Maminka.czAntikoncepce

Přežitek, nebo výhoda moderní doby? Toto byste o antikoncepční pilulce měly vědět!

Lenka Brožová 6.  1.  2022
Pamatujete na film Sexmise, kde automat nabádá ženy: "Spolkni prášek!" ? Tak nějak vypadalo mládí mnoha z nás. Jednou denně jsme vylouply z blistru minipilulku a hodily ji do sebe. Nijak extra jsme nad tím nedumaly. Bylo to účelné, pohodlné a doporučovali to doktoři i "bravíčko".

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až s množícími se roky, informacemi, ale i případy umělých oplodnění v našem okolí jsme začaly váhat: Že by to s hormonální antikoncepcí nebylo tak jednoznačné a bezpečné? A budu já vlastně chtít, aby syntetické hormony polykala moje dcera? Dnešní mládež vyrůstá v jiné atmosféře. 

Sexuální výchova je součástí vzdělávání, pro informace o plusech a minusech 
té které antikoncepční metody stačí zadat heslo do internetového vyhledavače. Možná i tahle dostupnost a otevřenost vede ale k tomu, že podle statistik se nad hormonální antikoncepcí stahují mračna. 

VIDEO: Jak probíhalo focení titulní strany časopisu Maminka s Lucií Šafářovou?

Víc potratů než dětí 

Aby to celé nevypadalo jako pranýřování antikoncepční pilulky, pojďme si říct, že v Československu devadesátých let značně zamávala s alarmující potratovostí. „Ve velkých městech je víc potratů než živě narozených dětí,“ psal ještě v roce 1992 týdeník Respekt. Velkou měrou se na téhle neutěšené situaci podílela absence jakékoli veřejné diskuse o sexu v kombinaci se zrušením tzv. potratových komisí, před něž musela až do roku 1986 každá žena potupně nakráčet pro souhlas s výkonem. V roce 2007 už hormonální antikoncepci užívala téměř polovina Češek v reprodukčním věku.

Od té doby ale její spotřeba rapidně klesá. Kdysi oblíbená forma ochrany dnes bojuje s kostlivci ve skříni, nezájmem i mýty. „Historicky bylo velkým vítězstvím pro ženy, že získaly široce dostupnou metodu antikoncepce, která jim dala větší svobodu pro kontrolu plodnosti a plánování rodiny,“ připomíná psycholožka, terapeutka a lektorka ženských skupin Kateřina Kramolišová. Zároveň ale zdůrazňuje nutnost mluvit o tom, čím za tyto plánované výhody neplánovaně platíme. 

Permanentně těhotná 

V boxu Hormony na černé listině jsme se pokusili vystopovat nejčastější důvody, proč současné ženy od hormonální antikoncepce upouštějí. Zajímavé je, že i když si to asi neuvědomují, a přímo to slovo v anketě použila málokterá, jejich argumenty se často týkají ženské cykličnosti. Protože přesně tu užívání pilulek a dalších forem hormonální antikoncepce nabourává. Logika jejich účinku je totiž zřejmá: Je-li žena těhotná, nemůže znovu otěhotnět. Lapidárně řečeno nás tak kombinace syntetických hormonů estrogenu a progestinu drží v jakémsi permanentním jiném stavu.

Češky ztrácejí zájem o hormonální antikoncepci. Čeho se obávají?

Když jste těhotná, a to i takto uměle „zdánlivě“, tak například neovulujete. „Směs hormonů potlačuje nejen ovulaci, ale vše, co ji provází. Existují studie, které prokazují, že ovulující žena si na základě čichu dokáže vybrat lépe geneticky kompatibilního partnera. Zatímco žena na hormonální antikoncepci, která navozuje podobné hormonální prostředí jako těhotenství, to tak úplně nedokáže, což může mít důsledky pro její plodnost. Současně feromony ovulující ženy přitahují muže, takže zvyšují její atraktivitu. 

Čili ženy na hormonální antikoncepci jsou v tomto v nevýhodě – i když jsou vizuálně atraktivní, jejich feromony muže tak nepřitahují, protože jsou podobné feromonům těhotné ženy,“ říká Kateřina Kramolišová. Možná právě odtud pramení stesky některých uživatelek hormonální antikoncepce na snížené libido. Ženu totiž příroda vybavila pro období ovulace, kdy je nejplodnější, zvýšeným sexuálním apetitem. A když neovulujete, můžete být o tento bonus ochuzena. 

 

Hormony na černé listině

Antikoncepční pilulka ušla od dob svého vzniku obrovský kus cesty. Dnes obsahuje podstatně méně hormonů než kdysi a získala příbuzné ve formě náplasti, vaginálního kroužku, hormonálního tělíska či podkožního implantátu. Přesto spotřeba hormonální antikoncepce klesá. Pokusili jsme se vystopovat nejčastější důvody, proč tomu tak je. Nehodnotíme jejich reálnost, nesoudíme je. Zajímavé však je, že o nich mluví především mladá generace, ty starší jakoby tápou. Jednotný postoj k hormonální antikoncepci nemají ani lékaři. V zásadě toto téma úhledně zametají pod koberec se slovy „Buďte rády, že takovou možnost máte, a nedělejte z ní zbytečně velkého strašáka.“ Jenže jak velký strašák je už zbytečně velký?

