Maminka.czKrása a styl

Přelstěte kruhy pod očima

Jana Knaislová 19.  2.  2015
Jste nevyspalá? Máte tmavé kruhy pod očima? Určitě se vám vůbec nelíbí. Bohužel je poměrně lehké je získat, ale mnohem těžší se jich zbavit. Poradíme vám, jak jim účinně předcházet i jak je šikovně zamaskovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tmavé kruhy, ale i otoky pod očima, dělají pleť starší a unavenější. Pod tenkou kůží pod očima často prosvítají drobné cévky a kapiláry a když se zpomalí oběh krve, žilky se více zbarví a to se projeví na kůži tmavší barvou. Příčin, proč se tmavé kruhy pod očima tvoří, je celá řada.

Prověřte svůj styl života

Než proti nim zasáhnete, uvědomte si, jak vypadá váš jídelníček a také každodenní denní i noční režim. Pokud doma máte miminko, případně nespavé malé dítě, příčina vašich kruhů pod očima je jasná – dlouhodobý nedostatek spánku. Právě jeho chronická absence může nejčastěji za to, že se tmavé kruhy pod očima vytvářejí.

Dalšími faktory, které ke vzniku tmavých kruhů přispívají, jsou dlouhotrvající stres, časté namáhání očí u počítače, dlouhodobě nezdravý životní styl a dokonce i nevhodná péče o oční okolí. Nezanedbatelnou roli hraje také dědičnost. Se svou genetickou výbavou nic neuděláte, ale ostatní „nepřátele“ zdravě vypadající kůže můžete výrazně eliminovat.

Především se snažte o co nejrychlejší a nejúčinnější nápravu svého jídelníčku a celkového životního stylu. Přestaňte kouřit a výrazně omezte solení. Právě sůl totiž může mít za následek nadměrné zadržování vody a následnou tvorbu váčků pod očima. Stejně tak kvalitě pleti neprospívá častá konzumace uzenin, smažených ani tučných jídel.

Raději zvyšte příjem vitaminů, ideálně z čerstvého ovoce a zeleniny a více pijte. Neperlivé neslazené nápoje – tedy obyčejnou vodu. Ta má na kůži doslova blahodárné účinky – hydratuje, zlepšuje její pružnost, napomáhá předcházet vzniku vrásek a zmíněných kruhů pod očima. Možná máte nedostatek železa, i ten se může projevit tmavšími kruhy pod očima. Zařaďte do svého jídelníčku více červeného masa, listové zeleniny nebo i nesířené sušené meruňky.

Ledová výpomoc

Protože je kůže v okolí očí velmi jemná a často citlivá, vyžaduje pravidelnou péči. Pořiďte si oční krémy, které si poradí nejen s tmavými kruhy, ale navíc vyhlazují vrásky, hydratují pleť, některé i celkově projasňují oční okolí. Používejte je pravidelně, a to ráno před nanášením denního krému a večer vždy po odlíčení.

Sáhnout můžete také po celé řadě osvědčených přírodních pomocníků. Pokud máte oči unavené a kůži v okolí napjatou, potírejte pleť pod očima kostkami ledu. Anebo zkuste relaxační masku – přiložte na zavřené oči plátky vychlazené okurky nebo studené sáčky s čajem (nejvhodnější je čaj černý, zelený nebo heřmánkový). Lehněte si a deset až patnáct minut nechte masku působit. Poté oči jemně opláchněte a naneste chladivý oční gel.

Hydratuje, zklidňuje a zlepšuje elasticitu pleti. Jestliže na unavené oční okolí trpíte častěji, používejte zklidňující gel (často bývá k dostání v podobě praktického roll-onu) i opakovaně během dne.

Nezbytný korektor

Chystáte-li se ven a chcete co nejúčinněji zamaskovat tmavé kruhy pod očima, pořiďte si oční korektor. Zahladí stopy únavy a sjednotí tón pleti. Nanáší se na nejtmavší místa, obvykle k vnitřnímu koutku oka a jemně se vklepává do kůže směrem k vnějšímu koutku oka. Důležitý je i výběr odstínu, ten by neměl být příliš tmavý, jinak vám může přidat roky a zároveň kruhy ještě zvýraznit, proto volte spíše o jeden i dva odstíny světlejší než je vaše pleť. Pak naneste make-up a nakonec lehce přepudrujte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: archiv výrobců

Témata: Krása a styl, Přírodní pomocník, Styl života, Kruh, Oční okolí, Dlouhodobý nedostatek, Paris