Maminka.czUltrazvuková vyšetření

Přehled: Jak pojišťovny pečují o těhotné ženy

Iva Endrychová 28.  3.  2014
Asi každá žena, která se dozví, že čeká miminko, se začne v první řadě zajímat o všechna vyšetření, která by měla podstoupit. Co zaplatí pojišťovna? Jaké prohlídky jsou pravidelné a kdy na ně jít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozsah předporodní péče, kterou pojišťovny musí těhotným uhradit, určují předpisy, které jsou pro všechny zdravotní pojišťovny stejné. U všech tedy máte nárok na stejnou standardní péči, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. "Zahrnuje preventivní prohlídky a příslušné kontroly a další vyšetření, která lékař předepíše na základě zdravotního stavu nastávající maminky," uvedl tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Vstupní vyšetření v těhotenské poradně

Lékař zhodnotí míru případného rizika. Pokud jsou u ženy jakékoliv rizikové faktory, je následující péče samozřejmě rozsáhlejší, než u bezproblémových klientek. Nelze ji proto ani snadno obecně popsat, protože žádné rizikové těhotenství není stejné. Platí pravidlo, že takové ženy se musí řídit individuálními doporučeními lékaře.

Při vstupním komplexním vyšetření se zjišťuje velikost plodu, předpokládaný termín porodu a ve 14. týdnu vám na tomto vyšetření vystaví těhotenskou průkazku.

Pravidelné kontroly

U těhotných bez rizikových faktorů (a těch je naštěstí většina), je to jednodušší. Tyto pacientky sleduje jejich vlastní gynekolog. Do 36. týdne těhotenství je čekají prohlídky 1x měsíčně. Poté už následuje až do předpokládaného termínu porodu prohlídka 1x týdně. Ode dne stanoveného termínu porodu jsou prohlídky v kompetenci rodičkou vybrané porodnice.

Na každé kontrole vám tak lékař zkontroluje přírůstek hmotnosti a změří krevní tlak. V některých týdnech těhotenství pak lékař provede další předepsaná vyšetření pro daný týden těhotenství.

Přehled vyšetření

  • Vyšetření stanovující krevní skupinu.
  • Testy na HIV a na protilátky proti hepatitidě B.
  • Ultrazvuková vyšetření (do 14. týdne, 22. týdne a 32. týdne), která vám ukáží počet plodů, jejich vitalitu, pohlaví, zaměřuje se na hrozící vývojové vady plodu, množství plodové vody, uložení placenty, polohu plodu apod. Kontroluje se také průtok pupečníkové krve.
  • Zátěžový test na cukrovku.
  • Těhotným s RhD negativním faktorem je preventivně aplikován anti-D imunoglobulin.
  • Do 38. týdne by měla být nastávající maminka také vyšetřena na streptokoka skupiny B a
  • V neposlední řadě zjišťují lékaři pomocí kardiotokogramu správnou srdeční frekvenci plodu a správné napětí děložního svalu (stahů dělohy). Po 40. týdnu se provádí kardiotokogram každé 3 dny.

„Mimo gynekologických vyšetření by žádná nastávající maminka neměla zapomenout na prohlídku u praktického lékaře a stomatologa,“ doporučil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Každá pojišťovna má pak určitý Fond prevence, ze kterého svým pojištěnkám poskytuje další zvýhodnění. Ve většině pojišťoven je najdete pod názvem těhotenské balíčky. U jednotlivých pojišťoven, mají různou hodnotu. „Zde je tedy prostor pro zhodnocení jejich nabídky a výběr toho nejlepšího pro vás.

Přečtěte si také: VIDEO: Když muži zkouší rodit

Všeobecná zdravotní pojišťovna

  • Příspěvek 500 Kč na cvičení a plavání pro těhotné, odběr pupečníkové krve či přítomnost partnera u porodu.

Oborová zdravotní pojišťovna

  • V rámci nadstandardní péče nabízí pojišťovna nastávajícím maminkám příspěvky na vitaminy a doplňky stravy, vyšetření v 1. trimestru, ultrazvukové vyšetření plodu, předporodní kurzy, ale i příspěvky na masáže, pobyt v solné jeskyni, plavání nebo jóga. O proplacení příspěvků si žádá žena sama pomocí online aplikace. Lze to provést i po narození dítěte.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

  • Příspěvek až 1000 Kč, který lze čerpat na vyšetření nebo péči která není nebo je jen částečně hrazená z veřejného pojištění (prvotrimestrální screening, epidurální analgezie, kurzy pro těhotné, masáže těhotných, psychoprofylaktická příprava těhotných k porodu.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

  • Příspěvek 1200 korun na prvotrimestrální vyšetření.
  • Preventivní vyšetření štítné žlázy v regionu Mladá Boleslav.
  • Těhotenský balíček v hodnotě 600 korun je určený na pohybové aktivity, masáže, saunu, vitamínové prostředky, doplňky stravy, prostředky proti striím, prostředky dentální hygieny, ochranné prostředky s UV filtrem, sluneční brýle s UV, ortopedickou obuv, ortopedické vložky.

Revírní bratrská pojišťovna

  • Těhotenský balíček až do výše 1000 korun je možné čerpat na kurzy psychoprofylaxe a těhotenského tělocviku (přípravy ženy k porodu), nákup vitamínů v lékárnách v době těhotenství, provedení epidurální analgezie při porodu, provedení ultrazvukového vyšetření plodu v 1. trimestru, nákup porodnického gelu.
  • Partner těhotné ženy může získat příspěvek až 500 korun na náklady spojené s účastí otce u porodu.

O vyjádření jsme požádali všechny pojišťovny, avšak od ostatních jsme jej do vydání článku nedostali.

Témata: Ultrazvuková vyšetření, Epidurální analgezie, Přehled, Oldřich Tichý, Zen, Preventivní vyšetření, Tiskový mluvčí, Veřejné pojištění, Komplexní vyšetření, Zvýhodnění, Jak, Mladá Boleslav, Pec