Maminka.czBatole

Přestáváte kojit? Pomohou vám bylinky

Martina Machová 12.  8.  2013
Přestáváte kojit? Pomohou vám bylinky
S akutním ukončením laktace z důvodu vážných zdravotních problémů vám samozřejmě nejlépe poradí a pomůže lékař, chcete-li však dítko z jakýchkoliv osobních důvodů odstavit sami, mohou pomoci i bylinky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důvody k ukončení kojení mohou být různé; věk dítěte, to, že se roční miminko chová jak dravá piraňa, nebo se třeba chystáte zpět do práce, či budete cestovat a miminko bude nějaký čas hlídat babička. V takovém případě samozřejmě nestačí přestat miminko postupně kojit, ale je nutné podniknout ještě několik preventivních kroků, aby nedošlo k bolestivým komplikacím – zatvrdlinám a později zánětu.

Po celou dobu ukončování laktace se doporučuje nošení pevné podprsenky (dříve populární velmi pevné stahování se již nedoporučuje). Prsa je vhodné chladit, pomáhají i studené zábaly s přídavkem alkoholu (do studené vody přidáte „panáka“ slivovice apod.). Obklad se přikládá na prsa, ne však na citlivou pokožku bradavek! Pamatujte, že v případě jakékoliv zatvrdlinky je nutné ji ihned jemně rozmasírovat, eventuelně trochu mléka odstříkat, avšak pouze do úlevy.

NENECHTE SI UJÍT: Soutěž Sunarka: Jediné snacky v kvalitě pro děti již od 1 roku

„Čajíčky“, kterým by se kojící ženy měly vyhýbat, vám pomohou!

Zatímco v období kojení jsou čaje ze šalvěje a máty peprné k zahnání žízně naprosto nevhodné, během zástavy laktace mohou být jedinečnými pomocníky. Máta i šalvěj jsou velmi aromatické byliny, které v bylinném čaji obvykle dobře chutnají. Obě byliny totiž vzhledem k obsahu specifických chemických látek přispívají k slábnutí laktace. V případě šalvěje je vhodné vzhledem k přítomnosti toxického thujonu nepřehánět dávkování; denně vypijte maximálně 2 – 3 hrnky čaje, čaj pijte nejdéle dva týdny. (Nebojte, thujon se lépe uvoluje do alkoholu, než do vody. Ne náhodou je účinnou látkou známého absinthu, do něhož se však maceruje z pelyňku.).

Mátový čaj lze pít dle chuti, nicméně počítejte s tím, že po něm možná lehce poroste váš apetit. Máta podporuje vylučování trávících šťáv a žluči a senzitivním osobám po něm jednoduše vyhládne. Mátu i šalvěj lze též inhalovat, přesněji přidávat ve formě éterického oleje do aromalampy.

Další nechemičtí pomocníci

Pokud šalvěj či mátu pijete jen s obrovským zapřením a každý doušek pro vás znamená nepříjemnou nevolnost, možná se přikloníte k poněkud méně exaktně působícím homeopatikům. Patříte-li k jejich příznivcům, váš homeopat nebo lékárník vám poradí vhodný přípravek. V každém případě je jisté, že se bez postupného omezování kojení obejdete jen stěží.

Rozhodně naprosto omezte noční kojení, kdy stoupá sekrece hormonu prolaktinu, který má přímý vliv na udržování laktace. U citlivých maminek ovlivňuje laktaci i sama fyzická přítomnost, či spíše „mazlivá“ blízkost miminka – jenže s tím už těžko něco zmůžete. Ledaže by část vaší přítulné blízkosti na potřebnou dobu převzal tatínek.

Témata: Děti, Kojení, Batole, Jen pro maminku, Přímý vliv, Preventivní krok, Piraňa, Dráva, Vhodný přípravek, Bylinky, Roční miminko, Doušek, Mátový čaj

Video