KONTRAINDIKACE BEZ PARDONU Samostatný odstavec v příbalovém letáku. Dá rozum, že pokud do něj žena spadá, pilulky si odpustí. V tomto bodě je potřeba upozornit na opomíjenou rovnici, a sice že antikoncepce plus kouření se může (zejména v kategorii 35+) rovnat velký průšvih v podobě infarktu myokardu a ischemické cévní mozkové příhody – lidově mrtvice.

VEDLEJŠÍ ÚČINKY NA POMEZÍ OBAV A MÝTŮ Nejčastěji se skloňuje právě mrtvice, plicní embolie, trombózy, ale taky neplodnost, deprese. Některé ženy mluví o útlumu libida či přibírání na váze. Ale vlastně se moc neví, kde končí obavy a začínají mýty. Každopádně mladá generace je, co se zdraví týče, mnohem zodpovědnější než kdysi my, a případné vedlejší účinky nebere na lehkou váhu.

RYBIČKY, RYBIČKY, HORMONY JEDOU! Antikoncepční pilulka zabraňuje nejen rozmnožování lidské rasy, ale také například rybí populace. Pusťte si k tomu třeba vtipně sestříhaný dokument Terezy Tary Hormonální akvárium o vlivu hormonální antikoncepce na životní prostředí. A mohou vlastně tyhle malé koncentrace, které doslova vyčuráme do vod, ovlivnit v dlouhodobém horizontu i naše muže? Vždyť čističky odpadních vod si s hormony moc poradit neumějí… Prý „asi ne“, ale nikdo to s jistotou neví.

VŠICHNI JSME SI ROVNI, ALE NĚKTEŘÍ JSOU SI ROVNĚJŠÍ? Užívání hormonů pouze na straně ženy neladí se představou o rovnocenném partnerství. Zeptejte se svého partnera, zda v případě, že by na trhu existovala mužská hormonální antikoncepce, která by jej učinila dočasně neplodným, by byl ochoten si ji pravidelně vpravovat do těla. Nejspíš se ve většině případů nesetkáte s nadšením a dále můžete komunikaci směrovat směrem k čističkám odpadních vod – viz bod výše.

NON TOXIC, JÁ CHCI ŽÍT NON TOXIC Negativní postoj k umělým hormonům odráží trend nedůvěry obecně ke všem konzervantům, stabilizátorům, regulátorům a vůbec chemikáliím, s nimiž se tak nějak svezla i léčiva. Prostě pilulka není zrovna nejpřirozenější doplněk stravy.

KOLO, KOLO ŽENSKÉ Hormonální antikoncepce odpojuje ženy od některých přirozených rytmů jejich těla. V ohrožení je tzv. ženská cykličnost, která se může zdát pro dnešní svět příliš proměnlivá, nestabilní, ale nese s sebou moudrost přírody a je jedním z varovných signálů našeho těla. Jen ji přijmout a naučit se s ní zacházet. Což se nenaučíte, když ji od puberty potlačujete hormonální antikoncepcí.

NENÍ SEX, NENÍ LÁSKA Klesající zájem o hormonální antikoncepci může odrážet i prostý klesající zájem o sex jako takový. Přispívá k tomu přesun sexuálního života na internet či do virtuální reality. Čím dál víc mladých lidí také není ochotno žít v trvalém svazku, takže dlouhodobé polykání pilulek se jim nevyplatí.

ŠPATNÁ IMAGE Tento bod představuje souhrn předešlých důvodů plus fakt, že boom hormonální antikoncepce patřil k předešlým generacím, takže pro mladé je už z podstaty vzdoru těžce out. Antikoncepční pilulka nemá tu správnou image, prostě není trendy. Dělat, či nedělat v polykání antikoncepce přestávky? Toť otázka… Je dobré kombinovat více nehormonálních metod najednou, získáte větší účinnost.

Jak o antikoncepci mluvit s dětmi? Jaké existují nehormonální možnosti antikoncepce a jak je kombinovat pro větší účinek? Přečtěte si celý článek v lednovém vydání časopisu Maminka. Časopis je dostání ve všech trafikách, ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

Protivník nebo pomocník? Jak čas ovlivňuje mateřství? Dozvíte se v lednovém vydání časopisu Maminka
Témata: Než otěhotníte, Časopis Maminka, Antikoncepce, Plodné dny, Ovulace, akvárium, Moudrost, Maminka, Výhoda, Souhrn, Konzerva, Prášek, Hormonální antikoncepce, Přežitek, Respekt, Lucie Šafářová, Internet, Embolie, Antikoncepční pilulka, Film, Hormon, Přibírání, Logika, Pilulka, Infarkt, Antikoncepce na Heureka.cz