Maminka.czZdraví

Prevence náhlého úmrtí kojence? Postýlka bez mantinelů

Iva Endrychová 30.  11.  2015
Pro zdravý spánek novorozence je nejlepší zcela prázdná postýlka bez látkových mantinelů. Vědecká studii je totiž označila za hlavní příčinu náhlého úmrtí kojence.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maminky to samozřejmě myslí dobře, aby se dítko nemuselo dívat na svět skrz „mříže“ a aby si omylem neprostrčilo skrz mříže ručičku, dávají kolem dětského lůžka látkové mantinely. Jenže, aniž si to uvědomují zvyšují riziko náhlého úmrtí kojence - SIDS.  

Vědci z washingtonské univerzity totiž ve své studii prokázali souvislost syndromu náhlého úmrtí kojence s postýlkovými látkovými mantinely. 

SIDS

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS) ohrožuje miminka především v prvním roce života, nejčastěji mezi druhým a čtvrtým měsícem. SIDS je pro mladé rodiče velkým strašákem. Jeho příčiny jsou stále předmětem četných výzkumů a dosud nikdo nestanovil přesnou příčinu. 

Vědci zkoumali případy SIDS a přidušení dítěte a zjistili, že příčinou nebyly polštářky a přikrývky neštěstí, ale jedině mantinely. "Tyto věci jsou nebezpečnější, než jsme si dosud mysleli," prezentoval závěry své studie profesor Bradley T. Thach. Tragédiím se podle něj dalo zabránit (alespoň v případech, které jeho tým analyzoval), kdyby byly postýlky prázdné. „Rodičům doporučujeme aby do postýlky nedávali žádné mantinely, ani přebytečné polštářky, deky nebo polstrování. Nejbezpečnější je prázdná postýlka,“ radí profesor rodičům. 

Příčinou smrti dítěte bylo totiž ucpání nosu a úst látkou a polstrováním, jakmile se mohla miminka pohybovat. 

Tady jsou rady jak syndromu náhlého úmrtí kojence zabránit: 

  • Dítě by mělo spát ve spacím pytli na zádech a v prázdné postýlce
  • Kolem jeho lůžka nepatří žádné polstrování a mantinely
  • Žebrované postýlky propouští vzduch 
  • Do postýlky nepatří polštářky, deky nebo plyšáci
  • Dudák dítěti brání aby se přetočilo na bříško
  • Místnost nepřehřívejte, měla by být dobře větraná
  • Do postýlky patří prodyšná matrace
  • Miminka by měla spát s rodiči v ložnici, ale ve vlastní posteli
  • Nespoléhejte se na monitory dechu, často spustí poplach zbytečně
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Smrt dítěte, Syndrom náhlého úmrtí, Úmrtí, Úmrtí kojence, Prevence, Velký strašák, Náhlé úmrtí, Žebro, SIDS, Washington, Polstrování, Čtvrtý měsíc, Post, Mantinel, Bradley, Četný výzkum, Postýlka, Poplach, Zdraví na Heureka.cz