Maminka.czZdraví žen

Nezapomínáte na vyšetření prsou? Víme, kdy se objednat na ultrazvuk a kdy je vhodnější mamograf

Simona Procházková 21.  10.  2021
Kdy jste byla naposledy na preventivním vyšetření prsou? Uděláme vám jasno v tom, kdy se objednat na ultrazvuk neboli sono a kdy je naopak vhodnější mamograf. Víte, od kdy máte nárok na preventivní kontroly zdarma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Karcinom prsu je bezkonkurenčně nejčastějším nádorovým onemocněním žen a počet pacientek bohužel každým rokem narůstá (v Česku přibývá každý rok zhruba 6000 případů). Nejúčinnější zbraní v boji s touto zákeřnou nemocí je samozřejmě důsledná prevence. Její nezastupitelnou součástí jsou, kromě pravidelného domácího samovyšetřování, dvě základní metody, a to ultrasonografie a mamografie. Jaký je mezi nimi rozdíl, na jakém principu fungují, pro koho jsou vhodné a kdy se objednat? Poradíme.

VIDEO: Až 40 % žen nechodí na mamograf. Jak probíhá vyšetření krok za krokem?

Mamografie versus ultrazvuk prsou

Jde o dvě odlišná vyšetření, která se ale vzájemně doplňují. Mamografie je radiodiagnostická metoda, která patří po klinickém vyšetření prsu mezi nejstarší a nejvyužívanější vyšetřovací postupy. Metoda používá mamograf, což je rentgenový přístroj, který při vyšetření využívá nízké energie a měkké záření. Toto záření neproniká do hloubky tkání. Zhotovují se na každý prs dvě rentgenové projekce, tedy celkem čtyři snímky v rámci preventivní nebo diagnostické mamografie. Mamografické vyšetření, jako každá metoda pracující na principu lékařského ozáření, má svá pravidla a frekvenční omezení.

„Mamografické vyšetření umožňuje zjistit v rámci screeningu vyšší podíl minimálních karcinomů (to znamená nádorů do maximální velikosti 10 mm). Ultrasonografické vyšetření prsu je radiodiagnostická metoda, která nepoužívá k vytvoření obrazu tkání rentgenové záření, a proto ji lze opakovat bez frekvenčního omezení. Nemá ani omezení věkem. Svojí limitaci má tato metoda při prsech větší velikosti. Prs hodnotíme podle jednotlivých po sobě zobrazených částí a při větší velikosti prsu se může malé ložisko „ztratit“, protože ho ultrasonografickou sondou, která má délku cca pět centimetrů, jednoduše nezachytíme,“ popisuje MUDr. Lívia Večeřová Ph.D., MBA, vedoucí lékařka Mammocentra Fakultní nemocnice Na Bulovce Praha.

Sonografie hlavně pro mladší ženy

Sonografická kontrola je první volbou u mladých žen, které podstupují ultrasonografické vyšetření prsů hojně z preventivního důvodu, kdy je motivuje například fakt, že se o nemoci hodně mluví, úmrtí na karcinom prsu v blízkém okolí, případně se připravují na otěhotnění nebo umělé oplodnění. Mnoho pacientek ale přichází na sono prsou z důvodu, že si nahmataly podezřelý útvar nebo trpí bolestmi prsu. Toto vyšetření je prioritně určené pro velmi mladé ženy, které zatím nerodily, nebo ženy, které přicházejí na kontrolu z důvodů hmatné bulky během těhotenství a kojení. U žen nad 40 let je hlavní metodou vždy mamografie s tím, že ultrazvuk v některých případech výsledky z mamografu doplňuje, například u pacientek s velmi hutnou nebo nepřehlednou prsní žlázou.

Umíte si zkontrolovat prsa? Naučte se to krok za krokem podle rad lékařky!

Nebojte se mamografu

Mamografické vyšetření je v současnosti nejspolehlivější metodou používanou k odhalování nádorů prsu, a to i v počátečním stadiu. Podle lékařů odhalí spolehlivě nádorové bujení zhruba v 96 % případů. Ženy mladší 45 let nemají v současné době nárok na preventivní mamografické vyšetření, v rámci benefitních programů ale některé zdravotní pojišťovny nabízejí preventivní mamografické vyšetření i ženám od 40 let.

