Preeklampsie v těhotenství: Pozor na ni!

Preeklampsie je jeden z nejzávažnějších stavů, postihujícím asi 5% všech těhotných žen. Jedná se o patologický stav, na jehož vzniku se podílí i genetická etiologie, převážně u žen geneticky disponovaným k tomuto typu onemocnění.
Preeklampsie v těhotenství: Pozor na ni!

Tato choroba je provázena hypertenzí a nezřídka mohou ke vzniku tohoto onemocnění napomoci i předchozí patologické změny. Závažnost preeklampsie je však úměrně vysoká symptomatickým projevům. Čím více symptomatických projevů je u konkrétní pacientky přítomno, tím je úměrně vyšší riziko rozvoje skutečné eklampsie.

Eklampsie stále dodnes představuje fatální komplikace v průběhu porodu či bezprostředně po něm a je jednou z příčin mateřské úmrtnosti v celosvětovém měřítku. Tato choroba se tak skutečně stává „strašákem gynekologů a porodníků“ po celém světě. Příčina není přesně známa, existuje několik teorií.

Viníků je více
Pravděpodobně se bude jednat o jejich kombinaci – nedostatek bílkovin a vitaminů (hlavně v Asii a Africe), dědičnost (preeklampsie postihuje mnohem více dcery žen, které ji také měly), lokalizace placenty v děloze, nízko ve sliznici uhnízděné vajíčko, imunologické faktory atd. Ve vyšším riziku jsou prvorodičky, ženy, v jejichž rodině se toto onemocnění objevilo (hlavně u matky), chronická onemocnění ledvin nebo dlouhodobá hypertenze (vysoký krevní tlak), cukrovka, obezita, nedostatek výživy a vitamínů.

S tím, jak se preeklampsie rozvíjí, se postupně objevují i příznaky a to u každé ženy různou rychlostí. Mezi první z nich patří zadržování vody, čímž vznikají otoky a ženy méně močí. S tím pak souvisí náhlý růst hmotnosti. Hlavním příznakem je vysoký krevní tlak nad 140/90, s kterým mohou souviset i mžitky před očima, poruchy vidění, pocity brnění, bušení srdce, bolesti hlavy a břicha, zvracení a únava. Může dojít až k záchvatu (eklampsie), při němž jsou křeče, po nichž žena upadá do bezvědomí.

Lékařský dohled je na místě
Ženě, u které je na preeklampsii podezření, je opakovaně měřen tlak. Je také stanoveno množství bílkoviny v moči a vyšetřena krev (jaterní testy). Ultrazvukem je kontrolován plod, je také provedeno CTG vyšetření, při němž se monitorují srdeční ozvy plodu a obvykle i jeho pohyby.

Pacientky, u nichž je preeklampsie diagnostikována, jsou hospitalizovány a je léčen vysoký krevní tlak. Je také třeba, aby byl kontrolován průtok krve k plodu. Je nutné, aby nedošlo k rozvoji křečí a vzniku eklampsie.

Ženy musí dodržovat přísný klid na lůžku, jsou monitorovány oxymetrem (měření kyslíku v krvi) a pokud jsou hodnoty kyslíku nízké, dostávají masku s kyslíkem. Dále se podává magnesium, které snižuje riziko vzniku sraženin. Na mírnění otoků dostává žena diuretika, což jsou léky, které zvyšují tvorbu moči (tím odchází více tekutin a otoky se zmenšují). Někdy se podávají i infúze manitolu, transfúze. Kortikoidy se podávají, jen pokud je riziko vzniku otoku mozku. Když je stav stabilizován a není již kritický, je třeba vyřešit těhotenství. Pokud je možné již provést porod, je tak učiněno, aby nedošlo k jeho poškození.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články