Maminka.czPorod

Překotný porod: Co dělat, když nestíháte dojet do porodnice?

Představy nastávajících maminek o porodu jsou různé, jejich zkušenosti také. Málokterou ale nejspíš napadne, že porodí tak rychle, že ani nestačí dojet do porodnice. Přiblížíme, co vlastně je překotný porod, jak při něm postupovat a jaká s sebou přináší rizika.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Když jsem čekala třetí dítě, měla jsem úplně jasnou představu o svém porodu. První jsem spíš přežila, než prožila, v péči nerudné sestry a velmi autoritativní lékařky v okresní nemocnici, takže druhý jsem raději absolvovala ve vzdálenější, ale mnohem příjemnější porodnici s porodní asistentkou, k níž jsem dojížděla na těhotenské cvičení. Třetí porod jsem chtěla prožít stejně,“ začíná své vzpomínání dvaatřicetiletá Marie.

VIDEO: Vyvolávaný porod: Jaké metody se používají a bolí víc, než porod přirozený?

Těhotenství bylo zcela bezproblémové, Marie věděla, že čeká po dvou chlapcích vytouženou holčičku, a jejího narození se nemohla dočkat. To ještě netušila, že děvčátko si okolnosti svého příchodu na svět zrežíruje po svém. „Termín porodu proběhl, o dva dny později jsem byla na kontrole. Neměla jsem ani poslíčky, neodešla mi hlenová zátka, děloha se tvářila, že o nějakém porodu v životě neslyšela, a podle vyjádření lékařky, která mě kontrolovala, vypadal můj děložní čípek jako u prvorodičky měsíc před porodem. Byla jsem i na monitoru, miminku se dařilo dobře, tak jsem trochu zklamaná odjela domů,“ vypráví Marie.

Lehké noční kontrakce

Zároveň přiznává, že cestou domů ukápla i slzička, protože svého těhotenství měla právě tak po krk a moc už toužila mít porod za sebou a v náručí chovat voňavé miminko. Marie přijela domů, vysvětlila klukům, že sestřička si dává na čas, a když chlapci usnuli, dívala se s manželem na televizi.

„Možná vám to bude připadat divné, ale sledovala jsem obrazovku a přitom vůbec netušila, co se na ní odehrává, protože jsem najednou měla intenzivní pocit, že se naše třetí dítě narodí ještě dnes. Přitom jsem sama sebe v duchu okřikovala, abych nebláznila, že už je skoro deset hodin. Ale ten pocit byl velmi silný, dokonce jsem šla na záchod zkontrolovat, jestli mi neteče voda nebo neodešla zátka.“ O půl jedenácté si šla s manželem lehnout, ale zatímco muž za pár minut chrněl jako nemluvně, Marie spát nemohla.

Klystýr, holení, nástřih a další rutinní postupy u porodu. Jsou opravdu nutné? Zeptali jsme se porodní asistentky

„Začalo mě trochu bolet břicho, asi jako před menstruací. Fakt mě to potěšilo, protože jsem aspoň měla pocit, že se konečně začíná něco připravovat. Lehounké kontrakce, dá-li se to tak nazvat, byly nepravidelné a každá jinak dlouhá, ale spát jsem stejně nemohla. Po nějaké době jsem se přistihla, jak v duchu povzbuzuji vlastní dělohu, aby se do toho opřela pořádně,“ směje se Marie.

Najednou jsem v ruce držela svoji holčičku

„Najednou mě něco přinutilo vstát a jít do koupelny. Ani v nejmenším to stále nepřipomínalo porod – dva jsem zažila a bolesti, které jsem při nich cítila, se s tímhle šimráním opravdu nedaly srovnat. Nicméně jsem tam došla, trochu si opláchla obličej a přemýšlela, jestli už z toho všeho neblázním. Najednou – nevím, jak to popsat, prostě najednou to bylo úplně jiné, měla jsem zničehonic asi čtyři mohutné kontrakce, pak jsem si instinktivně sáhla mezi nohy a nahmatala vlásky. O mém psychickém rozpoložení vypovídá fakt, že ani v tuhle chvíli mě nenapadlo, že rodím,“ dodává Marie. Během tří minut bylo miminko na světě.  Marie prostě najednou stála v koupelně a v ruce držela svoji holčičku.

"Podívala jsem se do zrcadla a viděla velkou fialovou pupeční šňůru, která nás pořád spojovala. Nemohla jsem tomu uvěřit a vůbec jsem netušila, co mám dělat. Naštěstí mě aspoň napadlo sáhnout po osušce a malou do ní zabalit. V tu chvíli vstoupil do koupelny manžel, a když mě uviděl, docela nelogicky se zeptal, co to proboha dělám. A já mu podobně inteligentně odpověděla, že ASI rodím.“ Mariina zdravá holčička se narodila bez jakýchkoli komplikací přesně deset minut před půlnocí.

Babské rady k vyvolání porodu: Funguje mytí oken, masáž bradavek nebo pohlavní styk?

Co dělat? Jen žádnou paniku

Jako překotný označují lékaři takový porod, který začne spontánně a trvá méně než dvě hodiny. V podstatě se tak stává tehdy, když měkké porodní cesty tělíčku prodírajícímu se na svět nekladou žádný odpor. Nejčastěji k tomu samozřejmě dochází u vícerodiček, které už jedno či více dětí na svět přivedly. Příčinou může být také nedostatečnost děložního hrdla, velmi silné děložní stahy či malý plod. Ačkoli porod, jaký zažila Marie, je pro řadu těhotných z kategorie snů, lékaři upozorňují, že není pro matku ani dítě prospěšný.