Žláza prsu se na mamografu zobrazuje jako sumační obraz žlázových a pojivově tkáňových struktur. Výsledkem zobrazení je homogenní bíle se zobrazující žláza, která je prostoupena roztroušenými ostrůvky tukové tkáně, která má několik odstínů šedé. Obecně platí, čím víc prsní žláza obsahuje tuku, tím je přehlednější na zhotoveném rentgenovém snímku. Z tohoto principu přehlednosti žlázy vychází stanovení věkové hranice pro mamografickou prevenci na 45 let a výše, tedy v době, kdy žláza již u většiny žen byla nahrazená tukovou tkání.

Samostatnou kapitolu tvoří ženy s genetickou predispozicí, u kterých je riziko onemocnění rakovinovým nádorem prsu vyšší než 20 %. Tyto ženy jsou hlídány ve speciálních ambulancích a v rámci preventivních vyšetření u nich dochází ke střídání ultrasonografického a mamografického vyšetření a vyšetření magnetickou rezonancí podle předepsaných standardů. Tyto ženy často absolvují první mamografické vyšetření již ve 30 letech.


Jsem mladá a zdravá. Mám chodit pravidelně na ultrazvuk prsů?

Ptáte se, zda byste neměla sonografické vyšetření prsů absolvovat pravidelně, i když vám ještě nebylo třicet nebo čtyřicet a nemáte žádné obtíže? „U žen starších 45 let je preventivní ultrasonografické vyšetření vhodné pouze v mezidobí mezi dvěma preventivními mamografiemi. Toto vyšetření pojišťovny nehradí. U mladších žen je pravidelné preventivní ultrasonografické vyšetření vhodné, když se v rodině vyskytl nádor prsu v přímé linii, to znamená u maminky, babičky nebo sestry. Diagnostické ultrasonografické vyšetření prsů je pak důležité při výskytu hmatné bulky u mladších žen a u žen starších, u kterých na mamografickém vyšetření bylo zjištěno ložisko a je potřeba zjistit jeho složení, nebo pokud si žena nahmatala ložisko mezi dvěma preventivními mamografickými vyšetřeními,“ upřesňuje MUDr. Lívia Večeřová.

Bolí vás prsa? Důvodem můžou být hormony, ale i nevhodná podprsenka

Ženy nad 45 let mají mamograf zdarma

V České republice probíhá celoplošný, dobře organizovaný a auditovaný mamografický screening již od roku 2002. Současná síť 72 mamografických center akreditovaných Ministerstvem zdravotnictví zajišťuje rutinní preventivní vyšetření prsů všech českých žen ve věku nad 45 let.

„Každá žena starší 45 let s žádankou od praktického lékaře či gynekologa má nárok jednou za dva roky na mamografické vyšetření hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Přesto vyšetření využívá pouze 45 až 60 % žen, což je těžko pochopitelné. Přitom záchyt časného stadia nádoru dává šanci na úplné uzdravení a další plnohodnotný život,“ upozorňuje MUDr. Barbora Balíková z Mammocentra v EUC Klinice Kladno.

Pojišťovny přispívají na prevenci

Prevence je důležitá i před 45. rokem věku, kdy si ženy vyšetření hradí samy, ale většina pojišťoven na prevenci přispívá již od 25 let. Zajímejte se o možnosti prevence a prostudujte nabídky své zdravotní pojišťovny. „Podrobné informace o postupech v prevenci rakoviny prsu i při klinických obtížích, o vhodnosti sledování rizikových skupin, samovyšetření a tak dále prezentuje Asociace mamodiagnostiků na www.mamo.cz. Zde najdou ženy mnoho užitečných rad a informací, které je mohou přesvědčit o tom, že prevence smysl má,“ říká MUDr. Barbora Balíková. Screeningová mamografie, která je hrazena ženám bez rizikových faktorů od 45 let věku jednou za dva roky, stojí asi 750 korun. U žen s konkrétním rizikovým faktorem je toto vyšetření hrazeno v rámci pravidelných lékařských kontrol jednou za půl roku.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Zdraví žen, Umělé oplodnění, Rakovina, Vyšetření, Mamografické vyšetření, Prsa, Preventivní vyšetření, Česká republika, Mamograf, Nádor, EUC, Odhalování, Prevence, Ultrazvuk, Standard, Mamografie, Zdraví na Heureka.cz