se problém nepodchytí a nezačne řešit včas, v krajních případech může způsobit dokonce úmrtí nastávající maminky i plodu. Podle posledních výzkumů onemocnění postihne v různých (méně závažných i těžších) formách pět až osm procent všech těhotných žen, které očekávají svého prvního potomka.

Příčiny preeklampsie

Nemoc se častěji objevuje u žen s vícečetným těhotenstvím a u také starších rodiček nad 38 let věku. Rovněž v případě, že se onemocnění již dříve objevilo v rodině, existuje vyšší pravděpodobnost, že se s ním nastávající maminka bude potýkat. Mezi další rizikové faktory patří dále diabetes a jiné autoimunitní choroby, chronická porucha funkce ledvin, vysoký krevní tlak před otěhotněním, nadváha či obezita a také kouření.

Nejčastější pověry o těhotenství. Těmhle pořád věříme! Proboha, proč?

Co preeklampsii způsobuje, není zatím zcela jednoznačné objasněno, k rozvoji nemoci ale může dojít u zcela zdravé ženy a nástup může být velmi rychlý. Velmi pravděpodobně je vše vázáno na činnost placenty, která, pokud nefunguje, jak by měla, způsobí nedostatečný přísun kyslíku a nedostatečné prokrvení plodu (je porušen průtok krve pupečníkem), tudíž může dojít k pozastavení či zpomalení vývoje. „Předpokládá se, že příčinou je porucha placentace, což znamená uchycení placenty na děložní stěnu na samém začátku těhotenství. Preeklampsie může přejít v takzvanou eklampsii, která se projeví křečemi a hlubokou ztrátou vědomí, při kterém jsou žena i plod přímo ohroženi na životě,“ vysvětluje gynekolog a porodník prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Jaké má nemoc příznaky?

Kdy zpozornět a vydat se raději za lékařem? Mezi charakteristické průvodní varovné signály patří zvýšení krevního tlaku a otoky končetin, případně i v obličeji. K těm se často přidružují silné bolesti hlavy, bolesti pod žebry, svalové záškuby v obličeji, závratě a nevolnosti nebo dokonce zvracení, zdvojené vidění či poruchy vidění. Typický je následně nález bílkoviny (mnohdy rovněž kyseliny močové) v moči. Objevit se může také krvácení z pochvy, pokud dojde k předčasnému odlučování placenty.

Bolest hlavy v těhotenství: Co teď, když si nemůžete vzít prášek?

Existuje účinná léčba?

Onemocnění obvykle nastupuje bez varování, proto je více než důležité nepodceňovat příznaky a vyhledat včas lékařskou pomoc. Lékař provede test moči, změří mamince krevní tlak, odebere krev pro laboratorní rozbor a provede podrobné ultrazvukové vyšetření plodu. Léčba spočívá v pečlivém sledování zdravotního stavu ženy i nenarozeného miminka a tlumení negativních příznaků, tedy udržování stabilních hodnot krevního tlaku, v některých případech podávání léků proti křečím nebo přípravků pro úlevu od otoků. Samozřejmostí je přísný klid na lůžku (nutná je hospitalizace), dostatečný pitný režim a strava bohatá na vitaminy, minerály (zejména železo a hořčík) a bílkoviny.

Raději espresso než náhražky! Jak je to s kávou v těhotenství a při kojení?

Prevence vzniku preeklampsie

Co může nastávající maminka sama pro sebe udělat a na co dávat pozor, aby snížila na minimum riziko, že se u ní onemocnění vyvine? Primární a nejlepší cestou je, jakkoli to zní jako klišé, zdravý životní styl, což znamená pravidelný pohyb, dostatek spánku a odpočinku, vyvážený a pestrý jídelníček obohacený o antioxidanty (vitaminy C a E, zinek, selen, omega 3 mastné kyseliny), vyšší příjem bílkovin, udržování optimální tělesné hmotnosti a eliminovat množství soli ve stravě. „Ženám, které mají zvýšené riziko rozvoje preeklampsie, doporučujeme stanovení rizika této nemoci na konci prvního trimestru, jako součást screeningového vyšetření plodu. Toto vyšetření se ale neprovádí všude, je proto na místě předem se informovat u konkrétního pracoviště. Těhotným se zvýšeným rizikem pak může lékař doporučit, aby začaly užívat 100 mg kyseliny acetylosalicylové,“ uvádí prof. Calda.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Nemoc, preeklampsie, Placenta, Maminka, Trimestr, Plod, Vitamín C, Krevní tlak, Živo, Život matky, Přerušení, Pavel Calda, Zdraví na Heureka.cz

Video