Velmi často při něm totiž dochází k poraněním děložního hrdla, pochvy i hráze a k tvorbě krevních výronů. Na hlavičku dítěte je při takovém porodu vyvíjen extrémně silný tlak, který je ohrožuje vznikem nitrolebního krvácení. Hlavička je totiž nejprve pod silným tlakem, a když projde příliš rychle porodním kanálem, tlak zase rychle ustoupí. Při takové náhlé tlakové změně může dojít k přetržení cév v mozku. Podobně při překotném porodu hrozí přetržení pupečníku a vykrvácení miminka.

Miminko pospíchalo na svět: Překotný porod na vlastní kůži

Zavolejte záchranku

V případě, že vás překvapil překotný porod, ať už doma nebo kdekoli jinde, volejte rychlou záchrannou službu. Nahlaste, o kolikátý jde porod, v jakém týdnu těhotenství jste, jak časté máte kontrakce a zda vám odtekla plodová voda. Pokud máte velmi silné stahy přicházející rychle za sebou, zkuste dýchat mělce a kontrakce pokud možno prodýchávejte, ale netlačte. Bude to těžké, protože tělo bude chtít při intenzivních kontrakcích dítě vypudit, takže nucení na tlačení bude velké. Možná nebudete v takové chvíli schopná mluvit. Pak je potřeba, aby záchranku zavolal manžel a postupoval podle pokynů operátorky.

Nemusíte mít strach, pracovnice záchranné služby jsou na podobné situace školené a pomohly již mnoha rodičům. Jestliže vám již odtekla voda, nahmatáte hlavičku nebo ji vidí manžel či jiná osoba, která je právě s vámi, zaujměte polohu, která je vám příjemná. Lepší je nestát, abyste jednak neupadla vy a jednak aby vám neupadlo také miminko, až se narodí. Někdo vás může podložit dekou a něčím, co po porodu vyhodíte, třeba prostěradlem nebo ručníkem.

Pokud je hlavička v porodních cestách, počkejte na kontrakci a při ní pak tlačte, zkuste ale netlačit příliš, abyste zmírnila tlak na lebku dítěte. Mimo stahy naopak volně dýchejte. Při tlačení můžete vy nebo někdo jiný děťátko přidržovat, netahejte je ale ven ani s ním netočte.

Taška do porodnice. Co všechno do ní nezapomenout přidat a kdy začít s balením?

Vezměte si k ruce ručník, novorozence pak zabalte

Velmi vhodné je, pokud si přidržíte hráz, třeba malým ručníkem – pomůžete protlačení hlavičky a můžete tak zabránit roztržení hráze. Pokud má dítě pupečník obtočený kolem krku, lehce jej uvolněte. V případě, že jsou zdravotníci teprve na cestě, může vás i miminko ošetřit třeba novopečený tatínek. Zkontrolujte, zda děťátko dýchá, můžete mu zkusit odsát vodu z nosíku, většinou ale stačí, když mu jej trošku zmáčknete a voda odteče sama, pak mu můžete obličejík otřít ručníkem nebo plenou. Novorozence zabalte, aby byl v teple a neprochladl.

Nedýchá? Zahajte resuscitaci

Jestliže miminko ani minutu po narození nezačalo spontánně dýchat, musíte zahájit resuscitaci. Dvakrát za vteřinu mu jemně stlačujte hrudník, miminko je velmi drobné a křehké, stačí tedy mírný tlak. Na tři stlačení připadne jedno dýchání z úst do nosu a úst – novorozenec je tak malý, že se u něj obemknou ústy dospělého jak nos, tak ústa a vdechne se mu asi 20 ml vzduchu, což je takové množství, které se vám vejde do úst, když trošku nafouknete tváře. Pokračujte v tom, dokud nezačne dýchat samo nebo do příjezdu záchranky.

Nepřestřihujte hned pupečník, lepší je ho podvázat

Znakem potíží ale rozhodně není to, že děťátko nekřičí. Řada dětí po příchodu na svět nevydává žádné zvuky a je přitom zcela v pořádku. Ani v porodnicích už se dávno nepraktikuje ono pověstné plácání po zadečku. Pupeční šňůru není třeba ihned po narození miminka přestřihovat. Lepší je počkat na zdravotníky. Pokud si to situace vynutí, nejlepší možností je podvázání pupečníku, a to co nejdále od těla dítěte.

Péči po porodu ale potřebujete i vy. Velká pozornost je věnována placentě. Rozhodně se ji nesnažte vytáhnout, v klidu počkejte, až vyjde sama. Poté je potřeba, aby vás prohlédl lékař, který zjistí, zda vyšla kompletní a v děloze nezůstalo nic, co by mohlo být zdrojem zánětu. Jestliže placenta vyšla ještě předtím, než přijel lékař, zabalte ji a poté ukažte zdravotníkům.

(Ne)křičet u porodu? Při tlačení ženám může křik pomoci, ale lepší je mručení

Co znamená překotný porod

Za překotný porod je označován porod, který je kratší než dvě hodiny. Častější bývá u žen, které už dříve rodily, než u prvorodiček, ale není to pravidlem. Překotný porod s sebou nese mnoho rizik, ale je dobré zachovat, pokud možno, chladnou hlavu a vědět, jak v takové situaci reagovat.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Porodnice, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, kontrakce, překotný porod, Čípek, Ústa, Nést, Silný tlak, Novopečený tatínek, Hráz, NEST, Porodní cesta, Děloha, Fialovo, Smil, Manžel, Zdravotníci, Děložní čípek